Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Konstrukcija strehe
Peter
05. feb. 2004 0:00

Konstrukcija strehe

Kakšna naj bo srešna konstrukcija 45 stopinjske strehe oz. kaj je najbolje. Les, beton (naredi se betonski strop)ali opeka - modularna in kakšna naj bi bila izolacija. Seveda je tukaj še finančo vprašanje kaj se splača oz. koliko približno stane m2 ene ali druge strehe. Kritina bi bila npr. Decra. Na mansardi bi bile seveda sobe torej bi se bivalo zato je pomebna dobra klima v teh prostorih.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
10. feb. 2004 0:00

Odgovor

O tem je bilo tudi tule v preteklosti ze precej govora - preglej malo po arhivu.
Betonski strop ima edino prednost v protipozarnosti, sicer pa ni ravno najboljsa varianta - kar se klime tice npr. Moj nasvet za mansardo; uporabi cim vecjo visino spirovcev (npr. 20 cm), da bo cim vec prostora za cim cenejso izolacijo (volna). Za bivalno mansardo je 20 cm volne minimum in ce bo toliko prostora ze med spirovci, se lahko skupaj z dodatno debelino (govorim za posevnino) volne, ki jo lahko namestis pod spirovce ob obdelavi mansarde s Knaufom, priblizas skupni debelini 25 - 30 cm. V nasprotnem primeru bo poleti prevroce, ali pa bo potrebna klima naprava. Alternativa je uporaba celulozne izolacije (in npr. lesne vlaknenke kot sekundarna kritina), kjer bo proti vrocini zadoscala ze debelina 20 cm. Pri prostoru sicer prihranis pri denarju pa ne, kajti volna je prakticno trikrat cenejsa (od celuloze).
In seveda ne pozabi pri Knauf oblogi mansarde (ce se bos seveda odlocil zanjo) na protipozarne mavcno kartonske plosce in ravno prav parozaporno parno oviro (Alu folija ali npr. PVC to NISTA!), ki resnicno zagotavlja optimalno klimo - prostor, ki 'diha'.
Glede konstrukcije strehe se pa itak ve, kaksna mora biti v osnovi njena sestava (od zgoraj): kritina, prezracevalni sloj, sekundarna kritina, izolacija, parna ovira, notranja obloga. Po moznosti naj bodo plasti cim bolj paroprepustne, a hkrati seveda ne prevec (v ta namen se na toplo stran izolacije namesti parna ovira), da bi prislo do kondenzacije.