Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.

Razno

Kakšen tlak?

Obnavljam stanovanje. Situacija: Stanovanje je dvosobno, vsega skupaj malo pod 60 m2. Blok je star ca 50 let. Stropovi (tla) so leseni, med nadstropji so vzdolžni tramovi, nanje so nabiti ca 7 cm prečni tramiči in na vse to 3 cm deske. Med tramovi, tramiči... je pesek. Tramovi nimajo zunanjega zračenja, verjetno se zračijo skozi dvojno zunanjo steno ali skozi tla (kjerkoli sem odprl, so bili videti zdravi).

V enem prostoru (bivša kuhinja, zdaj splanica/otroška soba) je po tleh nabit linolej direktno na deske, ki škripajo, v drugem prostoru (dnevna soba) je star škripajoč parket.

V obeh prostorih bi rad za ca 3 cm (lahko tudi samo 2 cm) dvignil nivo tal, da bo enako po celem stanovanju. Prav tako bi se rad znebil škripanja in se izognil morebitnemu odmevanju, ki bi verjetno nastalo po montaži suhomontažnega poda.

Zdaj pa vprašanje, s čim to narediti, da bo čim manj dela in čim manj denarja. Površina, ki bo nastala, mora biti primerna za polaganje gotovega parketa in na enem mestu keramičnih ploščic. Statik pravi, da je za estrih edina varianta, da zmečem pesek ven in nalijem noter armiran estrih debeline minimalno 10 cm.

Tukaj berem nekaj o samorazlivnih estrihih, ki imajo neko mikroarmaturo vgrajeno... Kaj je to, kako se obnese, kako težko je vse skupaj...? [Aleš]
Možna dodatna rešitev (če upoštevamo navodila statika) je lahki estrih, ko v zmes betona za estrih vmešamo še kroglice iz stripora. Na ta način zmanjšamo težo estriha, ki pri debelini 10 cm ni zanemarljiva. Zgornji sloj estriha nad stropniki pa se izvede brez dodatka stiropora vendra ojača z armaturo. [PeG]

Strešna kritina in vpliv na pitno vodo - kapnico

Pozdravljeni, zanima me vaše mnenje o vplivu kritine na pitno vodo - kapnico. S strani prodajalca gradbenega materiala sem dobil mnenje da kritina BRAMAC negativno deluje na vodo, ki se izteka v vodnjak in da le ta ni pitna. V nasprotnem primeru pa ta isti prodajalec hvali opečnato kritino MEDITERAN. Kritina bo izvedena na primorskem, zato nekako v poštev prideta ti dve kritini, korci me zaradi poraznih izkušenj me ne zanimajo. [miran]
Neprimerna je groba betonska kritina, ker se na grobi površini lažje zadržujejo umazani delci, prah, saje, itd... Bramac ni groba betonska kritina, zato teh težav nima. Po pokritju strehe je treba le počakati en bolj konkreten dež, da izpere ostanke (sicer bio) olj, ki ostanejo kot posledica same izdelave strešnikov. Menda pa imajo tudi certifikat, ki potrjuje, da je njihova kritina primerna tudi za zbiranje pitne vode, o čemer pa se lahko prepričate tudi sami (080 20 30)... [Rajko]

Toplotna izolacija Trendisol

Pozdravljeni! V bližnji prihodnosti bom izdeloval mansardo. Zanima me vaše mnenje o toplotni izolaciji Trendisol. Kaj je boljše tervol ali trendisol. Sekundarna kritina je Bramaflex.

Hvala!

[Marko]
Za mansardo je Trendisol praviloma boljša izbira, kajti ta del stanovanja je najbolj izpostavljen vročini, Trendisol pa je celulozna izolacija izdelana na bazi lesa (zmlet star časopisni papir z dodatki) in se zato najbolje od vseh vrst izolacije obnese pri preprečevanju vročinskega udara poleti. Pri tem mu noben Tervol ali kakšna druga vrsta volne ne more konkurirati. To je njegova glavna prednost, ki še bolj pride do izraza, če jo kombinirate z uporabo lesnih vlaknenk kot sekundarne kritine. Del možnosti ste vi torej že zapravili (razen če nimate poleg folije položenih tudi še lesenih desk). Dodatna prednost celuloze je tudi odlično sprejemanje in oddajanje vlage (saj najbrž veste, kako hitro se navlaži in posuši časopisni papir). Ima pa celuloza tudi nekaj slabosti; največja je zagotovo cena, saj je marsikomu težko upravičiti cca. 3 krat višjo ceno ob enaki toplotni prevodnosti. Druga je (ne)gorljivost. Trendisol sicer ima dodatke proti gorljivosti, ampak s kameno volno se v tem vseeno ne more primerjati. Tretja je praktično onemogočena samogradnja, saj volno lahko vgrajujete sami, puhala za vpih celuloze pa najbrž nimate...
Če se boste odločili za Trendisol, potem je priporočljivo zalepiti stike folije (sekundarne kritine), kajti ta izolacija se vgrajuje (vpihuje s puhalom) v razsutem stanju in obstaja nevarnost, da vam bo med vpihovanjem 'ušla' skozi netesna mesta.
Moj nasvet bi bil – če imate možnost mansardo izolirati z vsaj 25 cm Tervola, izberite to varianto (glede na to, da ste nekaj že zamudili s sekundarno kritino), če pa vam prostora za izolacijo primanjkuje, pa izberite Trendisol. Ta bo nalogo poleti kljub npr. debelini le 18 cm opravil vsaj tako dobro kot 25 cm volne.
Pozimi sta obe izolaciji enakovredni in je odločilna le debelina. In ne pozabite na pravilno izbiro parne ovire, ki bo ustrezala celotni strešni konstrukciji. Ne vgradite 'prehude' parne zapore (npr. alu folije) brez potrebe!
[Rajko]

Kakšne vrste lak priporočate za parket

Problem je, ker mi je en izvajalec priporočil kislinski polmat lak, drugi pa ga je čisto skritiziral in priporoča sijajni nitro. Katerega naj uporabim? Potrebujem še kakšno mnenje! [Matic]
Sam končni izgled parketa (mat, polmat, sijaj) je stvar okusa in je zato nemogoče svetovati, kaj izberite – kar vam je pač všeč. Vzorce si pa le oglejte v kakem salonu/prodajalni parketa ali pa vam naj jih pokaže vaš izvajalec oziroma vam pokaže svoje reference.
Kar pa se tiče same vrste laka (kislinski, poliuretanski, vodni) pa je med njimi nekaj bistvenih razlik, glede na katere se boste morali odločiti. Naj vam jih kar našteje in razloži vaš izvajalec (če jih ne pozna, potem gre za nestrokovnjaka, ki mu ne kaže zaupati izvedbe del), v osnovi pa so naslednja: kislinski je najbolj preprost za izvedbo, a je najbolj strupen in se ga zato vse manj uporablja. Poliuretanski je najbolj obstojen (odporen na obrabo – trd), a precej zahteven za izvedbo (zahteva visoko vlažnost prostorov) in še vedno ne najbolj zdrav – vsaj nekaj dni po lakiranju se ni pametno dlje časa zadrževati v prostorih. Vodni lak pa je najbolj zdravju prijazen, a žal najmanj odporen na obrabo, kemikalije, udarce... [Rajko]

Izolacija mansarde

Lep pozdrav!
Na podstrešju si nameravam urediti stanovanje zato sem pred dilemo katero izolacijo izbrati. Trenutno preurejam streho in njeno kritino. Odločil sem se, da sterho najprej podeskam nato namestim paraprepustno folijo ter zrčni kanal za strešnik pa sem izbral Bramac-ovo kritino. Za izolacijo sem si zamislil že kar nekaj rešitev (kamena volna, steklena volna, celuloza...) vendar se še nisem dokončno odločil katero in zato vas prosim za pomoč in nasvete pri izbiri. Prosim vas če mi navedete prednosti in slabosti posamezne izolacije.
Trenutno mi po glavi roji naslednja zamisel izolacije:
- med špirovce, ki so višine 14 cm bi vgradil stekleno volno URSA SIGNOROL SF 35 debeline 14 cm
- nato bi pravokotno na špirovce nabil letve med katere bi vgradil 6 cm debelo URSA NOVOROL NR, ki ima na sebi že nalepljeno Al folijo kot parno zaporo
- notranjo steno pa bi zaključil z mavčno-kartonskimi polščami ki bi jih pritradin na 5 cm propile med katerimi bi speljal potrebne inštalacije, prazen prostor pa bi zapolnil z URSA PANDA.
Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem! [Janko]
O izoliranju mansarde smo tule že precej govorili (tudi prejšnji teden npr.) in tudi naštevali prednosti/slabosti posameznih materialov. Malo pobrskajte po arhivu.
Vaša trenutno zamišljena rešitev je načeloma možna, morate pa se zavedati, da je Al folija praktično popolnoma nepropustna za vlago (njeni stiki pa morajo biti zrakotesni – torej zalepljeni), kar v bistvu pomeni, da bo notranja vlaga lahko prišla le do nje naprej pa ne. 'Dihala' bo torej le mavčno kartonska plošča (če ji tega ne boste preprečili s kakšnim od parozapornih premazov) in izolacija pod folijo. [Rajko]

toplotna prevodnost materialov

lp
v šoli imam nalogo izračunati moč peči. če hočem to izračunati moram prvo izračunati izgube v prostorih. ker pa sem strojnik in o gradbeništvu nimam ravno pojma vas sprašujem kje bi najlažje dobil toplotne prevodnosti materialov , ki se pojavljajo v moji nalogi?
(AB plošča
Arm. Cemen. Estrih
Betonski blok
Fasadni omet
Granitogrez
Guma
Hidroizolacija
Knauf plošče
Kulir plast
Lesen oboj na preklop
Lesena podkonstrukcija
Nasutje
Novoterm
Novoterm v PE foliji
Omet
Opečni zid
PE folija
Stirodur
Styrodur
Styrodur v PE foliji
Temeljna plošča
Utrjen tampon
Zaključni sloj
Zasip
Zaščitni beton).

