Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Parket in talno gretje
Stane
19. feb. 2004 0:00

Parket in talno gretje

Parket in talno gretje?
Zanimajo me izkušnje, predvsem kako reagira parket segrevanje, način polaganja parketa, vrsta parketa in sam učinek na bivalne in zdravstvene razmere, glede na to da so tla vedno topla?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
23. feb. 2004 0:00

Odgovor

Za talno ogrevanje naj bi bil najbolj primeren izgotovljeni parket debeline 11 mm. Gre za parket, ki je sestavljen iz dveh plasti, ki sta med seboj zlepljeni/spresani. Spodnja ima dilatacijske reže in je praviloma za vse vrste lesa enaka. Zgornja pa je seveda tisti les, ki si ga zelite zgoraj (izgled parketa). Tak parket je ze koncno obdelan in se ga le se polozi (nalepi) na estrih in ni potrebno vec nobeno brusenje, lakiranje, itd...
Ker pa je omenjena zadeva (pre)draga, obstaja tudi cenejsa alternativa - lamelni parket debeline 8 mm. Tudi ta se v praksi kar dobro obnese in je (vsaj) se enkrat cenejsi od zgoraj omenjene variante.
Nekaj koristnih informacij si preberite se na spodnjih povezavah, sicer pa velja enako kot za druge vrste talnih oblog. Temperatura tal naj pri parketu ne bi presegla cca. 25 stopinj C, kar pomeni, da morate imeti temu primerno izolirano hiso (da boste s tem pokrili toplotne izgube) ali dodatno namescene radiatorje. Zdravju (ne)skodljiva meja je sicer se malo visje - 29 stopinj.
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT10.htm,
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT76.htm,
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT118.htm,
http://www.lecad.uni-lj.si/documents/seminarji/talno-ogrevanje/EN1264.html