Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Sanacija stare hiše
tomazk
22. jan. 2004 0:00

Sanacija stare hiše

Sanacija stare hiše.
Prosim, če mi lahko svetujete kako na najbolj učinkovit način ustaviti kapilarno vlago v starejšem objektu, cca. 100 let, grajenem iz mešanega materiala, ki ni podkleten in je lociran na gramoznem terenu.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
PeG
12. mar. 2004 0:00

Odgovor

Če je teren gramozen (dobro propusten), potem drenaža ni nujna.
tomazk
09. mar. 2004 0:00

Odgovor

hvala za odgovor.
kaj pa drenaža?
PeG
11. feb. 2004 0:00

Odgovor

Nekaj odgovorov na to temo si lahko ogledate tudi v arhivu. Klasičen način reševanja vlage v steni (ki ni v zemlji), ki je posledica dviga kapilarne vlage je naknadna izvedba horizontalne izolacije. Steno v horizontalnih pasovih »odpremo« v meterskih odsekih – vsak lihi meter zidu (tik nad terenom). V izvedene odpritine položimo hiroizolacijo in jih zapolnimo z betonom. Ko se beton strdi postopek ponovimo še na sodih metrih.
PeG
11. feb. 2004 0:00

Odgovor

Hitejši in cenejši način reševanja je injiciranje silikonske mase v steno. Pri tem moramo v horizontalni smeri v steno (v dveh vrstah cik-cak) izvrtati vrtine 28-32 mm. Vanje vbrizgamo silkonsko maso. Podroben postopek boste dobili pri ponudnikih izdelka (npr. Kemasol – kema Puconci).
PeG
11. feb. 2004 0:00

Odgovor

Kompromisno rešitev predstavlja sušilni omet. Položen je na notranji strani stene in omogoča prehajanje vlage iz stene v prostor. Pri tem je potrebno omogočiti kvalitetno prezračevanje prostora oz odvajati vlago na prosto. S tem postopkom ne preprečimo vlaženje stene, tmveč le njeno permanentno izsuševanje.