lp grega
[Gregor]
Toplotne prevodnosti in druge snovne lastnosti naštetih materialov so objavljene v Tabeli 2 Pravilnika o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah, ki je objavljen tudi na spletu:
http://www.gov.si/mop/zakonodaja/zakoni/prostor/graditev/toplotna_zascita.pdf
[Rajko]

granitogrez

kolikšno toplotno prevodnost ima granitogrez (1cm)? [Gregor]
tudi mene zanima [martin]

estrihi

Zanima me kakšna je cena strojnih estrihov za m2 in koliko časa se stvar suši. Pa še: kakšne so izkušnje s suhomontažnimi estrihi in kakšna je cena le-teh.
lp in hvala matjaž [matjaž]
Strojni estrihi stanejo od cca. 2 do 4 tisoč sit za kvadratni meter. Pač odvisno od debeline posameznih plasti (betona in izolacije) in tudi vrste izolacije. Tudi vsi izvajalci se ne cenijo enako... Estrihi se sušijo več mesecev, je pa to sicer odvisno tudi od tega, zakaj vas stvar zanima (vpliva pa seveda tudi prezračevanje, letni čas, itd...) Če bi radi pohiteli s polaganjem končne talne obloge, se pri nekaterih da malo 'pogoljufati', pri drugih pa se to praviloma hudo kaznuje. Keramiko se npr. polaga že po cca. 4 tednih sušenja (nekateri jo celo že prej, a strokovnjaki to odsvetujejo), med tem ko je parket precej bolj občutljiv na preostalo vlago v betonu in naj bi se le-ta sušil vsaj 3 mesece.
Suhomontažni estrihi so praviloma dražji od klasičnih (mokrih), jih je pa tudi nehvaležno primerjati med sabo, ker tudi debeline niso povsem primerljive. [Rajko]

izolacija kopalnice

Zanima me kakšna naj bo izolacija tal v kopalnici pod estrihom (kamena volna?) oz. kateri je najprimernejši material, da tla ne bodo mrzla? Kopalnica je v pritličju, pod njo 1 meter kleti.
Pa še koliko stane talno ogrevanje kopalnice za m2?
lp matjaž [matjaž]
Kar se same izolativnosti tiče, je vseeno ali vzamete kameno volno ali stiropor. Toplotna prevodnost obeh je praktično enaka (cca. 0,04 W/mK). Bolj pomembna bo debelina, a tu ste žal najbrž omejeni s tlaki v drugih prostorih. Svetujem vam vsaj 5 cm izolacije pod estrihom, če pa imate prostor, pa tudi več ne bo preveč. Če bo klet neogrevana, bodo izgube v tla precejšnje in če vam za izolacijo pod estrihom primanjkuje prostora, je koristna tudi namestitev izolacije AB plošče od spodaj (v kleti).
Cena talnega ogrevanja v kopalnici je močno odvisna od izvedbe in naj pri preprostih izvedbah ne bi bistveno presegala cene za radiatorsko ogrevanje. Lahko pa stvar tudi precej zakomplicirate (in seveda podražite). Je bilo pa o tem tule že govora - malo pobrskajte po arhivu.
[Rajko]

Opečni tlakovec

V novi hiši v kleti in na hodnikih bi rad imel tlak iz opečnega tlakovca. Zanima me predvsem tlakovec kakršnega so delali včasih, ki je bil menda "toplejši" od današnjih industrijskih. Idealen format bi bil 18x24 cm. Ali kdo ve za kakega proizvajalca takega materiala? Vesel bom pa tudi vašega mnenja o takšnem materialu. [Peter]
Meni osebno je najboljša varianta ta,da poiščeš koga,ki je podrl kakšno staro iz polnih opek zidano hišo,da ti proda to opeko.Opeka mora biti trdna (da ni bila vlažna,pomrznjena...),da ti jo kamnosek lahko prežaga na poljubno debele ploščice.Opeke nato položiš,prebrusiš in prelakiraš.Delo je umazano,vendar končni izgled talne obloge je zaradi apnenčastih struktur v opeki zelo lep.... lp Mare [Mare]

Izolativna malta

Pozdravljeni

Zanima me ali je v primeru da zidaš z zidaki porotherm 30, potrebno zapolnjevati žepe z toplotnoizolativno malto?

Kaj bi bilo če bi pustil prazne? Saj zrak je v končni fazi tudi izolator ali ne?

Katere toplotnoizolativne malte se priporočajo in kolikšna je poraba slednje na m2 zidu?

Hvala lepa za odgovore. [Boštjan]
Ni smiselno zidati s toplotno izolativno malto, saj z njeno uporabo pridobite manj kot odstotek pri toplotni izolativnosti zidu. [Misel d.o.o.]

CENA BETONA

Zanima me cena za 1m3 betona armiranega z arm. mrežo skupaj z izvedbo (npr. pločnik dimenzij 0,25mX0,50mX50m.Hvala za odgovor. [ROBI]
Cena (material + delo) betona varira in je odvisna od marke betona, količine in načina vgraditve. Pri deb. konstrukcije cca 25 cm je cena cca 22000 SIT/m3. [Misel d.o.o.]

FASADA

Na stanovanjski novogradnji nameravamo izvesti tankoslojno fasado BAUMIT OPEN KLIMA PLUS, pri kateri je izolacija s 6cm perforiranimi (za boljšo paroprepustnost) ploščami iz stiropora. Moti nas, da imajo razni ponudniki različna mnenja, eden celo meni, da zaradi klime v našem okolju (Primorska), perforirane EPS plošče niso primerne (?!). Ali mi lahko posredujete neodvisno mnenje za naveden tip fasade in ali ima morda kdo izkušnje s to fasado na lastni hiši, ki mi jih lahko predstavi ?
Naj povem še, da smo pri izbiri fasade izločili izolacijo iz kamene volne idr.materialov (zaradi zanesljivosti izvedbe...). Zidovi so grajeni s termobloki goriških opekarn, notranji omet pa je apneno cementni (Baumit).

Za vse odgovore hvala in lep pozdrav. [Bojan]
Nekaj o fasadnem sistemu iz perforiranega stiropora si lahko preberete na naslednji povezavi:
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT119.htm

Edini razlog, ki ga vidim in zaradi katerega je morda vgradnja paroprepustnega stiropora v vašem primeru lahko sporna je, da je lahko termoblok preveč paroprepusten in bo zato pozimi prišlo do kondenzacije vodne pare - (najbrž) v plasti izolacije. Za natančnejšo oceno pa bi bilo treba poznati podrobnejše podatke o termobloku (na spletni strani Goriških opekarn jih ni), zato vam svetujem, da se o tem posvetujete s tehnično službo izdelovalca, kjer naj vam tudi predstavijo in razložijo pravilno izvedbo. [Rajko]

Električno talno gretje

Sanirati moramo 25 let staro kopalnico. Ker se bomo sanacije lotili temeljito me zanima kakšne so izkušnje z električnim talnim gretje, na kaj moramo biti pozorni,.. Elektrika nam predstavlja rešitev, ker z njo ohranimo praktično enako višino kot do sedaj. [suzana]
Če je stvar brezhibno izvedena, so izkušnje dobre. Če odštejete višji račun za elektriko..
Več o električnem talnem ogrevanju pa si oglejte in/ali povprašajte na spodnji povezavi:

http://www.egro.net/talnoogrevanje.html
[Rajko]

Kje se dobi...

Zanima me kje je možno v Sloveniji kupiti stenske obloge ,ki imitirajo izgled opečne ali kamnite stene (raje opečne) ki bi jih uporabil v mansardnem stanovanju ,ki je narejeno v celoti iz knauf plošč za oblaganje določenih detajlov (obok vrat,pod pultom ..)Zanimale bi me tudi kakšne cene.
Vnaprej hvala ALEŠ [sam]
Nekaj teh sistemov imajo v Obiju,videlsem jih tudi v Chemotu....ker ti je pa všeč izgled opeke ti predlagam iz lastnih izkušenj polovični klinker Ljubečne iz Celja.Polagaš normalno kot ploščice samo pazi pri fugiranju,da ne mažeš preveč po ploščicah,ker je težje čiščenje.Tako boš malce privarčeval,ker so nekateri sistemi kar precej dragi..Lahko pa najdeš tudi klinker različnih barv,postaran,.....tega je veliko....
lp Mare [Mare]

Izbira fasadnega sistema

Letos nameravam izdelati fasado na hiši,pa me zanima ,če mi lahko iz izkušelj predlagate katerega proizvajalca sistema naj izberem.Fasadna izolacija bo kamena volna debeline 100mm,zaključni sloj pa silikatni.Del fasade bo temnejše barve,tu nekateri proizvajalci malce omahujejo...Ožji izbor je padel na Baumit,Rofix ali Jub-med njimi so cenovne razlike,zanima me pa ali so tudi po kakovosti,trajnosti..
lp Mare [Mare]
Še ena varianta obstaja, ki se imenuje FASSA BORTOLO.To je vodilni italijanski proizvajalec ometov in fasadnih sistemov.Cene so podobne Baumitovim, kar se tiče kvalitete pa je v evropski špici. Za nadalnje informacije 03104890508 [robi]

porfido kamen

Zanima me kakšna je cena tlakovcev PORFIDO, cena polaganja teh tlakovcev in kdo bi to naredil?

