Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: odzračevanje kuhinjske nape
Jernej
25. jun. 2004 0:00

odzračevanje kuhinjske nape

V kuhinji nad štedilnikom bi rad vgradil napo, vendar v bližini ni dimnika. Ali cev od nape lahko speljem skozi zid na fasado hiše? Kako naj to naredim, ali moram v cev vgraditi kak filter, zaporo, ki bi preprečila, da bi se umazanija iz nape pocejala po fasadi?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
02. jul. 2004 0:00

Odgovor

Napa brez odvoda zraka res filtrira zrak skozi (praviloma ogeljni) filter in ga na ta nacin ocisti mascob. Pare oz. vlaznega zraka pa ne odpravi, saj vodna para pac ne more kar obstati v njem.
Je pa naceloma taka napa res v prvi vrsti namenjena kuhinjam, ki nimajo moznosti odvoda zraka. Filter je treba menjati na 6-12 mesecev, pac odvisno od uporabe.
Felix
01. jul. 2004 0:00

Odgovor

V tem primeru kupite napo brz odvoda zraka. Vgrajen filter filtrira paro in maščobe, ostali zrak vrne nazaj v prostor.
Rajko
30. jun. 2004 0:00

Odgovor

Lahko jo speljete skozi fasado ven, vendar ne pozabite na namestitev povratne zapore (da bo v resnici možen pretok zraka le v eno smer in še to le takrat, ko bo deloval ventilator). Na zunanji strani je priporočljivo zunanjo okrasno roseto malo odmakniti od zidu (kondenz). V cev praviloma ni potrebno vgraditi filtra, saj naj bi bil ta običajno že del nape; je pa to najbrž odvisno tudi od modela nape. Vsekakor vam svetujem nabavo take s filtrom, ki je običajno snemljiv in ga lahko operete kar v pomivalnem stroju.