Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Talno gretje / obnova stare hiše
Anja
11. sep. 2004 21:56

Talno gretje / obnova stare hiše

Pozdravljeni! V obnovjleni in delno dograjeni hiši nameravamo v pritličnih prostorih vgraditi talno gretje. Dnevna soba je novogradnja in ima primerno višino, jedilnica, kuhinja, kopalnica in hodnik so pa del stare hiše, pri katerem bi bilo potrebno znižati pode kar bo na nekaterih - podkletenih - delih precej težavno.
Kakšna je minimalna višina, ki jo "zasede" celotna izvedba talnega gretja - torej lažje - v kako globino bo treba kopati? Hvala za odgovor. Anja


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
way
16. nov. 2005 23:30

RE: Talno gretje / obnova stare hiše

Mene zanima procedura postave parketa na podno grijanje/talno gretje), kako se grije glazura prije postave, kako za vrijeme, te poslije postave.
Koji lakovi te ljepila za parket se preporucuju?
Rajko
16. sep. 2004 15:06

RE: Talno gretje / obnova stare hiše

Sicer si vašega 'kopanja' najbolj ne predstavljam, ampak klasična izvedba talnega ogrevanja izgleda nekako tako, da je spodaj (torej na AB plošči) položena izolacija, na njej je alu folija in potem nanjo pride estrih, v katerem so zalite cevi talnega ogrevanja. Debeline niso 100% določene, vseeno pa morate upoštevati neke meje. Izolacija naj bi bila debela cca. 5 cm, estrih pa tudi minimalno 4 cm. Skupaj torej najmanj nekako 9 cm do priprave za gotovi pod. Pri izolaciji sicer lahko 'šparate', vendar se to ne izplača, kajti če je bo manj, boste več toplote izgubili v spodnje nadstropje (klet). Tudi debelina estriha naj bo raje več kot premalo, v nasprotnem primeru je pač večja verjetnost pokanja. Obstajajo še druge alternativne izvedbe talnega ogrevanja, ki pa niso tako običajne. Nekaj o njih lahko razberete tudi na naslednjih dveh povezavah:
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT10.htm,
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publikacije.URE/URE1-13.htm