Hvala [Esi]
cena kamna: 2.000-20.000/m2.
polagajo običajno teracerji, cena po dogovoru. [katarina]

Zračni most

Streha bo imela naklon 45 in špirovce dolge 4 m. Zaradi kratke dolžine nam eni predlagajo late za zračni most 8/5 drugi pravijo, da je povsem dovolj 8/3. Kakšne so vaše izkušnje? [suzana]
Zračni kanal nad sekundarno kritino naj bi ob napušču dosegal vsaj 2 promila tlorisne površine strehe oz. najmanj 200 cm2 na dolžinski meter napušča.
Višina kontra letev 3 cm bo za vaš primer torej dovolj. [Rajko]

Izolacija mansardne streha

Po izdelavi mansardnega stanovanja sem prišel do izolacije strehe. Kritina na sterhi ki jo imam je tegola canadese, strop pa bo narejen iz plošč Knauf. Predvidena izolacija naj bi bila narejena v debelini 20 cm, poleg zračnega mostu (4-5 cm). Zanima me sledeče:
- izolacijo imam namen delati v dveh plasteh. Ali je primerna za eno vrsto izolacije tudi izolacijska plošča TERMOTOP, katero reklamirajo ali je bolje da se držim kar izolacije URSA ? Ima kdo že kake izkušnje? [klemen]
Termotop je izolacija, ki se praviloma namešča na zgornjo stran špirovcev. Kakor vas razumem pa vi strehe ne boste odkrivali/spreminjali. Torej ste omejeni le na notranjo izolacijo (oz. prostor med in pod špirovci). Ta je sicer res lahko iz steklene volne (npr. Ursa), ni pa to nujno. Lahko uporabite tudi kameno volno (ta je recimo 'v sorodu' s termotop ploščami, saj gre za istega izdelovalca – Termo Škofja Loka), obstajajo pa tudi še druge alternative, ki so v nekaterih pogledih še bolj primerne za izolacijo mansard in o katerih smo v preteklosti tule že precej govorili... [Rajko]

PVC ali lesena okna

Pozdravljeni. Odločam se za nakup oken za novo stanovanjsko hišo. Ne morem pa se odločiti ali vgraditi PVC ali lesena okna. Prosim za vaše izkušnje. [Matej]
če nimaš nič proti plastiki, kupi PVC, saj so bistveno cenejša in trajnejša. pa še eno uro barvanja in 3 deci barve prišparaš na deset let. [klem]

PVC okna

Ali kdo pozna proizvajalca PVC oken Satler?
Kakšna je njihova kvaliteta oken?
Hvala za odgovor. [Vesna]
Isti modeli kot jih ima AJM firma. [SEBA]

Cevi za centralno ogrevanje

Prosil bi vas za vaša mnenja oziroma izkušnje glede izbire cevi za inštalacijo centralne kurjave .Predvsem tukaj mislim na baker (dražja varjanta)ali večplastne cevi.Cevi bodo v montažnem (lesenem)tlaku v mansardi in deloma v betonu (hodnik in kopalnica)Iz razdelilne omarice bodo šle cevi do vsakega radiatorja posebaj inštalacijo pa bi rad izvedel sam.

L.p. ALEŠ [sam]
Predlagal bi ti Aluplast cevi(PVC).Izvedbo pa v tem primeru prepusti strokovnjakom če nimaš pravega orodja. [sašo]

GERARD kritina

Kaj menite o pločevinasti kritini Gerard-ali ima kdo kaksne slabe lasnost in za katero naj se odločim :
z granulacijo(posipom) ali brez granulacije (posipa)

LP
Joze [joze]
meni deluje zelo ceneno. če res ni druge možnosti (slabo ostrešje, nosilnost) in majhna teža predstavlja prednost, potem bi jo jaz vzel. [klem]

Estrihi + izolacija mansarde Knauf

Pozdravljeni,

sem pred izvedbo estrihov in izolacije mansarde; zanima me kaj je potrebno izvesti prej? Odgovarjajo različno:
- da je potrebno prvo izvesti estrihe zaradi vlage
- drugi, da ni pomembno (glede na čas majstrov)

Za vaš odgovor se zahvaljujem, Grega [Grega]
Če gre pri izdelavi mansarde le za izolacijo (stropa/ostrešja) mansarde, potem bo najbrž res najbolje, če najprej izdelate estrihe. Skozi toplotno neizoliran strop brez parne ovire/zapore se bo estrih pač res hitreje in lažje posušil. Če bo boste v mansardi izdelali tudi predelne stene (iz mavčno kartonskih plošč), pa je bolje, če te predelne stene postavite, nato izdelate estrihe in počakate, da se večji del vlage iz estrihov izloči (vsaj kak mesec ali dva – odvisno od letnega časa, zračenja,...), šele nato pa bandažirate stike med ploščami iz mavčno kartonske obloge. Če bi namreč te stike dokončno izgotovili prej, bi zaradi nanadnega in dolgotrajnejšega dviga vlage v prostorih (kot posledica sušenja estriha), utegnili počiti. [Rajko]

kakovost gradnje

Smo pred nakupom indivudualne hiše. Ogledano imamo hišo, staro od 30-20 let. Saj veste, kako se je zidalo. Desetletni projekt. V tem primeru so zidali z minimalnimi stroški in nobena stvar ni bila v redu narejena. Hiša tudi nikoli ni bila dokončana. Človek, ki jo je gradil, je v njej živel 3 leta in še to samo v kuhinji. Je v slabem stanju, kar nas ne moti, ker bi itak veliko spremenili (tudi razporeditve prostorov in podobno). Edino, kar nas skrbi, je kakovost malte oziroma betona. Ali se to da ugotoviti, kakšno je bilo vezno gradivo, koliko je železja v betonski plošči in podobno? Kako ugotoviti, ali so bili uporabljeni materiali, ki vsebujejo azbest. Poznam primer gradnje samskega doma v zlatih časih socializma, ko so vse železo pokradli, namesto njega pa v ploščo vgradili vrbove palice. Po 30-tih letih je objekt prazen, ker se bo vsak čas porušil. A se to sploh da ugotoviti? Mi lahko svetujete koga, ki bi si zadevo ogledal? [mimika]
Samo v razmislek: smo lastniki starejše hiše in "preklinjamo", da se pred leti odločili za sanacijo ne pa za novogradnjo. V kolikor imate možnost se enostavno odločite za novogradnjo. Naredili si jo boste tako kot boste vi želeli, uporabili boste material, ki ga boste sami izbrali,.. [suzana]

Vobitekt ali izotekt?

Pozdravljeni!
Zanima me razlika v kakovosti dveh izdelkov in sicer VOBITEKTA in IZOTEKTA. Enega od teh dveh bomo namreč uporabili za izolacijo tal pri izdelavi tlakov. Zanima me tudi katero debelino (4mm, 3mm,...) enega izmed teh dveh naj uporabim, ter kako je z prožnostjo teh materialov če bom imel talno gretje.

Hvala! [Marko]
Spoštovani g. Marko
Razlika med Vobitektom in Izotektom je ta, da je prvi bit. hidroizolacijski trak namenjen predvsem za podzemne hidroizolacije in je iz oksidiranega bitumna. Izotekt je bitumenski plastomerni trak in je namenjen za hidroizolacijo na mestih, kjer imamo opravka z več talne vlage(vode) in je po kakovosti boljši.
V vašem primeru predlagam Vobitekt V4 (SV/4-60).
Več informacij pa dobite na www.tim.si.
Lep pozdrav, Marko. [Marko]

Žlebovi, žlote..

Zanima me ali so bakreni žlebovi, žlote res tako dobri (govorim o kvaliteti materiala) v primerjavi z pocinkanimi ali aluminjastimi žlebovi in predvsem ceno. Koliko je življenska doba pocinkanih in koliko aluminijastih žlebov, žlot? Sprašujem, ker bomo imeli ogromno žlot, obrob, kjer z leti nastane problem zamakanja. Vsi krovci namreč trdijo, da je baker najboljši. Hvala vsem! [suzana]
Pozdravljeni!
Tudi midva z dekletom imava na strehi veliko metrov žlot, še več pa obrob ter žlebov. Vse to je izdelano iz aluminija. Cenovno je sigurno ceneje kot baker. Glede cene montaže letega najbrž ne bi smelo biti razlike med aluminijem in bakrom. Baker je prva let lep potem pa oksidira in vsaj meni ne deluje ve ča tako lepo (poglej na kakšno cerkev). Ker sem tudi sam v fazi gradnje, veliko gledam tudi po drugih strehah in veliko je aluminija. To je moje mnenje. [Marko]

Najcenejša kritina

Prekril bi starejši hlev, pa me zanima, katera kritina je solidne kakovosti in poceni? [Tone]
Veliko hlevov in kozolcov se pokritih z "slovensko " izvedbo Bramaca. Mislimda ga delajo na dolenjskem (Novak). Pripročam vam, da nareite hladni val ali pa vsaj nekako zaprete podstrešje, da ne bi prihajal prah od sena med "fuge" cegla, ker bi poteznalo zamakat. [Marko]

Izolacija pod estrihi

Pozdravljeni,

prosim za nasvet glede toplotne izolacije pod estrihi - kateri material je po izkušnjah najboljši? Predvideni izvajalec me je postavil pred dejstvo ali stiropor ali stirodur, mene pa zanima, če je še kaj bolj primernega oziroma za kateri material naj se odločim.

Hvala in lep pozdrav!
SS [ss]
Stirodur bo v vašem primeru najbrž odveč, saj se ta pretežno uporablja v vlažnih pogojih. Pri izdelavi estriha, se ga običajno uporabi le na balkonih. Stiropor bo sicer za notranje prostore primernejši, morda pa bi veljalo razmisliti tudi o mineralni volni, ki bolje od stiropora duši širjenje udarnega zvoka. Je pa malo dražja in neprijetnejša za polaganje, zato se je marsikateri izvajalec raje izogne. Bodite pa pozorni tudi na detajle; npr. da bo robni trak res povsod kakovostno ločeval plavajoči estrih od sten, kako bo izveden prehod notranjega estriha na balkon, itd... Nekaj o tem si lahko preberete na naslednji povezavi:
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT161.htm
[Rajko]

Betonska kritina

Ali je res, da betonska kritina postane čez leta porozna, začne spreminjati barvo in bi naj precej kondenzirala četudi imaš ustrezni prezračevalni kanal. Prodajalec nas hoče na vsak način prepričati, da je edina dobra izbira opečna (tista, ki ima tudi 50 let garancije za primerno ceno!).
Ima prav? Kakšne so pa slabe lastnosti opečne? Ali cena dejansko odtehta kvaliteto? Hvala vsem!
[karli]
Ne. Če pa kakšna kapljica uide skozi strešnik ali se pojavi kot rezultat kondenzacije, pa zaradi sekundarne kritine ne bo nobene panike. Saj je ta ravno zato tam!
Opečna kritina ima glavno slabost v ceni. Še zlasti v ceni dodatnih elementov (zračniki, slemenjaki, krajniki, itd). Sicer pa poznam kolega krovca, ki jo je dal sebi na streho in je potarnal, da je razočaran, saj se mu je že po dveh letih na njej pričel nabirati mah…
[M.]

