Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Izvedba ostrešja
Bostjan
26. apr. 2004 0:00

Izvedba ostrešja

Najprej lep pozdrav ter pohvale na vaso stran. Zidam novogradnjo in zbiram informacije o izvedbi ostresja. Priznati moram, da sem povsem zmeden, saj so si nasveti strokovnjakov tako razlicni. Kljub vsemu se bom verjetno odlocil za naslednjo izvedbo: opecna kritina, 5cm zracni most, stresna lepenka, deske brez vmesnih spranj, 2cm zracni most, 12cm tervola med spirovci+ 8cm tervola precno. A je moznost, da kje zastaja vlaga-plesen?. Tervol bo pribl. 2cm od desk?!?.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Robert
23. jun. 2004 0:00

Odgovor

Ce ni parne zapore na notrenji strani, bo pac vlaga (ki prehaja iz notranjosti v zuanajist) kondenzirala v toplotni izolaciji.
Bostjan
07. maj. 2004 0:00

Odgovor

Hvala za odgovore. Pod tervolom sem nameraval vgraditi parno oviro, ki sem jo pozabil omeniti. Kljub temu me zanima a je sploh potem mozno izvesti podeskano streho brez problema z vlago v izolaciji ne, da bi vgradil zaporo na spodnji strani. Želel bi namreč imeti za paro odprto streho in bi zato raje uporabil delno prepustno folijo na spodnji strani namesto zapore (v kopalnici bo seveda zapora). Najlepša hvala za vsak odgovor.
MISEL d.o.o.
06. maj. 2004 0:00

Odgovor

Pod 8 cm tervola morate vgraditi parno zaporo.
Rajko
30. apr. 2004 0:00

Odgovor

Kaj pa bo pod spodnjim tervolom (na notranji strani)?
Vasa stresna konstrukcija bo v svojem zgornjem delu, kot jo opisujete, precej zaprta za prehod vodne pare. Omenjate sicer 2 cm plast zraka med tervolom in deskami, kjer se bo vlaga lahko najbrz iz konstrukcije odvedla (kam?) precej lazje kot skozi deske in stresno lepenko. Ampak te vlage bo absolutno prevec, ce je ne boste na spodnji strani izolacije vsaj delno zaustavili, kajti pri -10 stopinjah C npr. zrak sprejme cca. 10 krat manj vlage kot pri + 20 stopinjah C. In ves visek vlage, ki je seveda odvisen od dejanske stopnje vlaznosti na notranji strani izolacije, se bo brez parne ovire (zapore) seveda izlocil v obliki kondenza v plasti izolacije