Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Tla v tuš kabini

Prhe v domačih kopalnicah so bile večinoma izdelane iz nižjih kadic in zaprte s prosojnimi vrati ali zavesami. Pri oskrbi starejših, težko gibljivih bolnikov ali invalidov pa je že relativno nizek prag kadi za tuš lahko velika ovira. Zato se je pri obnovi ali prenovi kopalnic smiselno odločiti za tako prho, ki ima tla v istem nivoju kot ostala kopalnica.

Obstaja več različic kabin za tuširanje. Razlikujejo se po velikosti, obliki in glede na obliko odtoka. Kakšno izberemo, je odvisno od osebnega okusa uporabnika, najpogosteje pa od možnosti, ki nam jih določa prostor. Tlorisne površine starejših kopalnic običajno ne omogočajo postavitve tako velikih kabin, kot jih uporabniki želijo v današnjih časih. Enaka težava nastopi, kadar se pri obnovi odločamo za zamenjavo klasične kopalne kadi s kabino za tuširanje. Kopalne kadi so praviloma ožje, zato nam namestitev tuša lahko poruši razmerja v prostoru in kljub razmeroma majhni kabini kopalnice izgledajo bolj utesnjene kot pred obnovo. K temu pripomorejo tudi zaprte stene tuš kabin. Iz vseh teh razlogov zamenjava kadi s tuš kabino ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled.

gr_12-2013-kalcer-2-qpfj.jpg

Prha v nivoju tal

Kadar pa se namesto klasične kadičke za tuš postavi samo naklonska tla na mestu tuš kabine in kabino omeji s čim bolj prilagodljivimi stenami, so prednosti take rešitve očitne. Kopalnica brez kadičke za tuš je ne samo videti večja, temveč je gibanje po njej dejansko manj omejeno. Dodatna prednost je uporaba električnega talnega ogrevanja v tuš kabini, zaradi česar je uporabe le-te prijetnejša, tla pa se hitreje posušijo.

V primeru prenov kopalnic, ki so praviloma zelo zamudne, je v veliko pomoč sistem Wedi. Sistem Wedi obsega široko paleto izdelkov iz toplotno izolacijskih plošč, si so vodotesne in obenem tako trdne, da jih lahko uporabimo za tlake, stene, stenske obloge in izdelavo kopalniškega pohištva. So idealna podlaga za oblaganje s keramičnimi ali kamnitimi ploščicami, tako za velikoformatne plošče ali mozaik. Le kadar se naklonske tuš elemente vgrajuje v kopalnicah za invalidske vozičke, morajo biti ploščice velike najmanj 5 x 5 cm. Možna je tudi uporaba čvrstejših vinilnih oblog.

Predizdelani nakloni

Talne plošče, ki se uporabljajo za izdelavo tlakov v tuš kabinah, imajo izdelane naklone, ki zagotavljajo zanesljivo odvajanje vode in enostavno polaganje talne obloge. Talni elementi Wedi Fundo imajo izdelane odtoke v sredini plošč ali ob strani, odtoki so lahko linijski, lahko pa se jih namesto v tla vgradi v stensko oblogo. V vsakem primeru je dostop do odtoka enostaven, kar je zelo pomembno za čiščenje. Naklon sledi obliki Wedi Fundo elementov, ki je lahko pravokotna, okrogla oz. polkrožna ali v drugih zanimivih oblikah, ki jih ponuja proizvajalec ali izbere sam naročnik. Pomembno je tudi, da se tovarniško izdelane elemente lahko na licu mesta reže in prilagaja meram na gradbišču in to brez izgube garancije.

Minimalna debelina talnih elementov

Pri prenovah zelo pogosto ni na voljo veliko prostora, saj smo omejeni z višino obstoječih tal in z določenimi legami odtočnih cevi. Zato so debeline Wedi Fundo elementov zmanjšane na minimalno potrebno višino, ki še omogoča izdelavo ustreznega naklona tlaka ter ustreznega naklona odtočnih cevi. Uporaba sistema Fundo je zato varna in preskušena.

gr_12-2013-kalcer-3-vcmr.jpg

gr_12-2013-kalcer-2-qpfj.jpg

Kopalnica brez kadičke za tuš je videti večja, gibanje po njej pa je dejansko manj omejeno.

Tuš kabina na leseni konstrukciji

Še posebej je uporaba Wedi Fundo elementov primerna na lesenih strešnih konstrukcijah, saj so elementi lahki in omogočajo enostavno vgradnjo med stropnike. Ker je pri izdelavi kopalnice na leseni konstrukciji potrebno učinkovito in trajno tesnjenje, obsega sistem Wedi poleg originalnih odtočnih kotličkov tudi vsa potrebna tesnila za odtoke, stike s stenami in okrog vodovodnih priključkov.

gr_12-2013-kalcer-4-wvwc.jpg

Za dodatne informacije in tehnične rešitve obiščite spletno stran www.wedi.com ali se oglasite v trgovinah slovenskega zastopnika Kalcer