izolacija okna

Zanima me, ali obstaja kakšna kvalitetnejša izolacija okna pri montaži. Okna so zatesnjena z montažnimi penami, vendar pa imajo te slabe izolacijske vrednosti. Vsi reklamirajo kvalitetna okna, izolacijo okrog oken pa napolnijo z zlo nekvalitetnimi materiali (pa še same strupene snovi vsebujejo). Ali ima kdo kakšen nasvet ali izkušnjo z kvalitetnejšo izolacijo odprit okrog oken? Hvala [peter]
Ne. Montažne poliuretanske pene so pač eden najbolj izolativnih materialov, ki se sploh uporabljajo v gradbeništvu, saj je njihova toplotna prevodnost običajno od 0,025 W/mK do 0,035 W/mK, kar je vsaj še 20% bolje od izolacij, ki smo jih sicer najbolj vajeni (penjeni polistiren, mineralna volna,…). Kar se strupenosti tiče, se vam je ni treba panično bati, saj je sporna kvečjemu izdelava teh materialov (CFC) in pa njihovo gorenje.
Raje posvetite pozornost kakovostni montaži/monterjem kot iskanju alternativnih materialov.
[Rajko]

Prekrivanje strehe

Pozdravljeni,
v hiši smo naredili na podstrešju stanovanje in zato bomo tudi zamenjali strešno kritino. Odločili smo se za kritino Tondach (model Norma). Moje vprašanje je: ali je potrebno streho podeskati, ali je dovolj samo paroprepustna folija kot sekundarna kritina. Izolacija sega do vrha tramov. Obračam se na vas, saj mi je do sedaj nekaj mojstrov različno svetovalo. [Matej]

Podeskanje je v glavnem odvisno od geografske cone lokacije objekta. če je to na primorskem se, zaradi burje, obvezno podeska. [MISELd.o.o.]

kaj je boljše

Delamo podstrešno stanovanje,zanima me kakšne so razlike (cenovno in kakovostno)med stropnimi laminati in gips ploščami? Kakšna izolacija se priporoča med in pod šperovci? [tadej]
O izolaciji med in pod špirovci je bilo tule že veliko govora – pobrskajte po arhivu. Načeloma pa velja, da se za dosego toplotne izolativnosti pozimi približno enako dobro obnese izolacija iz mineralne volne (steklena ali kamena) ali celuloze, med tem ko se poleti pri obrambi pred vročinskim udarom najbolje obnese prav slednja. Zaradi večje gostote ji praviloma sledi kamena volna in potem steklena. Je pa sicer izbira precej odvisna tudi od konkretne izvedbe, prostora, ki je na voljo, itd. Druge izolacije se za izolacijo podstrešij običajno ne uporabljajo. [Rajko]

Malta za ometavanje

Zanima me, kakšno je običajno mešalno razmerje malte za grobo ometavanje (cement:apno:pesek) in cementnega obrizga. Ometavali bi ročno. Hvala. [Jože]
za ometavnje se uporablja razmerje 1:3:9 za cem. obrizg pa 1:3. pri cem. obrizgu prakticirajo z dodajanjem malo apna (cca 1 lopata na mešalec), da se obrizg bolje prime na steno. [matija]

Polagalci dvoriščnih pranih betonskih plošč

Spoštovani!

Prosim, če mi lahko predlagate kakšne polagalce pranih betonskih plošč (40x40cm), ki bi bili pripravljeni tudi odstraniti stare plošče in sezidati nekaj metrov 20-30 cm visokega in 10 cm debelega zidka. Seveda dobro in po zmerni ceni.

Hvala za pomoč!

Marko
[marko]
Žal polagalcev ne poznam predlagam pa vam,da navedeta kraj kjer se bo delo izvajalo, način polaganja ,kvadraturo ...skratka malo več podatkov...

Želim vam upešno poizvedbo [Marko]

NUJNO......Gradbene mreže za armiranje

Pozdravljeni

Zanima me kje bi lahkop našel bolj laično razločene kode armirnih mrež, npr. Q133 ali Q628.

Hvala za odgovore. [Bostjan L.]
številka mreže pove prerez armature na 1 m' v nosilni smeri.
R mreže so nosilne v eni smeri, Q mreže v obeh smereh.
številka npr. 133 nam pove da ima ta mreža prerez nosilnih žic 1.33 cm2. Mreža R 628 ima prerez nosilnih žic v nosilni smeri 6.28 cm2, kar predstavljajo jeklene palice fi 10 mm na razstoju 12.5 cm. Če imate faks vam lahko tabelo mrež posredujem. [matija]

termoizolacijska malta

kako se kaj obnese za notranje omete v kleti, zidano z betonskimi zidaki? v mislih imam 3cm debel omet od baumita, thermo mortel extra. dal bi ga od zunaj in znotraj, ker iz določenih razlogov ne morem dati od zunaj izolirane fasade. [gurtl]
Praktičnih izkušenj s tem ometom sicer nimam, ampak že proizvajalec sam navaja, da omet ni primeren za ometavanje kletnih prostorov (izpostavljenih vlagi).

http://www.baumit.com/si/misc/pdb/ThermoExtra.pdf

Kar se same izolativnosti tiče, je toplotna prevodnost ometa 0,09 W/mK, kar pomeni cca. 2 do 2,5 krat večjo toplotno prevodnost kot jo da 'prava' izolacija. Od 6 cm tega ometa na betonska zidake se torej ne morete nadejati kake ugodne toplotne prehodnosti kletnega zidu, ampak če res ni druge možnosti, bo (če ni vlage) tudi to bolje kot nič.
[Rajko]

Izolacija mansarde

Zanima me katera izolacija bi bila najprimernejsa za izoliranje mansarde. Zelim material, ki se bo dobro upiral poletni vrocini ter nudil dobro zascito pozimi. Vem, da boste predlagali celulozo a za to nimam moznosti. Sam bi izbiral med kameno volno z visoko gostoto. Ali obstaja kaj boljsega. Max. mozna debelina je 15cm. Ali obstaja material v taksni debelini, ki bi dal topl. zamik 8 in dobro temp. prevodnost. Streha je pokrita z zareznim bobrovcem, 5 cm zracni most, Tyvec folija, 2,5cm debele smrekove deske, 2cm zracnega mosta (ce ne bo naravnega vleka bom vgradil prisilno prezracevanje), izolacija???, parna zapora. [Boštjan]
Žal. 'Čudežne palčke' oziroma takega materiala ni. 15 cm izolacije v bivalnem podstrešju je malo. Poleti vam bodo sicer v pomoč smrekove deske, saj je znano, da ima les praktično največjo toplotno stabilnost, če pa bo to dovolj, da se ubranite vročinskega udara v mansardi, boste pa videli. Odvisno tudi od lokacije stavbe, saj je znano, da se marsikje ponoči da stavbo učinkoviti hladiti – če se le zunaj kolikor toliko ohladi (cca. 20 st. C). Če pa imate smolo in so v najhujši vročini že pred sončnim vzhodom pri vas temperature okrog 25 st. C, potem v vročem poletju pregretju ne uidete, saj se sčasoma na vročini vsak material segreje.
Pozimi (ob sicer korektni izvedbi) najbrž stvar ne bo kritična, boste pa seveda porabili več energije za ogrevanje. [Rajko]

Iščem staro opeko

Iščem staro polno opeko podobno kot sedanji navadni format, le nekoliko daljši, širši in tanjši in sicer 29x15x5 cm. Renovirati želim en star hlev s skednjem, kjer je iz tega cegla narejena mreža v okenskih odprtinah. Hvala že v naprej za kakršen koli namig. [Peter]
No, bom pa odgovoril sam sebi, našel sem jo na smetišču. Mogoče bo pa to kdaj le komu prav prišlo. [Peter]

žlebovi

Ali so žlebovi iz aluminija (rjave barve) primerni za zbiranje deževnice za zalivanje vrta? [Gumpec]
so.
bakreni niso, ker so strupeni. [gurtl]

NUJNO!stiropor+tervol TP

V mansardnem stanovanju sem pred izdelavo tlakov. Odločil sem se, da bom na betonsko ploščo položil 2cm stiroporja in 3cm kamene volne. Zanima me če mogoče kdo ve ali naj prvo položim stiropor in nato kameno volno ali obratno. Rad bi namreč imel čimboljšo zvočno izolacijo. Hvala za odgovor. [miran]
Najprej stiropor, s katerim poravnate tudi morebitne instalacije, čez celotno površino pa potem še tervol. Posebej pozorni bodite tudi na kakovostno položen robni trak, ki preprečuje neposreden stik betonskega estriha s stenami. [Rajko]

Izravnalna masa za strope

Pozdravljeni,

S čem bi bilo najbolje premazati strope? Trenutno stanje je brušeni betonski strop. Na stropu so kljub brušenju vidne luknje in izbokline, ki so ostale po odstranitvi opaža (tudi do 1cm).

LP,
Mare [Macuki]
Za informacije se lahko obrnete na gsm 031 486 508.

LP [Robi]

Klasika ali ytong

Imam že načrt za poslovno stanovanjski objekt P+M. Gradili bi z Ytongom. Ali obstaja kakšen razlog proti ? Iščemo tudi dobrega izvajalca, ki ima izkušnje z Ytongom. [Miha]
Če ste se že odločili za sistem z YTONG-om in imate tudi projekt s tem usklajen, potem ni razlogov proti. Potrebno se je le čim bolj držati projekta in pravil, ki zadevajo ta način gradnje (npr. uporaba prave lepilne malte, kakovostnih preklad, protipotresnih blokov, itd…). Sistem gradnje z YTONG-om je pač malo drugačen od običajne gradnje in to je pri projektu in izvedbi del dejansko treba upoštevati. Improviziranje oz. kombinacija YTONG-a in rešitev, ki ustrezajo klasični gradnji z navadno modularno opeko (npr. neizolirane betonske preklade, vogali iz navadnega betona, itd…) pa so zelo slaba rešitev, ki se lastniku potem maščuje in katerih sanacija je izredno težavna, draga in dostikrat praktično nemogoča. [Rajko]

izvajalec fasade

Rad bi naredil fasado na stanovanjsko hišo približno 200m2. Prosim če mi kdo lahko posreduje kakšnega izvajalca, ki bi mi to napravil dobro in po pošteni ceni. Lep pozdrav. [ANDREJ]
Obrnite se na izdelovalce fasadnih sistemov (Jub, Baumit, TIM, Roefix) ali izolacijskih materialov (Termo, Ursa, Novolit...), ki vam bodo posredovali svoje pooblaščene izvajalce. [Rajko]

Talno ogrevanje - za in proti

Zanima me, ali je bolje ogrevati stanovanje z radiatorji ali s talnim ogrevanjem - poraba energije, cena, tveganje zaradi popravil, vpliv na clovekovo pocutje - zdravje... Ali je mozna kombinacija s pecjo na trda goriva?
Hvala, lep pozdrav s Primorske. [bogdan]
Ne ukvarjam se profesionalno s tem, vendar sem se sam odločil za vgradnjo talnega ogrevanja, zato si upam trditi da nekaj vem o tem.

