Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Toplotna izolacija mansarde
Marjan
08. jul. 2004 0:00

Toplotna izolacija mansarde

Mansarda je izolirana s 14 cm tervola med spirovci. Izolacija je prekrita z folijo in mavcnimi oblogami. Ker imam rad pozimi toplo, poleti pa hladno, bi na notranji strani dodal ekstra izolacijo. Ali bi bila izolacija iz 6-8 cm debele celuloze (prekrita z mavcnimi oblogami) primerna resitev?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
08. jul. 2004 0:00

Odgovor

Dodatna plast izolacije bi vsekakor izboljsala stanje, ce pa bo to celuloza, bo izboljsanje poleti vecje, kot bi bilo v primeru, ce bi dodali enako debelino volne. Pozimi bistvenih razlik med celulozo in tervolom ne bo opaziti. Ne pricakujte pa cudezev od le 6-8 cm celuloze.
Drugo vprasanje je, kako boste ukrep izvedli. Poseg bo kar konkreten in obstaja dilema, ce se sploh splaca komplicirati s kombinacijo dveh izolacij. Celuloza se namrec praviloma vpihuje v prazen in vnaprej pripravljen prostor, kako ga boste pa vi dosegli, pa ni jasno. Mar tervol kar sam od sebe 'stoji' med spirovci? Ga boste podprli? Kako, da to hkrati ne bo oviralo vpihovanja celuloze? Boste namestili trdne izolacijske plosce iz celuloze?