Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: PGD
Bozo
17. feb. 2004 0:00

PGD

Sem v postopku vložive PGD oziroma pridobitve enotnega gradbenega dovoljenja. Zataknilo se je pri lastništvu zemljišca. Lastnik je oce, ki mi je dal soglasje k gradnji (notarska overitev). Na upravni enoti zatrjujejo, da je potrebna darilna pogodba z vloženim predlogom za zemljiško knjižni vpis. Sprašujem ali je kakšna možnost da pridobim gradbeno dovoljenje na svoje ime brez tega da postanem lastnik zemljišca - pred darilno pogodbo bi bila potrebna parcelacija. (najemna pogodba ali kakšna druga rešitev?)


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Bozo
16. mar. 2004 0:00

Odgovor

Vse skupaj je rešeno s stvarnopravnim zakonikom, ki s 01.01.2003 določa termin stavbne pravice. Natančnejša obrazložitev je na linku obrtne zbornice slovenije. http://www.ozs.si/obrtnik/svetovalec/2003-09/razna_pravna_v.htm#Stavbna ,gre pa za to, da je lastnik zemlje na kateri naj bi stala bodoča zgradba druga oseba kot je to investitor. V mojem primeru je poteklao nekako takole:

1. Z očetom sva pripravila pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice

2. Pogodbo smo notarsko ovirili

3. Podali predlog za vpis v zemljiško knjigo

3. Na podlagi podanega predloga, ki sem ga kot dokazilo o pravici graditi skupaj s pogodbo posredoval UE, sem pridobil gradbeno dovoljenje naslovljeno name kot imetnika stavbne pravice.

4. Iz zemljiške knjige sem dobil sklep o vpisu stavbne pravice.

Cel postopek je bil izpeljan dokaj hitro cca 14 dni, z izjemo čakanja na sklep o vpisu v zemljiško knjigo (cca 1 mesec) in glede na to, da sem pogodbo in predlog pripravil sam tudi cenovno zelo ugodno (cca. 20.000,00 SIT).
bozo
17. feb. 2004 0:00

Odgovor

No za vse, ki se boste srečali s tem problemom. Od 01.01.2003 je v veljavi Stvarnopravni zakonik, ki določa stavbno pravico, na podlagi katere je moč rešiti problem v smislu gradnje stavbe na tujem zemljišču.