Mene so razni članki in zagotovila strokovnjakov prepričali, da sem se odločil za talno ogrevanje po celotni hiši (pritličje in mansarda, cca 150 m2), in sicer brez dodatnih radiatorjev, samo po en cevni radiator v vsaki kopalnici. Glede cene je po izračunih, ki sem jih dobil jaz izdelava talnega ogrevanja dražje za približno 60 do 80 %. Samo ogrevanje naj bi bilo cenejše (tudi do 30 %), vendar pod pogojem, da se vgradi nizkotemperaturna ali najbolje kar kondenzacijska peč. Sam sem se odločil za kondenzacijsko peč. Peč na trda goriva ne pride v poštev, saj praktično ni mogoče kontrolirati stalne temperature, poleg tega pa je temperatura v peči po mojem prevelika. To bi se sicer dalo uravnavati v mešalnih ventilih, vendar to ni smiselno.

Težav z zdravjem ne bi smelo biti, vendar temeratura tal (ne vode v ceveh) ne sme presegati 28 do 30 stopinj C.

Poleg tega je vsaj zame pomemben tudi estestki vidik (ni radiatorjev).

Pa še ena zelo pomembna stvar, zaradi katerega sem se tudi odločil za talno gretje. Zaradi negotovih cen goriv, je v povezavi s talnim gretjem zelo uporabna kombinacija s toplotno črpalko. Ker je vsa infrastruktura že narejena, se toplotna črpalka za ogrevanje (seveda primernih zmogljivosti in voda-voda) samo še priključi. [Aleš]

omet za ytong

Zanima me ali je prozivajalec ytonga (siporeksa)predvidel kakšen poseben omet oz. kakšen omet mi priporočate vi. Omet bi rad izdelal sam. Imam nekaj prakse pri izdelavi cemento apnenih ometov. Kaj mi svetujete, kam naj se obrnem, kje naj dobim navodila za ozdelavo ometa... [Seba]
Tako je; proizvajalec YTONG-a je za svoje zidake predvidel svoj omet, zato se zanj obrnite kar nanj:

http://195.226.187.165/html/slo/si/pb_4186.php?product_id=459&language_id=16&area_code=2&countries_id=16 [Rajko]

dvig strehe

Z ženo bi si rada uredila manmsardno stanovanje. Potrebno bi bilo dvigniti streho za 1,5 m. Morda kdo ve, koliko naj bi to približno stalo?

npr. do 5 mio

(mere hiše: 10m x 11m) [david]
Mi lahko priporočite kakšnega izvajalca?

Hvala in LP,

David [David]

Epoksidni tlak v garaži

Pozdrav,
V garaži v stanovanjski hiši imamo gotova betonska tla. Tla smo hoteli obložiti z npr., keramičnimi ploščicami, vendar je dopustna višina obloge omejena na manj kot 1 cm. Zanima me katera izvedba epoksidnega tlaka (samo premaz, večslojni tlak, samorazlivni tlak) bi bila primerna za v garažo? Kolikšna je okvirna cena za m2? [Dušan]
Epoksilni tllak je primeren vendar predrag v kolikor nimate zelo globokega žepa, sam sem iskal izvajalce po netu ventar je cena minimalno 9800 po m2
Odločitev je vaša [simon]

perforirane alu plošče

Zanima me, katero naše podjetje izdeluje ali uvaža fasadne obloge iz perforirane alu pločevine.
Lep pozdrav in hvala za odgovor. [Robi]
mislim da take kot so v btc-ju uvaza trimo trebnje, ne mores pa kupit manjhnih kolicin [bostjan]

Sekcijska dvižna garažna vrata

Pozdravljeni!
Sem pred odločitvijo o nakupu sekcijskih dvižnih garažnih vrat. Odločam sem proizvodi naslednjih firm : Horman, Normsthal in Crawford. Če ima kdo kakšne dobre in slabe izkušnje ga prosim če mi jih lahko posreduje, da bo odločitev lažja kvaliteta pa boljša.
Hvala lepa za odgovore.
Marko [Marko]
kupi si vrata raynor- zastopa jih firma von ljubljana. jaz sem kupu model s kvadratnim motivom debela 3,5 cm in cena je bla 204 000 sit z montažo. za ta denar nikjer ne dobiš vrat tega razreda. [j]

Kaj je cenej?

Zanima me, kaj pride ceneje: če privatno parkirišče asfaltiram ali ga tlakujem s tlakovci, med katerimi raste trava? [Marogica]
ce vzames enoslojno asfaltno prevleko je to cca 2800 do 3000 sit najcenejsi tlakovci so lahko 1800 do 2200 sit na m2 za malolepse tlakovce mors pa ze odstet cca 3000 sit na m2 tako da so vse cene tu nekje, vse je odvisno od izvedbe 041/712 230 bostjan [bostjan]

Barve

Zanima me razlika med disperzijskimi in poldisperzijskimi barvami
Lep pozdrav in hvala za odgovor [R.]
"Poldisperzijskih barv" ni - ime je trgovska pogruntavščina za notranje zidne disperzijske barve z nizko vsebnostjo veziv. Take barve so običajno izdelane na vodni disperziji polivinilacetatnih ali drugih podobnih veziv, zaradi velike količine polnil so običajno dobro pokrivne, barvni film pa je odporen le na suho drgnjenje. Ponavadi se "poldisperzijske barve" na trgu ponujajo le kot bele barve ali barve, ki jih je možno niansirati le do manj intenzivnih - pastelnih barvnih odtenkov. V našem proizvodnem programu bi take barve bile naslednje: JUPOL, JUPOL CITRO, JUPOL BRILJANT, JUPOL KONCENTRAT in JUPOL RUSTIKAL.
Kot "disperzijske barve" (običajno se omejujemo le na barve izdelane na osnovi vodnih disperzij!) tehnično pojmujemo vse barve, ki so izdelane na bazi v nekem mediju dispergiranih veziv (ta v tem mediju niso topna!) - kot sem že omenil, pa je ta medij v največ primerih voda. [JUB]

subvencioniranje

Kam naj se obrnem za subvencijo pri vgradnji plstičnih oken v pasivni hiši? [mira]
Načeloma na Direktorat za evropske zadeve in investicije, Sektor za aktivnosti učinkovite rabe in obnovljivih virov energije, ki deluje v okviru ministrstva za okolje in prostor. Ampak razpisov za finančne spodbude za pasivne hiše (zaenkrat?) ni, tako da bo vaš trud zaman.
Še več; trenutno sploh ni nobenega razpisa za kakršno koli investicijo v povečanje učinkovite rabe in/ali obnovljive vire energije za gospodinjstva oz. fizične osebe. [Rajko]

meja

Ne vem, če spada v to rubriko, a vseeno.
Ograjo bomo po predpisih postavili pol metra od mejnika. Zanima me, kaj lahko položimo na ta polmetrski pas, ker se bodo drugače sosedje zagotovo polastili zemlje prav do ograje. Nasprotujejo namreč gradnji in vsem, kar je povezano z njo. Hvala za odgovor oziroma nasvet, kam se obrniti. Robi [Robi]
Lahko posadite npr. živo mejo ali podobno zelenje. S tem, da morate paziti, da veje in korenine ne bodo zrasle na in nad sosedovo zemljišče.

V primerih podobno vašemu, s tem, da se sodnijsko ugotavlja meja parcel, prakticiramo, da se v zapisnik - sodbi sodišča navede, da je ograja na sami meji. Seveda se s tem morata strinjati obe strani.
[matija]

stopnice

Prosim, če mi lahko predlagate dobrega izdelovalca stopnic.Hvala. [karel]
ce te zanima kaj od tega: jeklo-beton-les-steklo
041/712 230 bostjan [bostjan]

navadna plisnka peč ali kondenzacijska?

Kupili smo hišo v IV. GF, kjer med drugim manjkajo še peč in radiatorji. Zdaj pa imam kup vprašanj.

Ko sem gledala projekt, sem videla, da je predvidena kondenzacijska plinska peč, prodajalec pa mi je rekel, da je inštalacija narejena za navadno plinsko peč. Kakšna je razlika v peči oz. v inštalaciji?

Ali tudi pri plinskih pečeh obstaja možnost takega bojlerja, ki je v kurilni sezoni priklopljen na peč, v poletni sezoni pa ga priklopiš na elektriko (pri peči na kurilno olje smo imeli takega).

Kako velik bojler naj predvidimo za 4 člansko družino?

Kakšna se vam zdi ocena stroškov 600.000 sit za radiatorje v 150 m2 veliki hiši (pritličje in mansarda), s tem, da je skoraj po celem spodnejm nadstropju položeno tudi talno gretje? Koliko je okvirna cena radiatorja?

Ali je pri individulani hiši nujno imeti tudi uporabno dovoljenje oz. kako pogosto se ga v resnici išče? Kdo in kdaj te lahko sankcionira, če ga nimaš?
Kogarkoli poznam, je papirologijo končal pri gradbenem dovoljenju.

