Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Pasivna hiša že v nekaj mesecih

Alenka Žumbar, Energetika.NET

Ste vedeli, da je energijsko varčno ali pasivno hišo možno zgraditi že v nekaj mesecih? Na vprašanje o tem, zakaj se vse več investitotjev, ki gradijo stanovanjske objekte za trg, odloča za tovrstno gradnjo, nam je odgovoril sirektor Jelovice Iztok Ribnikar.

  • »Energijsko varčno ali pasivno hišo mogoče postaviti celo v treh do štirih mesecih, medtem ko klasična gradnja traja približno leto dni. Iz tega razloga se za energijsko varčno gradnjo odloča tudi vse več investitorjev, ki gradijo za trg,« pravi Ribnikar, ki dodaja, da je letna rast takšnih gradenj približno 20-odstotna.

    Preboj je bil dosežen pred leti, ko so večji slovenski proizvajalci montažnih (gotovih) hiš postavili naselje vzorčnih energijsko varčnih hiš, ki so bile dostopne in na ogled vsem zainteresiranim, še menijo v Jelovici (VEČ).

    Omeniti še velja, da so tudi na Ekoskladu v zadnjem razpisu za nepovratna sredstva občanom - trajal je do oktobra 2009 - prejeli 199 vlog za energetsko varčno ali pasivno gradnjo.hlajenje stavb.