Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Strojni ali ročni ometi
BorisG
11. mar. 2004 0:00

Strojni ali ročni ometi

Pozdravljeni. Sem iz Medvod in imam novzgrajeno hišo že zaprto. Odločam se med strojnimi in klasičnimi ometi.Poznam cene pa vendar me zanima vaš predlog glede na že večkrat slišane kritike na strojne omete. Moti me namreč, da pri le teh ni predvidenega obrizga in po neki logki naj bi bil oprejim slabši. Prosim vas še za naslov dobrega izvajalca obeh variant.Hvala.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Jože
10. maj. 2004 0:00

Odgovor

Izdelujem samo klasične omete. Če vas zanima me pokličite na tel.031 459-349 Jože.
Lep pozdrav
hmm
07. apr. 2004 0:00

Odgovor

Glede primerjave med strojnimi in klasičnimi ometi. Vsekakor so bolj kvalitetni klasični, vendar je težko danes dobit pravega zidara, ki se loti klasičnih ometov. Kar se tiče prepuščanja pare se strinjam s predhodnikom. Res pa je da boš imel probleme z vlago pri vsakem ometu, če nimaš sten suhih v določenih mejah, saj v tem primeru zapreš vlago v zid, sploh če izvedeš še fasado.
Gandolf
18. mar. 2004 0:00

Odgovor

Tudi jaz sem slišal podobne stvari. Problem naj bi bil v tem, da je v strojnih ometih gips, ki naj bi povzročil, da stena "ne diha". Kot posledica se lahko pojavi plesnenje. Tudi jaz sem v dilemi za katere omete se odločiti. Glede na to, da poznate cene bi vas prosil, če jih lahko napišete za obe varijanti.
BorisG
18. mar. 2004 0:00

Odgovor

Strojni ometi stanejo od 1400 SIT + DDV za m2, čeprav se v bivalnih prostorih ne izdelujejo v kombinaciji z gipsom;
Klasični: od 2200 SIT za m2
Rajko
18. mar. 2004 0:00

Odgovor

Ne vem, katera parozaporna stvar je v strojnih ometih (ce sploh je?!), ampak mavec to zagotovo ni! Mavec je namrec bolj paropropusten kot vsak malta oz. omet. Navadna apnena malta ima tako difuzijsko upornost vodni pari 10, mavcna in mavcno apnena malta 9, lahka mavcna malta pa 4. Kaksen je torej 'gips' v strojnih ometih, ki zapira pot vodni pari???
Pa se to; plesen ima le posredno povezavo s paroprepustnostjo. Bolj pomembna je toplotna izolacija in toplotni mostovi; topla stena pac ne splesni, tudi ce je zrak v prostoru vlazen. V resnici je ravno obratno; prevec paropropusten in hkrati izoliran zid povzroca kondenzacijo celo v plasti izolacije. Da sploh ne omenjam situacije s slabo oz. nepravilno izolacijo. Tam te noben 'dihajoc' omet ne resi. Ce je stena hladna (koti pri tleh, pod stropom,...), je to hitro dovolj za plesen in nima neposredne zveze z ometom.