Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Špalete
Bojan
24. feb. 2004 0:00

Špalete

1.OKENSKE ŠPALETE: po vgradnji oken (Alu-les)je pri nekaterih oknih ostala zaradi napake prevelika reža med okvirjem in zidom (kar za 5-10 cm!) Kako naj se to KAKOVOSTNO reši, upoštevajoč trdnost "sanacije" pa tudi prehod toplote (toplotni mostovi) ?
2. Kakšna je najprimernejša finalna obdelava strojnih notranjih ometov (postopek in materiali, vključno z beljenjem). Ometi so apneno-cementni, zid pa iz goriških termoblokov.
3. Ali je možno - in kako - preveriti pri nakupu parketa ali je primerno suh ? Slišal sem namreč, da se dogaja, če parket ni ustrezno sušen, da se po vgradnji deformira?!
Hvala lepa in lep pozdrav,



Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
M.
01. apr. 2004 0:00

Odgovor

Moj parketar pa mi je pomeril vlaznost parketa in ker je bila 7%, je dejal, da je presuh. Svetoval mi je, naj ga navlazim (vlazilec) na 9-10%, ker naj bi presuh in zbrusen ter zafugiran (lamelni, 8 mm) parket poleti, ko se bo 'napil' vlage pozneje te fuge 'vrgel ven'. Kaj je zdaj torej res? Pod parketom imam talno ogrevanje.
Matic
23. mar. 2004 0:00

Odgovor

Če želite preveriti ali je parket dovolj suh, si nabavite vlagomer. Možno ga je kupiti v specializiranih trgovinah za mizarje. Npr.: Kam les Kamnik, Les stroj Trzin... stane od 15.000 do 100.000. SIT. Vlažnost parketa naj bo do 7%. Sicer pa vam bo vsak paketar to previril sam preden ga vgradi. Lep pozdrav.

Matic