Najlepša hvala za pomoč.
[Gradnja]
Plinski kondenzacijski kotel ima lahko do 11% višji izkoristek od navadnega, ker je sposoben obratovati tudi v področju kondenzacije, kjer se dimni plini dodatno ohladijo. Razlika v instalaciji je predvsem v dimniku in samem kotlu, ki morata biti odporna na kondenz (običajno je ta zaradi majhne vsebnosti žvepla v plinu kisel). Dodatna razlika je lahko tudi v velikosti ogreval oz. v samem režimu obratovanja ogreval, saj ohlajanje dimnih plinov na nizke temperature (kondenzacija pri zemeljskem plinu poteka pri 57 °C) pomeni, da potrebujete nizkotemperaturno ogrevanje, kar pa zahteva večje površine grelnih teles. V vsakem primeru je ogrevanje s kondenzacijsko tehniko lahko precej cenejše kot z navadno, kjer precej bolj topli dimni plini zapustijo kotel in dimnik (torej precej več energije 'vržemo proč').
Možnost bojlerja obstaja, je pa vprašanje, če je smiselna. Načeloma je ogrevanje vode z zemeljskim plinom cenejše kot z elektriko. Sicer pa sploh niste povedali o katerem plinu je govora; utekočinjeni naftni plin (UNP) je občutno dražji od zemeljskega. Do slednjega pa je mogoče priti le, če je do vaše hiše napeljan plinovod. Če nameravate ogrevati sanitarno vodo z elektriko, potem je vsekakor smiselno razmisliti o gretju le-te s toplotno črpalko, ki porabi cca. 3 krat manj električne energije kot klasični električni bojler.
Velikost bojlerja je precej odvisna od navad ljudi in potrebe po akumulaciji. Če bo bojler lahko ogrevan kadarkoli, potem je lahko manjši (npr. 160 l), če pa bi ga npr. radi ogrevali tudi s sončnimi kolektorji, potem je nujno vzeti malo večji bojler, ki bo zadoščal tudi za kak dan slabega vremena, ko ogrevanje s soncem ne bo možno oz. bo preslabotno. Načeloma pa se običajno računa, da ena oseba porabi 45 l tople vode na dan.
Cel ogrevalni sistem je potrebno uskladiti s toplotnimi potrebami (izgubami) objekta, ki so neposredno odvisne od izoliranosti objekta. Če bo objekt kakovostno izoliran, potem bo lahko tudi že samo talno ogrevanje (tam, kjer ste ga seveda predvideli) dovolj. Cene radiatorjev so pa komercialne narave in je takole na prst nemogoče oceniti njihovo realno ceno. Stanejo pa od 10 do 50 tisoč sit – pač odvisno od velikosti, kakovosti, oblike, blagovne znamke, itd…
Pri individualni hiši, ki je namenjena le običajnemu prebivališču, se uporabnega dovoljenja praviloma ne zahteva. Je pa vseeno dobrodošlo, če ga imate. Za podrobnosti s tem v zvezi pa se pozanimajte na vaši upravni enoti. [Rajko]

trendisol za zunanje stene

Zdravo!
Zanima me, koliko je dejansko preizkusen trendisol kot izolacija zuanje nosilne stene pri novogradnji skeletne lesene hiše- pomisleke imamo namrec glede prehoda vodne pare in posledicno gnitja izolacije; pa kaj je npr. z zajdalci in mogoce žužuelkami (ose)? Najlepša hvala za odgovor, Eva [evula]
Trendisol je celulozna izolacija in uporaba t(ak)ega materiala kot izolatorja zunanje stene ni nobena novost niti pri nas kaj šele v svetu. So pa vaše skrbi glede vlage in insektov odveč; pred izolacijo z notranje strani se namreč namesti parna ovira, ki rešuje problem prehoda vodne pare skozi konstrukcijo (enaka rešitev je sicer potrebna tudi pri drugih vrstah izolacije), proti živim organizmom pa je zmlet papir zaščiten z dodatki (borova sol), ki jim preprečuje, da bi ga uničili (žival pogine zaradi izsušitve). Nenazadnje pa je samo konstrukcijo treba izvesti tako, da taki 'škodljivci' niti ne pridejo blizu (tudi pri mineralni volni npr. ni dopustno, da bi nam kakšna žival prišla v notranjost konstrukcije in si iz izolacije 'spletla gnezdo'). In če je stena izvedena kakovostno in vetrotesno, potem ni bojazni, da bi vanjo tak insekt sploh prišel. [Rajko]

Jeklena konstrukcija nad igriščem

Torej, pri nas nameravamo pokriti bližnje igrišče z jekleno konstrukcijo, ki bi imela "prozorno" streho - prekrita s svetlobnimi trakovi. Katera je najboljša varianta (razmerje kvaliteta/cena) in kakšna bi morala ta "kritina" biti? Hvala vnaprej. [Zvonko]
Še tole: Kako se vrtijo cene za m2 teh svetlobnih trakov? [Zvonko]

Jeklena konstrukcija za ploščo mansarde

Pozdrav, Ali kdo ve, kje bi lahko dobil jeklene profile za izvedbo montažne plošče (mansarda) ter priporočila oz. pomisleke pred izvedbo z lesenimi tramovi. Hvala, LP [Alex]
V kolikor se boste odločili za leseno konstrukcijo, vam bomo z veseljem pripravili ponudbo. Les je material, ki ima boljše bivalne karakteristike, z njim se lažje dela, skratka, nobene slabosti ni v primerjavi z jekleno konstrukcijo. v.klun@pmd-golob.si [Vanja Klun]

Izbira opeke

Katero opeko priporočate za novo gradnjo prtlicja in mansardi? [Toni]
Če razmišljate o novogradnji, se obrnite na YTONG Slovenija, kjer boste dobili podatke o tem gradbenem materialu. [uroš]

Prednosti različnih sistemov gradnje

Odločil sem se, da spomladi začnem z gradnjo stanovanjske hiše. Odločam se med gradnjo z opeko Wienerberger POROTHERM ali Ytong-om. Zanimajo me prednosti oz. slabosti posameznega materiala. Hvala za odgovor. [Ales]
Več informacij o YTONG gradbenem sistemu dobite, če pokličete na 031/439 392 - YTONG tehnična služba - UROŠ [Uroš]

Obnova strehe

Nameravam zamenjati staro streho, ker gradim mansardo, potrebujem lahko pločevinasto kritino, zanima me katero izbrati, da bi imela čimboljšo toplotno in zvočno izolacijo hkrati pa najugodnejšo ceno. HVALA. [Barbara]
PREDLAGAM, DA IZBERETE LAHKO KRITINO TRIMO TPO DOM. LP PROMAXIN MAKSIMILJAN GERT s.p. VRABLOVA 43 2000 MARIBOR TEL.: 024260553, FAX: 024260554 [MAKSIMILJAN GERT]

Oblaganje betonske škarpe s kamnom

Pozdravljeni! Betonske škarpe okrog hiše bi rad oblžil s kamnom-pohorskim skrilavcem. Zanima me s kakšnim lepilom naj kamen lepim na škarpo da se ne bo odpuščal in da bo tudi pozimi varen pred zmrzaljo? Nekje sem videl, da to delajo kar z mešanico cementa in mivke pa ne vem če je to dobro. Lp Damjan [Damjan]
LEPILO JE KAMENOL-KEMA PUCONCI.NAMENJENO ZA LEPLJENJE NARAVNIH KAMNOV. [SREČKO]

Strojni omet ali mavčne plošče?

Zanima me strokovno mnenje, kaj je boljše za notranjo obdelavo sten: strojno ometavanje ali obloga iz mavčno kartonskih plošč? Stene so zidane z opeko POROTHERM. [Igor]
Boljše za kaj? Le VI veste, kateri vidiki so VAM bolj pomembni, zato enotnega odgovora na vaše vprašanje ni. Razlik med obema oblogama pa je več in verjetno so vam v glavnem že znane; 1. mavčno kartonske plošče so glede mikro klime v prostoru boljše 2. Obloga z mavčno kartonskimi ploščami je 'suha', kar pomeni, da ni potreben čas za sušenje zidov pred nadaljno gradnjo 3. strojni omet je trden in masiven, mavčno kartonska plošča pa ne 4. verjetnost, da vam počijo stiki med mavčnokartonskimi ploščami je vedno večja, kot da vam poči omet. Je pa to sicer v prvi vrsti stvar kakovosti izvedbe. Poleg tega pa je pomemben še kak drug parameter/podatek; npr. kako in kdaj nameravate namestiti fasado. Porotherm je sicer 'izolacijska' opeka, ampak dodatna izolacija nikoli ne škoduje. Mavčnokartonske plošče vam jo omogočajo tudi od znotraj, strojni omet pa ne. Sicer bi se jaz notranje izolacije izogibal... Skratka, treba bo povedati več o tem, kako gledate na svojo bodočo hišo, kakšne načrte imate z njo, kaj se vam zdi pomembneje. Ljudje smo si namrec razlicni; nekaterim je najvažneje, da je gradnja najhitrejša, drugim, da je najcenejša, tretjim, da je najlepša, četrtim, da vse najredijo sami... - kaj pa je za vas najbolje? [Rajko]

Montažne hiše

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s slovenskimi ponudniki montažnih hiš? Izbira je namreč kar pestra, informacij o posameznih ponudnikih pa nisem zasledil nikjer. [M]
Imam zelo dobro izkušnjo z Jelovico. [Tomaž]

Peč za centralno ogrevanje

Prosim če mi lahko kdo svetuje glede izbire peči za centralno ogrevanje na kurilno olje. Katero izbrati glede na kvaliteto in ceno. Potrebna moč okrog 20KW.Zanima me če ima kdo izkušnje s pečmi VIADRUS? Hvala za odgovor. [alex]
Predlagam Riello Binomio,mislim da je moč najmanjše cca.23-24kW,to je kombinirana peč-peč,gorilec,bojler,črpalke,expanzije...vse v kompletu,meni lepo služi že peto leto.Lep pozdrav [Mare]

Toplotna izolacija fasade

FASADE, ali ima smisel vgrajevati izolacijo iz kamene volne, ki je precej dražja oz. ali je vlaga v hiši, izolirani s stiroporom, res kaj drugačna? [M.]
V poglavju "Kaj je dobro vedeti" si lahko v članku o fasadah preberete nekaj več izbiri toplotne izolacije. Kamena volna ima nekaj prednosti pred stiroporom, vaša pa je odločitev, ali ste te prednosti pripravljeni tudi plačati. [PeG]

Primerjava porotern -ytong

Porotherm ali ytong za novogradnjo???? [andrej]
vsekakor poroterm ker ima akumolaciske lasnosti plinobeton teh nima kar bodo neradi priznali tudi pri proizvajalcu [marko]

Okna

PVC/Alu okno, 5-komorni profil, debeline 70 mm, steklo 1,1 W/m2K. Kateri proizvajalec je boljši: INLES Ribnica ali KOVINOPLASTIKA Lož? Kakšna je toplotna prehodnost celega okna? Hvala. [Miro]
Za tocno toplotno prehodnost omenjenih oken bos moral povprasati oba izdelovalca. Pricakuj pa stevilke okrog 1,3-1,4 W/m2K. Podatek velja za obicajno okna s 5 komornim PVC profilom, standardnim steklom 4/12/4 ter medprostor polnjen z argonom. [Rajko]

