Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Obzidava fasade
Matej
11. avg. 2004 0:00

Obzidava fasade

Pozdrav, pred kratkim sem kupil cca 20 let staro hišo v tretji gradbeni fazi. Ob načrtovanju dokončanja mi enega od problemov predstavlja 15 cm roba ob vzhodni in severni steni, kjer je stena (zidak 20 cm) pomaknjena navznoter za namen kasnejše izolacije in obzidave. Na forumu in tudi drugje sem zasledil, da se takšen tip (izolacija, obzidava) ne uporablja več zato sprašujem ali je možna kakšna druga rešitev (npr. obzidava z zidakom 15 cm in nato kalsicen demit (10 cm vshod sever , 8 cm jug zahod)). Vsak nasvet bo zelo dobrodošel.
Hvala


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
PeG
12. avg. 2004 0:00

Odgovor

Stroškovno bo vaš predlog kar zalogaj. Morda bi s statikom pregledali statične izračune in preverili, če lahko ta betonski rob, ki je verjetno podaljšek plošče, odstranite (»odštemate«). Problem je namreč, kot ste verjetno že sami ugotovili «toplotni most« preko betonskega roba.
Sicer se sistem toplotne izolacije in obzidave s fasadnimi zidaki še uporablja, vendar je nekoliko dražji od tankoslojne fasade (omet) in v tem trenutku nekoliko manj »trendovski«. Problem toplotnega mostu pa še ostane.