Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Rekonstrukcija gospodarskega poslopja
Jože
17. mar. 2004 0:00

Rekonstrukcija gospodarskega poslopja

Prosim za pomoč! Imam izdano dovoljenje za rekonstrukcijo gospodarskega poslopja v stanovanjski objekt. Zid poslopja je debel le 20 cm, v okolici zgradbe (15 m) poteka hitra cesta. Zanima me kaj naredim s stenami, da bo toplotno in predvsem zvočno v redu. Ali naj zidam v "sendvič" ali naj steno najprej pozidam še z dodatnimi zidaki (npr. širine 10 cm) in nato obložim zid. Hvala.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Vanja
06. apr. 2004 0:00

Odgovor

Najboljšo izolacijo še vedno zagotavljajo naravni materiali (les, celuloza), ki vam zagotavljajo tudi ugodno bivalno klimo. Pri izbiri oken je od materiala pomembejši faktor sama vgradnja le-teh.
V kolikor še niste rešili svojega problema, bi vas z veseljem povabila, da me pokličete na 02/6540-248.
PeG
18. mar. 2004 0:00

Odgovor

Kvalitetno zvočno in toplotno izolacijo objekta boste dosegli s pravilno izbiro materialov za oblogo zunanjih sten. Predlagamo vam izbiro mineralne volne (npr. kamena volna-Termo, Rockwool) ustrezne debeline. Odvisno od razpoložljivih sredstev je izbira fasadne obloge. Vsekakor bi dodatna obloga iz zidakov povečala zvočno izolativnost, potrtebna je le finančna primerjava s kontakno fasado. Smiselno bi bilo dobiti tudi izračune od ponudnikov toplotne izolacije in fasadnih oblog, kakšno zvočno zaščito vam nudijo njihovo materiali. In ne pozabite na okna in vrata. Predstavljajo lahko dobršen del zunanjih sten, in vam ob napačni izbiri (predvsem stekel) izničijo precejšen del investicije v kvalitetno izolirane stene.
Borut
18. mar. 2004 0:00

Odgovor

Dobra zvočna izolacija bo vsekakor v tem primeru zelo pomembna. Mineralna volna ima boljše zvočno izolativne lastnosti kot npr. stiropor in jo v tem primeru tudi predlagamo. Toplotna izolacija bo s primerno debelino izo materiala odlična, kljub temu, da je zid debel le 20 cm (v bistvu bo boljša kot v večini objektov v Sloveniji!) Pomembna so tudi kvalitetna okna in vrata, skozi katera lahko prehaja veliko hrupa in toplote. Izolacijska fasada brez kvalitetnih oken je kot vedro brez dna! Popularna PVC okna in vrata z izo stekli (1,1W/m2K) so trenutno najboljša rešitev za optimalno ceno. Investicija v oboje je kar velika, ampak vsekakor načrtujete oboje (ni nujno hkrati!) Za več informacij lahko pokličete na 051/ 411 044 - Borut.