Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Mansardno stanovanje
JANEZ
20. jan. 2004 0:00

Mansardno stanovanje

ZANIMA ME, KAKO BI IZDELAL MANSARDNO STANOVANJE. V MISLIH IMAM PREDVSEM IZOLACIJO STREHE. GRE NAMREČ ZA HIŠO STARO OKOLI 25 LET. PRI ZIDAVI SE JE SPREMENILA TAKO, DA SE JE PRVO NADSTROPJE DVIGNILO TAKO, DA JE POSTALO CEL PROSTOR, STREHA PA SE JE DVIGNILA ŠE TOLIKO, DA BI BILO MOGOČE IZDELATI ŠE ENO PODSTREŠNO STANOVANJE. STREHA NI NIČ OBITA Z DESKAMI. VEM, DA MORAM VSTANITI IZOLACIJSKO VOLNO MED ŠPIRAVCE, VENDAR NE VEM KAJ SPADA MED IN POD VOLNO (FOLJIJA, ZAŠČITA PRED VLAGO IN PARO ITD) POLEG TEGA ME ZANIMA, KAKŠNE DOKUMENTE MORAM INETI ZA TAKA OPRAVILA) HVALA LEPA!!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
22. jan. 2004 0:00

Odgovor

Bistveno je, da na toplo stran izolacije (torej pod volno) namestite parno oviro (zaporo), ki bo ovirala vlazen in topel zrak, da bi pri ohlajanju v plasti izolacije kondenziral in jo zmocil. Nad volno pa bi bilo pametno namestiti tako ali drugacno sekundarno kritino, ki bi preprecila mocenje izolacije od zunaj (stresniki pac ne tesnijo 100%). Najbolje bi bilo vsekakor streho odkriti in neposredno na spirovce namestiti sekundarno kritino. Obicajno ljudje uporabljajo za paro zelo prepustno folijo (Sd=0,02 m), se boljsa (in jasno, drazja) pa je seveda kaksna lesna vlaknenka.
Ce boste kritino pustili nedotaknjeno in se boste posluzili 'zasilnih' variant s kar najmanjsim posegom v obstojece stanje, potem bo resitev res zasilna, kar boste (ce prej ne) ugotovili ob prvi poletni vrocini, ko boste imeli brezplacno sauno...
Sicer pa pobrskajte malo nazaj po arhivu, kajti o teh stvareh je bilo tule ze precej govora.