Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Podjetja in proizvodi

Vstopili ste v zbirko Podjetja in proizvodi, ki vsebuje preko 400 predstavitev podjetji dejavnih na gradbenem področju s proizvodi in materiali, ki jih ta podjetja nudijo na gradbenem trgu. Dostop je brezplačen in neomejen za vse uporabnike.

SCHIEDEL GmbH & Co.
Lerchenstraße 9
D - 80995 München
T (+49) 8935/409 0
F (+49) 8935/157 77
E info@schiedel.de
W www.schiedel.de
 • PODJETJE
 • PROIZVODI
 • NOVOSTI
 • ČLANKI
 • VIDEO

Schiedel SIH - dimnik

sch00102-4t6j.jpgPožarnovarni Schiedel dimniki so primerni za kotle na olje, plin ali trda goriva.
Požarnovarni Schiedel dimniki so primerni za kotle na olje,
plin ali trda goriva

Tehnični podatki:

Konstrukcija:Konstrukcija Schiedel SIH - dimnika je sestavljena iz naslednjih elementov:

 • Dimovodna cev, okroglega preseka z gladko notranjo steno, kar omogoča boljši in lažji tok dimnih plinov. Stene cevi so majhne debeline, kar omogoča hitrejše segretje na delovno temperaturo in omeji nastanek kondenza ter zagotovi potreben vlek v dimniku.
 • Toplotna izolacija iz temperaturno odporne kamene volne preprečuje prehod toplote iz cevi na plašč in s tem na ostale elemente zgradbe. Omogoča tudi neovirano raztezanje šamotne cevi, ki nastane kot posledica temperaturnih razlik v dimniku. Zaradi lažjega ovijanja je nažlebljena, njene dimenzije pa so prilagojene premerom šamotnih cevi.
 • Dimniški plašč z majhno težo, kompaktnostjo in zadostno trdnostjo zagotavlja statično stabilnost dimnika.
sch001xx_slika1-zj9h.jpgPolnoizoliran dimnik s prezračevano toplotno izolacijo

Polnoizoliran dimnik s
prezračevano toplotno izolacijo

 

sch001xx_slika2-5rpf.jpgOsnovni paket Schiedel
Osnovni paket Schiedel

Opis:

Poleg konstrukcije, sestavlja SIH dimnik še osnovni paket SIH - dimnika, ki vsebuje: šablono za maltanje, dilatacijsko rozeto, ventilacijsko rešetko, šamotni podstavek z izpustom kondenzata, TERVOL plošči, dimniška vratca, nosilce TERVOLA in ognjeobstojno lepilo.

Material:

 • dimovodna cev je izdelana iz temperaturno in kislinsko odpornega šamota
 • toplotna izolacija je iz temperaturno odporne kamene volne
 • dimniški plašč iz toplotnoizolacijskega Leca - betona

Namembnost:

Schiedel SIH - dimnik je namenjen odvajanju dimnih plinov, ki nastajajo pri gorenju v kotlih na olje, plin, premog ali drva. Skonstruiran je tako, da lahko nanj priključimo kotle s temperaturami dimnih plinov nad 40°C.

Dimenzije:

 sch001xx_tabela1-m24a.jpg
sch001xx_tabela2-xvmh.jpg

Dimenzije elementov za priključke cevi:

sch001xx_tabela4-cfep.jpg

 

Dimenzije elementov za vgradnjo čistilnih vratc:

sch001xx_tabela3-2mdv.jpg

Montaža:

Montažo izvede zidarsko podjetje na kraju samem, enako velja za sanacije.

Potek montaže:

Na mestu gradnje dimnika na betonski podstavek, ki ga postavimo na malto, položimo hidroizolativno ploščo, ki preprečuje dvig talne vlage. S pomočjo šablone na prvem dimniškem plašču zarišemo in izrežemo odprtino za ventilacijsko rešetko. Nato dimniški plašč postavimo na pripravljen podstavek, vanj pa vstavimo šamotni podstavek (slika 1) z izpustom kondenza.
(Pri nanosu malte uporabljamo šablono za maltanje, ki je priložena osnovnemu paketu, namenjena pa je preprečevanju padanja malte v notranjost dimnika).
Tudi pri montaži dimniških vratc v element dimniškega plašča zarišemo in izrežemo odprtino ter izrezan plašč namestimo. Pri vstavljanju izolativnih plošč moramo paziti, da so zareze na ploščah na notranji strani, plošči pa se lahko stikata samo na sredini stranice dimniškega plašča, nikoli pa na ventilacijskem kanalu. Pri vgradnji vratc moramo odrezati tudi izolativne plošče in sicer po vertikali ob začetku izolacijskega kanala.
Šamotni element vstavimo tako, da je zunanji rob stika šamotne cevi obrnjen navzgor (slika 2), nato namestimo še naslednji dimniški plašč. Po podobnem postopku vgradimo tudi šamotni priključek za peč. Pri prehodu skozi ploščo mora biti okoli dimniškega plašča 3 cm prostora, v katerega vstavimo negorljive izolacijske plošče ustrezne debeline.

sch00112-7pun.jpgSlika 1: V dimniški plašč vstavimo šamotni podstavek z izpustom kondenza. sch00113-c49r.jpgSlika 2: Šamotni element vstavimo tako, da je zunanji rob stika šamotne cevi obrnjen navzgor.
Slika 1: V dimniški plašč vstavimo šamotni
podstavek z izpustom kondenza.
Slika 2: Šamotni element vstavimo tako, da je
zunanji rob stika šamotne cevi obrnjen navzgor

 

Izolativne plošče se pri zadnjem dimniškem plašču končajo 10 cm pod vrhom plašča, tej višini priredimo tudi šamotno cev, na koncu pa vstavimo še dilatacijsko rozeto (slika 3).
Dimniška kapa je lahko izvedena iz enega obložnega elementa iz steklobetona (slika 4) ali obzidana (slika 5).

 

sch00114-z8pm.jpgSlika 3: Vstavimo dilatacijsko rozeto. sch00115-7pjk.jpgSlika 4: Dimniška kapa iz enega obložnega elementa iz steklobetona
Slika 3: Vstavimo dilatacijsko rozeto. Slika 4: Dimniška kapa iz enega obložnega elementa iz steklobetona.
 sch00116-vrjq.jpgSlika 5: Obzidana dimniška kapa.  Slika 5: Obzidana dimniška kapa

Delovanje in pomen prezračevalnih kanalov:

sch00111-qgmr.jpgDelovanje in pomen prezračevalnih kanalov.

Prezračevanje toplotne izolacije je potrebno zaradi vlage iz dimnih plinov, ki prodre skozi šamotno cev in se nabira v izolaciji.
Prezračevanje poteka po prezračevalnih kanalih v vogalih plaščev, ki skozi ventilacijsko rešetko v prvem plašču dovajajo suh zrak navzgor ob toplotni izolaciji. Prvotno suh zrak se nasiči z vlago iz toplotne izolacije in jo odvaja skozi dilatacijsko rozeto v atmosfero.

Cenik:

Cenik elementov SIH dimnikov je na voljo pri proizvajalcu.

 

Zastopniki

SCHIEDEL d.o.o.
Latkova vas 82
SI - 3312 Prebold
tel.: 03/703 82 00
fax: 03/703 82 66
e-pošta: info@schiedel.si