Okna

Prosim, če mi pomagate pri izbiri podjetja za izvedbo PVC oken. Zanimam me predvsem kakovost oken in kvaliteta vgradnje. [Jure]
Bodite pozorni na kakovost PVC profila - koliko garancije ponudi izdelovalec (priporocam 10 let, a to nudijo le redki). Bodite pozorni na kakovost stekel - predvsem na distancnik med stekli - naj ne bo aluminijast, ker tako toplotno prevoden distancnik predstavlja toplotni most (rosenje stekel). Vgradnja. Je v bistvu najpomembnejsa pri celotni zadevi, saj lahko ves trud pri dobri izbiri in izdelavi okna iznici. Preden se dokoncno odlocite za izvajalca, se prepricajte o njegovih referencah. Oglejte si okna, ki jih je ze vgradil v preteklosti. Ne dovolite, da se pri vas ucijo amaterji... [Rajko]

Prenavljamo stanovanje

Prenavljamo stanovanje! Ali ima kdo izkusnje pri nakupu vhodnih vrat v stanovanjskem bloku? Potrebovala bi tudi "resnega" proizvajalca za drsna vrata v stanovanju. V naprej hvala za pomoc! [Alenka]
Ponudnikov je na slovenskem trgu kar nekaj kot npr. LIKO Vrhnika, Jelovica, Inotherm, Lesko Žiri (več informacij na tej strani v Pregledu proizvodov –027 Vrata ...). Če pa imate posebne želje, pa morate poiskati mizarje, ki se ukvarjajo s notranjo opremo. Naše solidne izkušnje: Mizarstvo Katelic-Mali Lipoglav, Mizarstvo Zupančič-Litija, ..... [PeG]

DURISOL plošče

Kje lahko dobim dobavitelja DURISOL PLOŠC v sloveniji? lp [alex]
Strešna kritina DURISOL proizvajalca Komgrad Beograd se po naših informacijah v Sloveniji ne dobi več. Je bila med prvimi montažnimi ploščami lažje izvedbe.Z njo je bilo pokrito veliko proizvodnih hal v 60-ih in 70-ih letih po celi Jugoslaviji in tudi Sloveniji. Ker so bile plošče DURISOL primerne samo in izključno za stešno kritino ali stene (in ne za medetažne plošče), je bilo objekte, ki so bili kriti z njimi nemogoče nadgraditi brez temeljite sanacije. Danes ne bi ustrezale veljavnim predpisom za gradnjo objektov. [PeG]

Strojni ali ročni ometi

Pozdravljeni. Sem iz Medvod in imam novzgrajeno hišo že zaprto. Odločam se med strojnimi in klasičnimi ometi.Poznam cene pa vendar me zanima vaš predlog glede na že večkrat slišane kritike na strojne omete. Moti me namreč, da pri le teh ni predvidenega obrizga in po neki logki naj bi bil oprejim slabši. Prosim vas še za naslov dobrega izvajalca obeh variant.Hvala. [BorisG]
Tudi jaz sem slišal podobne stvari. Problem naj bi bil v tem, da je v strojnih ometih gips, ki naj bi povzročil, da stena "ne diha". Kot posledica se lahko pojavi plesnenje. Tudi jaz sem v dilemi za katere omete se odločiti. Glede na to, da poznate cene bi vas prosil, če jih lahko napišete za obe varijanti. [Gandolf]

TERMO VERMIT izkušnje?

Ali ima kdo kakšne izkušnje z izdelavo tlakov s TERMO VERMIT-om, oz. že ima izdelane tlake s tem materialom? [Andrej]
upam da nisem prepozen in se nisi kaj naredil. skor celo hiso mam iz tega materijala. Ce rabis kako informacijo okrog vermita me poklici na tel 031 208 953. Matjaz m [Matjaz M]

Predelne stene

Pozdrav. Zanima me, ali naj za mansardne predelne stene uporabim knauf sistem ali siporeks. Funkcionalne in cenovne ugodnosti... Če že siporeks, kolikšno debelino zidu? [Matej]
Ce bo tudi strop iz mavcno kartonskih plosc, potem ne vidim pravega razloga, zakaj ne bi bile se stene. Predlagam pa sirino profilov 7,5 cm in dvoslojno oblogo 12,5 mm plosc z vsake strani. Koncna debelelina zidu je tako 12,5 cm in je bolje zvocno izolativna kot siporeks. Ce pa bo (je) strop obdelan drugace (betonska plosca, les), je pa najbrz zanimiv tudi siporeks. Obicajno se za predelne stene svetuje vsaj 12,5 ce ze ne 15 cm. [Rajko]

Stekleni zidaki

Kako in iz česa so izdelani stekleni zidaki? [Sabi]
iz stekla, jasno! maso (po domace: zdrobljeno steklovino) stalijo v modelih pri temp. priblizno 1700°C in zidaki so tu! (zelo preprost opis postopka) [polona]

Izbira opeke za novogradnjo

Pripravljam se na gradnjo. Naredil sem si kalkulacijo gradnje z PTH 30 ali klasično SKOK opeko 29. Strošek gradnje z PTH je za cca.160.000 SIT dražji od stroška gradnje s SKOK opeko. Obe varianti dosežeta enako toplotno izolacijo saj sem za SKOK predvidel 10 cm izolacije. Za kaj se naj odločim? Naj omenim, da je zidanje z SKOK precej cenejse. [Bostjan]
Jaz bi se odločil za SKOK (oziroma sem se že pred časom). Kombinacija 29 cm + 8 cm izolacije zelo dobro funkcionira. [Janez]

Izolirne plošče

Kje bi lahko v Ljubljani dobil izoplirne plosce iz polistirena ali podobnega materiala, po moznosti brez reber, zlebickov in podobnih povrsinskih tekstur? Hvala! [Vane Dolenc]
V prodajalnah gradbenega materiala. Sicer so ponudniki pri nas Fragmat Ljubljana, TIM Laško, NORIK iz Ljubljane, Ravago iz Laškega, [PeG]

Kritina v primorju

na izvedeno poševno monta ploščo bom položil kritino. ker gre za gradnjo v Istri, se pri kritini odločam med opečnimi korci in bramac adrio. kakšne so primerjalne slabosti oz prednosti obeh kritin? hvala za odgovore. [maka]
Obe vrsti kritine morate dati na dvojne letve zaradi prezračevanja strehe. Predlagam bramac, ker so korci opekarne Gorice slabše kvalitete, pa še masa korcev je večja po kvadratnem metru. [MISEL d.o.o.]

Termotop izkušnje??

Pozdravljeni! Ker bomo popravljali ostrešje in s tem dobili mansardno stanovanje nas zanima ali ima že kdo izkušnje z Termotopom. Svetovali so nam da se namesto deskanje raje odločimo za to varianto. Hvala vsem. [Suzana]
Preberite si clanek na spodnjem linku, kjer so opisane razlicne variante streh in na podlagi katerih se boste lazje odlocili. Bistven parameter pri izvedbi bivalne mansarde oziroma strehe nad njo naj bo namrec ugodje poleti. Za zimo je v bivalnem smislu uporabna marsikatera mansarda, za tako poletje, kot je bilo lansko pa le res pravilno izvedena. http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT64.htm [Rajko]

Lesena obloga tal

Spostovani! Mnogim ste ze pomagali z nasvetom, morda bom tudi jaz dobila odgovor. V novi hisi bi rada imela ladijski oz. kmecki pod, pa me zanima iz katerega lesa naj bo, saj se mi zdi, da je smreka, ki jo ponujajo, premehka in preobcutljiva. Hvala in lep dan. [Stanka]
Macesen? Hrast? [Rajko]

Lesena obloga tal

Pozdravljeni! Tudi jaz bi rada novo leseno oblogo tal. Mi lahko svetujete kaj je trenutno "in"? Hvala! [Milena]
Menda TEHNO ali KANT parket. [PeG]

Lesnovlaknene plošče

Pod kakšnimi komercialnimi imeni lahko najdem lesne vlaknenke (pohodne plošče za streho) in kje jih lahko dobimo. [klemen]
Npr. Gutex ali Agepan DWD. Vprašajte tule: http://www.peg-online.net/katalog/pdf/pmd_info.pdf in tule: http://www.peg-online.net/katalog/pdf/eli_info.pdf [Rajko]

Taln gretje

Spoštovani.Novo hišo želim ogrevati z talnim gretjem.Zanima me kakšno toplotno in zvočno izolacijo dam po estrih in kateri parket je primeren za talno gretje.Prosim, da mi tudi posredujete prodajalca. Za odgovor se vam zahvaljujem. [Darko]
Toplotna izolacija je lahko klasična; pač taka, kot se običajno daje pod estrih torej stiropor ali volna. V tem primeru se nad izolacijo položi alu folija in armirna mreza, ki sluzi tudi kot vodilo za cevi, ki se jih na mrežo pritrjuje s plastičnimi 'čepki'. Obstajajo tudi plošče iz stiropora, ki imajo že pripravljene utore oz. 'prijemala' za cevi talnega ogrevanja (dražje). O parketu za talno ogrevanje pa smo pred kratkim že govorili; najbolj primeren naj bi bil izgotovljeni parket (11 mm debeline, iz več plasti, ki dopuščajo dilatacije), ki se ga samo položi brez brušenja in lakiranja. Cenejša alternativa je lamelni parket, ki pa mora obvezno biti I. klase. Uporabiti pa je potrebno dvokomponentno poliuretansko lepilo in izbrati primeren les. Npr. hidroskopična bukev že ni primerna... Sicer pa vam bodo več o tem znali povedati v enem od salonov parketa, ki jih je pri nas kar nekaj. Našteti so tudi na PeG-OnLine strani v rubriki 036.060 (Parketi). [Rajko]

Oljni kotel v stanovanjski hiši

Moje vprašanje se nanaša na nabavo novega kotla na olje v stanovanjski hiši z približno 200 m2 stanovanjske površine. Kotel naj bi energijsko obsegal 24 - 32.kw. Bojler je ločen od kotla in opcijo z gorilcem ali brez. Prosim vas za informacijo z ceno oziroma katere proizvajalce priporočate.Lep pozdrav! [boštjan]
Svetujemo vam obisk sejma ENERGETIKA, ki se bo dogajal med 18. in 21. majem 2004 na Celjskem sejmišču. Tam boste dobili celovit vpogled v ponudbo, cene in tudi nasvete. [PeG]

