Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Podeskana streha in vlaga v izolaciji
Bostjan
07. maj. 2004 0:00

Podeskana streha in vlaga v izolaciji

Najprej se najlepse zahvaljujem za odgovore glede izvedbe strehe (26.04.). Zanima me pa samo se; ce je sploh mozno izvesti podeskano streho brez problema z vlago v izolaciji, ne da bi vgradil zaporo na spodnji strani?. Želel bi namreč imeti za paro odprto streho in bi zato raje uporabil delno prepustno folijo pod tervolom namesto zapore (v kopalnici bo seveda zapora). Tukaj se namrec kresejo mnenja strokovnjakov s katerimi sem govoril. Eni pravijo, da naj ne deskam (podobno sem zasledil v novemberskem gradbeniku), ampak samo folijo, ki se stika z tervolom tako, da kondenz stece po zgornji strani folije navzdol. Drugje sem celo zasledil, da naj deskam z razmakom (spranje med deskami)... Zanima me se kaliksna je zivljenska doba teh folij, ki se trenutno prodajajo Tyvek ipd... Ali delujejo skozi celotno zivljensko dobo enako.
Najlepša hvala za vsak odgovor.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
10. maj. 2004 0:00

Odgovor

Mozno je na nacin, da tudi pod deskami naredite zracni kanal (saj, ce se ne motim, ste ga zadnjic celo omenjali), po katerem se bo vlaga 'transportirala' in odvedla drugje (npr. zgoraj pri slemenu). Skozi les namrec ne bo sla, kajti ta je prevec parozaporen, da bi prepustil vso paro, ki jo vi nameravate s parno oviro spustiti v stresno konstrukcijo. Zato so vam omenili tudi spranje med lesom, skozi katere bi para lahko sla. Bolj kot razglabljanja o spranjah pa vam svetujem, da si najprej odgovorite na vprasanje, zakaj bi sploh radi deskali streho. Menda ne zato, ker so jo ljudje deskali tudi pred 100 leti in ker jo je npr. lani podeskal tudi sosed?
O zivljenjski dobi folij je bilo ze veliko povedanega in napisanega. Tyvek jo celo oglasuje. Ce vas to bolj konkretno zanima, si oglejte www.ravago.net in boste o Tyveku najbrz izvedeli se veliko dobrega. Morda celo vec, kot je res...
suzana
08. maj. 2004 0:00

Odgovor

Glede na "mnenja strokovnjakov" ja, če izberemo pravilno folijo. To pomeni, da namesto strešne lepenke uporabimo Tyvek Solid folijo kot sekundarno kritino ter namesto parne zapore parno oviro (Tyvek SVC-nekaj takega). Razen problema z vlago mene najbolj skrbi neznosna vročina. Zelo pomembno je tudi da se spoji pri vgradnji parne ovire prekrivajo na mislim da 10-15 cm ter da so prekriti z trakom, ki omogoča prehod pare-vlage v normativih, ki so določeni.