Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Barva strešne kritine
Jože ml.
08. dec. 2003 0:00

Barva strešne kritine

Občina mi je v lokacijski informaciji zapisala, da je po veljavnih prostorskih planih za naš kraj določena kritina obvezno v grafitno sivi barvi. Jaz pa za navogradnjo želim izbrati drugačno barvo, npr. rdečo, takšno ima tudi sosednja hiša, odkar so jo lani prekrili in še nekaj hiš v vasi. Obiskovalce tega foruma sprašujem, kakšne posledice in kazni me lahko doletijo, če ne upoštevam predpisano barvo strešne kritine. Hvala.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Dušan
10. dec. 2003 0:00

Odgovor

Po novem ZGO-1 so pravila za pridobitev uporabnega dovoljenja za privat hišo precej drugačna kot prej. Zdaj ne opravljajo več ogledov temveč se upravnemu organu le priloži izjave projektanta in nadzornega, da hiša ustreza veljavnim predpisom.

PS
Tudi sam imam v odločbi napisano, da mora biti hiša krita z opečnato kritino, kril pa sem jo z betonsko.
Gr
09. dec. 2003 0:00

Odgovor

Točnih sankcij ne vem...V projektu za gradbeno dovoljenje naj bo navedeno da bo strešna kritina takšna kot je navedeno v lokacijski informaciji. Ko boste postavljali streho pa boste naredili po svoje.
Sicer pa ni vse tako strogo kot tam piše. Meni so v lokacijski inforamciji zapisali da mora biti razmerje stranic hiše 1:2 npr 5*10 metrov. Madonca imajo eni čudne zahteve, saj ne mislim graditi hleva. No na koncu se je izkazalo, da je to le eden izmed neživljenskih pogojev, ki ga nihče ne upošteva, še tisti, ki so za to odgovorni ne. Sedaj imamo gradbeno dovoljenje, ki bistveno odstopa od teh 1:2.
Aja še glede sankcij: Hiše vam sigurno ne bodo porušili, saj je nisem slišal da bi rušili hišo zaradi neustrezne bace kritine :)
Čim manj se obremenjujte s takšnimi "prostorskimi plani"
Jože ml.
09. dec. 2003 0:00

Odgovor

"Gr" najlepša hvala za odgovor. Vprašanje sem postavil predvsem zato, ker me skrbi če bom potem sploh dobil uporabno dovoljenje, ko bo hiša zgrajena. Zanima me tudi ali je po novem Zakonu o graditvi objektov obvezno pridobiti uporabno dovoljenje za pritlično hišo, grajeno v lastni režiji? Za pomoč se vnaprej zahvaljujem.