Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Toplotna izolacja mansarde
jula
15. mar. 2004 0:00

Toplotna izolacja mansarde

Pozdravljeni strokovnjaki!

V mansardi bom uredil stanovanje in bom izoliral streho s 25 cm Novoterma LIF 35. Streha je dvokapnica z dvema čopoma. Izolacijo bom položil od kolenčnega zidu do ravnega dela strehe in nato vodoravno po ravnem stropu. Prezračevalni kanal bo potekal od napušča, do zračnikov v slemenu. Nad ravnim delom stropa do slemena bo ostal zaprt prostor trikotne oblike dimenzij 4x2,5x2,5 metra. Zanima me ali je potrebno na čopih zagotoviti odprtine za prezračevanje tega prostora? Ali je morda bolje pustiti zrak zaprt?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
MISEL d.o.o.
17. mar. 2004 0:00

Odgovor

POTREBNO JE ZRAČENJE POD STREHO IN NAD SPUŠČENIM STROPOM. ZADOSTI ODPRTINA NA VSAKI STRANI, DIM. CCA 30X30 CM.
jula
17. mar. 2004 0:00

Odgovor

Najlepša hvala za odgovor, bom poskrbel za zračenje.

lep pozdrav
PeG
16. mar. 2004 0:00

Odgovor

Zaželjeno je, da zrak čimbolj kroži. Na ta način preprečimo zastajanje vlažnega zraka in kondenzacije, ki povzroči nastajanje plesni in hitrejšega propadanja materialov, lahko pa zmanjša učinkovitost toplotne izolacije. V vašem primeru bi bilo bolje, da bi izvedli še vodoravno prezračevanje med čopoma, čeprav bi se ob pravilni izvedbi zrak v trikotnem delu pod slemenom izmenjeval tudi preko zračnega kanala v smeri kapna lega-sleme.
jula
16. mar. 2004 0:00

Odgovor

Hvala za odgovor. Poznate morda kakšnega strokovnjaka/izvajalca za prezračevalne sisteme? Nameraval sem namreč na vsakem čopu narediti 15cm zračnik in sicer s spodnje vodoravne strani čopa, kjer je obit z ladijskim podom. Ne znam si pa predstavljati, niti izračunati ali je to dovolj ali premalo za potreben pretok zraka. Bom raje povprašal strokovnjake.

lep pozdrav