Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Hidroizolacija škarpe
Grega
07. jun. 2004 0:00

Hidroizolacija škarpe

Hidroizolacija škarpe ?
Postavili smo betonsko škarpo debeline 20 cm, s temelji do višine 3 metrov. Ali jo je porebno hidroizolacijsko zaščititi ali ne? Tu mislim ali je poleg drenaže pri temeljih in lukenj v škarpi (juvidor cevi 3 cm) priporočljiv tudi "izotek" (nisem siguren kako se napiše). Hvala!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Bine
08. avg. 2013 7:56

Re: Hidroizolacija škarpe

Tudi sam sem se spraševal kako in če sploh izvesti hidroizolacijo škarpe. Beton in kamen je vsekakor potrebno zaščititi pred zmrzaljo, drugače nam ta načne površino najedati, tudi armatura začne lahko rjaveti in oslabeti s časom. Temelj priporočam zavariti s hidroizolacijo z obeh strani do dna, saj zmrzal res lahko naredi orng škodo.. Po posvetu z različnimi izvajalci in gradbinci sem se odločil za izoteks na stekleni tkanini, še posebej za škarpe kjer je za njo hrib, ta s časom zlahka potrga slabo hidroizolacijo, klinc ne da se mi živcirat zarad slabe izvedbe. Hidroizolacijski trak se lahko zaščiti tudi z 2 cm XPS ploščo...
PeG
09. jun. 2004 0:00

Odgovor

Bolj kot Izotekt vam priporočamo, da za zaščito škarpe uporabite gumbasto membrano (npr.Tefond ali Isostud (ponudnik Lespatex)), ki bo zagotovila tudi kvalitetno odvajanje vode po vertikali do drenažnih cevi.