Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Zazidava vrat
Andrej
17. jul. 2004 0:00

Zazidava vrat

Pozdrav! V sobi v bloku imam dvoje vrat, pa bi ene rad zazidal. Ali predlagate siporeks ali klasicno opeko? Kaksne so prednosti enega in drugega glede zvocne izolacije? Pa se to: za taksen poseg verjetno ne potrebujem kaksnih posebnih dovoljenj, imam prav?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Jože
03. avg. 2004 0:00

Odgovor

Zvočna izolacija je odvisna od učinkovitosti dušenja prehoda in prenosa zvočnih valov. Prehod zvočnih valov je, ko zvočni val iz zraka udari ob oviro (zid) in sproži v oviri valovanje (vzbujeno valovanje), ki po oviri potuje in se prenese na drugo stran ter ponovno odda v prostor. To vzbujeno valovanje bo tem manjše, čim večja je masa ovire. Zato težki sistemi dobro dušijo prehod zvoka. Prenos zvoka pa je prenos valovanja (vibracij), ko recimo udarjamo po steni ali hodimo po podu. Tukaj pa je ravno obratno - težek sistem bo zelo dobro prenesel zvočno valovanje, lahek pa ne. Zato lahko v blokih grajenih iz betona zelo dobro slišimo, kaj se dogaja nad nami ali če kdo potolče po steni. Tako imata oba materiala glede dušenja zvoka svoje prednosti in pomanjkljivosti. V praksi pa se največ zvoka prenese skozi šibka mesta, kot so ravno vrata ali okna.
V vašem primeru gre za velikosti površin, ki za dušenje zvoka niso bistvene. Zato je bolj pomembno vprašanje, kako zahteven poseg vas čaka - v katero nadstropje boste nosili material, kako boste mešali malto in kako boste zidali v stanovanju (rezanje na mero in odpadki)? Tukaj ste s siporex na boljšem - večji kosi manjše teže, lahko ga režete in malto za siporeks si pripravite iz vreče v vedru, kolikor jo potrebujete. In pometete ga lažje kot ostanke opeke.
Dovoljenj pa pri posegih, ki ne posegajo v konstrukcijo stavbe v lastnem stanovanju (če je vaše lastniško) ne potrebujete - razen razumevanja sosedov.