Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Obnova mansarde
Klavdija
29. mar. 2004 0:00

Obnova mansarde

Pozdravljeni! Obnoviti želimo mansardo. Trenutno je v prostorih lesen strop-ki ni dotrajan (zgornje betenske plošče ni), radi pa bi namestili knauf. Ali je možno knauf plošče pritrditi neposredno na lesen strop, ali je potrebna predhodna odstranitev odstranitev lesenega dela? Hvala!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
janez
12. feb. 2010 5:39

sanacija lesenih stropov - sanacija lesenega stropa - lahki beton

Zanimiva rešitev!

Nasuti pesek med stropniki je lahko več kot 5 x težji od lahkega betona. Ob odstranitvi oz. delni zamenjavi peska z lahkim betonom (teža le tega 200 - 300kg/m3) in z vgradnjo armaturne mreže, lahko konstrukcijo znatno razbremenimo ter jo dodatno utrdimo in dosežemo, da se le ta ob dinamični obremenitvi ne bo več upogibala in majala.

Nad lahkim betonom lahko vgradimo stiroporno ploščo za dušenje udarnega zvoka, sledi PE folija ter 4 cm mikroarmiranega estriha.
V primeru da želimo keramiko polagati neposredno na lahki beton, površino obdelamo z izravnalno malto ter šele nato vgradimo keramiko. (tlačna trdnost od 60 – 100 ton /m2)

S tako konstrukcijo rešimo tudi toplotno izolativnost, 10 cm lahkega betona je lahko enako kot 5 cm stiroporja.

Material za 1m3 lahkega betona znaša cca 100€ (stiroporne kroglice POLITERM in cement), cene z vgradnjo pa se gibljejo od 150€ naprej. Ob vgradnji lahkega betona smo še posebej pozorni da je granulat stiropornih kroglic res namenski in specialno obdelan, kot je POLITERM, v nasprotnem primeru lahko pride do nepopravljive škode v konstrukciji (krhkost, velika teža, slaba toplotna izolativnost..)

Na tej strani pa sem našel ostale koristne nasvete za vgradnjo lahkega betona (priporočam):
http://www.fragmat.si/slo/nasveti05.htm
M.
30. mar. 2004 0:00

Odgovor

Knauf plošče oziroma podkonstrukcijo zanje JE MOŽNO pritrditi tudi neposredno na lesen strop. Drugo vprašanje pa je, če je to smiselno/pametno. Da pa bi mavčno kartonske plošče pritrdili kar neposredno na leseni opaž (torej brez podkonstrukcije) pa mislim, da ne bi šlo brez neprijetnih posledic (pokanje, neravnost,...).