Izolacija zunanjih vhodnih vrat v stanovanju v bloku

Zanima me kako izolirati zunanja-vhodna vrata v stanovanju (blok)in sicer da bo zvočna izolacija? Kakšne obloge in kako? Kvalitetni izvajalec? Ali pa tudi, kje dobiti t.i.protivlomna vrata? Hvala lepa. [Drašler ]
Znanec jih je dal tapecirati in pravi, da je precej bolje. Povprašajte o tem kakega tapetnika. Pri izboljšanju zvočne izolacije sicer pomaga tudi namestitev tesnil, ki zaprejo špranje med okvirjem in krilom. Protivlomna vrata delajo (tudi po naročilu - po meri) običajni izdelovalci vrat; npr. Lip Bled, Jelovica, itd... [Rajko]

Protipovratne lopute za kanalizacijo

Lep pozdrav. Zanima me kje prodajajo protipovratne lopute za kanalizacijo? Premer cevi je 16 cm. Seveda za ugodno ceno:) [Jože]

Med drugimi tudi ARGO iz Horjula. Glejte www.argo.si [vito]

Kotel za stanovanjsko hišo

Moje vprašanje se nanaša na nabavo novega kotla na olje v stanovanjski hiši z približno 200 m2 stanovanjske površine. Kotel naj bi energijsko obsegal 24 - 32.kw. Bojler je ločen od kotla in opcijo z gorilcem ali brez. Prosim vas za informacijo z ceno oziroma katere proizvajalce priporočate.Lep pozdrav! [boštjan]
ZADOSTUJE KOTEL OPTIMA 21-27KW BREZ GORILCA Z KOTLOVNO REGULACIJO IN PROTIHRUPNIM POKROVOM JE CENA 241.300,00 BREZ DDV CENA Z GORILNIKOM ZNAŠA 305.200,00 BREZ DDV ZAMENJAVA KOTLA Z OLJNIM FILTROM IN NASTAVITVIJO IZGOREVANJA ZNAŠA ZA FIZIČNE OSEBE Z 8.5% DDV 423.000,00 [SMEVT D.O.O.]

Pregradna stena

Sobo bi rad pregradil s steno do višine 2m - zaradi nadsvetlobe in zračenja. Pregradna stena naj bi vsebovala tudi vrata. Rad bi, da stena ne bi bila predebela. Plus je, če bo stena dovolj trdna, da se bo dalo nanjo montirati kakšno polico, vendar to ni pogoj. Kakšno uporabo materialov mi svetujete? Hvala! [Miha]
Les? Znanec je na ta nacin pregradil sobo in pridobil majhno loceno otrosko sobico. Stvar je montazna (se da brez kaksnih vecjih posegov podreti), ima drsna vrata in je debela le okrog 5 cm. Torej se da... Za police bi bilo zelo dobro vedeti, kje bodo pritrjene in v tem primeru bi se dala urediti tudi njihova nosilnost... [Rajko]

Vodomerni jaški

Pozdravljeni! Zanima me, kako je z vodomernimi jaski. Jih je mogoce dobiti tipske ali naj ga izdela zidar? Vsi v nasem naselju imajo stevce v hisah, le od nas zahtevajo, da ga postavimo pred vhodna vrata, kar seveda ni lepo na pogled. Prosim za nasvet ali idejo za resitev. Hvala. [Darja]
Jaški plastični proizvajalca iz žalca so navaden šit. mene so na komunali prisilili da moram kupiti omenjeni jašek za 45000 sit ,drugače ne dobim priključka. in sem ga kupil in prvo zimo mi je poknil števec ker je vse zamrznilo. In še števec so mi hoteli računati. Sam sem hotel naredit betonski jašek ,ki me zagotovo ne bi stal več kot par jurjev in malo dela , pa še zmrznil ne bi. [m]

Betonski vodni zbiralnik

kje lahko dobim informacije v zvezi z betonskimi vodnimi zbiralniki - izračuni potrebne prostornine, globina umestitve, ... [polona]
Nekaj osnovnih informacij o vodnih zbiralnikih (sicer plasticnih - ampak osnovna izhodisca so enaka) si lahko ogledate na http://www.roto.si/zv1.htm [Rajko]

Razlike med tipi strojnih ometov

Zanimajo me prednosti oz. slabosti cementno apnenih strojnih ometov in mavčno apnenih. [Nataša]
Mavčno apneni so zaradi mavca, ki ustvarja zelo ugodno mikro klimo v prostoru, primernejši za bivalne prostore. Za vlažne prostore pa, kot vemo, mavec ni ravno najboljša izbira in se zato tam bolje obnese cementna varianta. [Rajko]

Suhomontažni estrih

Pozdravljeni!!!! Za izdelavo estrihov me zanima katera izolacija je boljsa Stiropor ali kamnita volna ,steklena volna in ce res lahko mrcesa cez leta stiropor unicijo.Kako debel mora biti estrih brez izolacije(samo beton),skupne visine je 12cm.za odgovore se vnaprej zahvalim [Anton]
Svetujem vam styrodur ali fibram debeline 8cm in estrih deb.4cm.Min.debelina tlaka naj bi bila 3cm. [Robi]

hi-bond ???

Kaj je hi-bond konstrukcija [boni]
Hi bond poločevina je jeklena trapezna pločevina, ki se uporablja kot izgubljeni opaž. Ubenem se lahko upošteva kot konstrukcijski element. Zato se dobi plošče iz različno debele pločevine, pa tudi utori - trapezi so lahko globji; glede na obremenitve in razpone konstrukcije. Na trgu se dobi npr. pod tržnim imenom Cofrasta. [MISEL d.o.o.]

Cisterne za kurilno olje

Pozdravljeni! Zanima me, kdo v Sloveniji (štajerski konec) izdeluje ali dobavlja cisterne za kurilno olje. Kakšne so najbolj priporočljive (material, izvedba, velikost)? Kdaj je cisterno najugodneje vgraditi (že pri gradnji hiše ali kasneje)? Podobna vprašanja imam tudi za greznico (proizvajalec, material, izvedba,...). Hvala za odgovor! [Peter]
Podjetje KovintradeCelje - Cisterne Schutz, podjetje Mix-Vinstor - Velenje, cisterne Rotex. Za hišo so zelo primerne kvalitetne plastične cisterne, ki se lahko vgradijo med gradnjo ali tudi pozneje. [PeG]

Cena m2 strojnih ometov

Kolikšna je okvirna cena za kvadratni meter strojnih ometov in estrihov (delo + material)? Hvala in lp [Simon]
Strojni ometi ca. 1.800 SIT/m2 + DDV,armiran estrih debeline ca. 5 cm pa 2.200 SIT/m2 + DDV. [PeG]

Lesen pod v kopalnico

Pozdrav! Imam dva vprasanja v zvezi z ureditvijo kopalnice: Zanima me, ali ima kdo izkusnje s premazom Termo Shield Interieur. Prav tako pa bi rad vedel, kaj svetujete v zvezi z lesom na tleh. Je primeren morda tudi laminat? Hvala. [Viljem]
Kaj pa industrijska oblika tikovina merandi ali kako se že reče? [Mirc]

Zvočna izolacija lesenega stropa

Živijo. V cca 60 let stari hiši (lesen pod, tramovi, vmes pesek) bi v prvem nadstropju, cca 50m2, radi čimprej prenovili tla zaradi boljše zvočne in toplotne izolacije ter izravnave in nato položili parket. Radi bi se izognili betonskemu estrihu. Kateri materiali pridejo v poštev? Je perlite (knauf) ali trendisol dobra rešitev? Izvajalci za ta dela v okolici Domžal oz. Ljubljane? Hvala. [Jure]
Suhomontažni estrihi, ki ji ponujajo Perlite, Rigips ali Knauf so primerna rešitev. Za boljšo toplotno in zvočno izolacijo bo smiselno položiti dodatno izolacijo tudi med stropnike. Glede izvajalcev vam priporočamo, da se obrnete kar na podjetja, ki ponujajo material (Rigips, Knauf, ...) [PeG]

Prefabricirane preklade

Ali lahko vgradim prefabricirane preklade (opekarna Pragarsko) v zunanji nosilni zid debeline 30 cm? Razpetina, ki jo zelim premostiti je 2 m, vendar se mi te prekldade visine 6.5 cm zdijo premalo visoke za prenasanje upogibnih napetosti, ki jih povzroca zin nad preklado... Ali so RES dovolj nosilne??? [Matjaz]
Objektiven odgovor na to vprašanje boste morali poiskati pri statiku, ki bo moral dobiti pridobiti podatke o nosilnosti preklade in o obtežbi, ki na to preklado deluje. Vse ostalo so zgolj približki, ocene, ki so lahko daleč od realne slike. [PeG]

Oblaganje cokla s kamnom

zanima me kje se dobi cokl- kamen ali obstaja v sloveniji kamnolom ki prideluje ta kamen, ???????????????????' lep pozdrav [klavpuhar@volja.net]
Hja, verjetno je najcenejši kamen na Pohorju. Imajo rdeči skrilj že od 1200 SIT. Kamnolomov je več, na veliko se s tem ukvarja Kanja iz Zreč, lep kamen imajo tudi na Oplotnici - Leva. Jaz sem vzel sivega pri Slatineku iz Zreč, tel. 041/348-836. Nacepil mi je posebej velike kose in sem plačal zanj 3000 SIT. Sicer pa je največ odvisno, kako ga polagaš. LP
Mitja [Mitja]

Hidroizolacija

V 100 let stari pritlični hiši bomo naredili hidroizolacijo. Za toplotno izolacijo tal sem dobil nekaj ponudb. Zanima me primerjava med Stiroporjem in Styrodurjem. Po izolativnih lastnostih sta si enaka, razlika je v nosilnosti in v ceni (3x). Ali je Stiropor primeren za nas ali je bolje odločiti se za Styrodur. Hvala [GiG]
Styrodur je veliko bolj primeren za uporabo v vlažnih razmerah in ravno zato se ga praviloma uporablja za pod hidroizolacijo in povsod drugod, kjer nam vlaga od zunaj lahko zmoči izolacijo. [Rajko]