Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

DRYFIX

Gradnja nikoli ni bila enostavnejša.

Blagovna znamka POROTHERM je sinonim za kvalitetne, inovativne in okolju prijazne opečne izdelke, ki omogočajo racionalno in časovno učinkovito gradnjo. Trende razvoja protipotresnega zidaka POROTHERM S smo nadaljevali in razvili POROTHERM DRYFIX sistem, ki omogoča izredno hitro, kvalitetno in na potres odporno gradnjo.

Opeka sistema POROTHERM DRYFIX je brušena na obeh naležnih površinah, zato je zidanje z opeko enostavno in natančno. Kot vezivo uporabljamo POROTHERM DRYFIX.extra poliuretansko lepilo, ki zagotovi odlično vezavo opeke in se lahko uporablja tudi pri temperaturi -5°C. Potreben čas za zidanje in stroški dela se znižajo na polovico zaradi veliko enostavnejše gradnje, objekt pa je zaradi suhe gradnje hitreje vseljiv.

Posebno lepilo POROTHERM DRYFIX.extra se nanaša z pištolo za poliuretansko lepilo, zato je nanašanje zelo priročno  in primerno za vsakogar. PORORTHERM PROFI DRYFIX brušena opeka se enostavno polaga ena na drugo z minimalnim 30% prekrivanjem in vertikalnim spajanjem po sistemu pero in utor brez maltanja ali lepljenja vertikalnih stikov med zidaki. POROTHERM DRYFIX sistem zagotavlja najboljše toplotne lastnosti opečnih zidov, saj ne vsebuje maltnih spojnih in z njimi povezanih toplotnih mostov. Dodatna korist za investitorja je poleg enostavne uporabe in hitrosti gradnje še dodatni prihranek približno 10.000 litrov malte pri povprečni enodružinski hiši.

Potek gradnje s POROTHERM DRYFIX sistemom

Po izdelavi prve plošče položimo hidroizolacijo in preverimo višino betonske plošče na mestih, kjer smo si zarisali nosilne in nenosilne zidove. Pod prvo vrsto načrtovanih zidov položimo izravnalni sloj malte v debelini 0,5 do 1,5 cm in jo po celotnem objektu poravnamo z milimetrsko natančnostjo. Za hitro in natančno izvedbo izravnalnega sloja malte uporabimo Nievelliermax libelo, ki nam zagotavlja potrebno natančnost za nadaljnjo delo.

niveliranje-ecub.jpgniveliranje pred zidanjem nieveliermax-hxzp.jpgniveliranje podlage z Nieveliermaxom
 niveliranje  Nivelirmax

Prva vrsta opeke se polaga na vlažno izravnalno malto. Pomembno je, da prvo vrsto položimo natančno, saj si s tem zagotovimo vertikalno in horizontalno ravnost zidu. Kontrolo horizontalne ravnosti prve vrste preverjamo z 4 m dolgo aluminijasto letvijo. Opeko polagamo eno poleg druge po sistemu pero in utor, brez maltanja  ali lepljenja  vertikalnih stikov.

POROTHERM DRYFIX.extra lepilo pred uporabo dobro pretresemo in ga pritrdimo na pištolo. Nato odvijemo vijak pištole in pištola z lepilom je pripravljena za uporabo. Količinski nanos lepila nadzorujemo s pritiskom na vzvod pištole in hitrostjo nanašanja lepila. Lepilo pri nosilnih zidovih nanašamo po pravilu 2-3-5, kar pomeni 2 traka široka 3 cm, ki sta 5 cm oddaljena od roba opeke. Za nenosilne zidove debeline 12 cm nanesemo 1 trak POROTHERM DRYFIX.extra lepila po sredini opeke.

prva-vrsta-nnxz.jpgzačetek zidanja iscenje-xyyd.jpgčiščenje opeke 
 prva vrsta
  čiščenje

Pred zidanjem z opeke očistimo prah iz naležnih površin z večjim čopičem, ki smo ga predhodno namočili v vodo. S tem zagotovimo optimalno vezavo med opeko in lepilom.

Brušeno opeko postavimo na lepilo maksimalno 2 minuti po nanosi lepila in je kasneje ne smemo premikati. Čas vezanja, ki znaša od 5 do 30 minutah, je odvisen od vremenskih razmer. 

dryfix_zidanje-pp-dtsc.jpgnanos DRYFIX lepila zidanje-pp-ztm6.jpgzidanje PP
 nanašanje lepila
 zidanje

Za izvedbo vertikalnih protipotresnih vezi uporabimo tipski vogalnik iz ekspandiranega polistirena, ki zaradi majhne mase in dobrih toplotnih lastnosti omogoča enostavno in kvalitetno izvedbo protipotresnih vezi. DRYFIX vogalnik preprečuje nastanek toplotnega mostu zaradi prisotnosti betonskih protipotresnih vezi v opečnih zidovih.

Ker pri zidanju s POROTHERM DRYFIX sistemom ne rabimo veliko orodja in strojev, je gradbišče bolj čisto in urejeno, kar je osnovni pogoj za varno delovno okolje in ekonomično gradnjo.

POROTHERM PROFI DRYFIX opeki je ob nakupu priloženo tudi potrebno POROTHERM DRYFIX.extra lepilo. Tako lepilo za investitorja ne predstavlja dodatnega stroška pri gradnji. Z eno dozo lepila naredimo 5 m2 nosilnih ali 10 m2 nenosilnih zidov.

Nosilni opečni zidovi narejeni po sistemu POROTHERM DRYFIX nudijo minimalno 180 minut protipožarne zaščite. Preiskava strižne trdnosti zidu po SIST EN 1052-3, ki je bila izvedena na inštitutu ZAG Ljubljana v junija 2008, je dokazala primernost POROTHERM DRYFIX sistema za zidanje nosilnih zidov stavb na potresnih področjih v Republiki Sloveniji.