Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Prekomerno segrevanje prostorov
jula
12. feb. 2004 0:00

Prekomerno segrevanje prostorov

Pozdravljeni! Imam vprašanje glede prekomernega segrevanja prostorov v hiši v poletnem času. Hiša je stara 8 let, klet, pritl. + mansarda. Živimo v pritličju, mansarda ni opremljena, le na tleh je 10 cm tervola. Fasada je izvedena tako, da je hiša, ki je zidana s klasično opeko (Pragersko) oblečena v 5cm tervol in nato še enkrat obzidana s 10cm opeko, ki je ometana in obdelana z zaključnim slojem. V času največje vročine je v hiši 29 stopinj! Žaluzije so na notranji strani oken in jih podnevi ne odpiramo. Mi lahko kdo morda svetuje kaj je vzrok takšnemu segrevanju, ali kako ga odpraviti, ker je bivanje pri 29 stopinjah precej težavno.
hvala in lp


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
jula
17. feb. 2004 0:00

Odgovor

Hvala za odgovore! Poletna vročina je tudi razlog zaradi katerega razmišljam, da bi za izolacijo mansarde uporabil celulozo, ki se poleti obnese precej bolje kot steklena volna.

Uroš
16. feb. 2004 0:00

Odgovor

Prekomerno segrevanje prostorov bo problem bodočnosti. Podobna poletja, kot so bila lanska, se bodo vse večkrat pojavljala. Zato bodo takšni vročinski udari v prostorih velik problem. Gradbeni materiali, ki imajo veliko sposobnost akumulacije imajo pa prav v teh letnih časih pomankljivosti. Težko se ohladijo ker to akumulirano toploto oddajo preko noči, ko se ozračje ohlaja ali pa tudi ne!. Zato bodo primernejši materiali za gradnjo takšni, ki se preko dneva ne pregrejejo oz. imajo manjšo gostoto. Takšen material je npr. porobeton z imenom YTONG! Zato ostane v vašem primeru samo prezračevanje, s tem pa zniževanje temperature, če bo to mogoče doseči.
Rajko
12. feb. 2004 0:00

Odgovor

Vzrok pregrevanju je sendvic gradnja, sencila znotraj prostora in premalo izolacije od vrocega podstresja.
Kaj lahko storite? Sencila namestite ven, kajti notranje sencilo je res le sencilo, ki zasenci svetlobo cloveku, ki npr. sedi v sobi, pred toplotnim udarom pa nas varuje zunanje sencilo, ki vrocini prepreci prodor v prostor. Vi pa zdaj vrocino oz. soncne zarke spustite v prostor. Morda lahko zamenjate tudi okna. Izolirajte mansardo. Ko boste ze izvedli vse nastete ukrepe in ce se kljub nocnemu odpiranju oken hisa ne bo ohladila, pa bo sele cas za razmislek o klima napravi.
jula
12. feb. 2004 0:00

Odgovor

Pravite, da je eden izmed vzrokov prekomernega segrevanja sendvič gradnja. Ne razumem kako lahko tak način izvedbe slabo vpliva na temperaturo v prostoru poleti? Izolacijo podstrešja pa nameravam bolje izvesti: pred letošnjim poletjem bom izoliral streho saj bomo začeli mansardo uporabljati kot bivalni prostor. Glede na to da imam tako veliko temperaturo tudi v sobah na serverni strani, kamor sonce nikdar ne posije je verjetno glavni krivec slabo izolirano podstrešje. Bomo videli rezultat poleti, ko bo izolirana streha s 25 cm in izveden estrih na plošči med pritličjem ter mansardo.
Zamenjava oken glede na to da so sedanja stara 8 let ne pride v poštev, bom pa razmislil o montaži zunanjih žaluzij.

hvala in lp