Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: "Plavajoči" temelj in hidroizolacija
Boštjan
14. sep. 2004 14:42

"Plavajoči" temelj in hidroizolacija

Ker naslednje lato začnem zidat stanovanjsko hišo 10 x 9 m (klet, pritličje in mansarda) sem imel pred kratkim geomehanski pregled zemljišča. Svetovali so mi da bom moral narediti "plavajoči temelj", saj zemljišče baje ni dovolj trdno, zanima me kaka je končna razlika v ceni med klasičnim temeljem in plavajočim temeljem? Ali ima kdo to primerjavo? Druga težava s katero si razbijam glavo je hidroizolacija, saj bom gradil na zemljišču, kjer je bilo pred 50 - 60 leti močvirnato zemljišče. Saj so ga izsušili z drenažami ampak včasih še se pojavijo vdori vode. Zaniam me kakšna hidroizolacija bi zadostovala in ali bi moral položiti hidroizolacijo pod sam temelj in kako ter s čem se to naredi? Ali je obvezno pod temelj naredit plast podložnega betona in nato nanj naredit hidroizolacijo, šele nato pa iz v izdelavo temelja?

Hvala za kakršnikoli nasvet.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
MISEL d.o.o.
22. sep. 2004 13:02

RE: "Plavajoči" temelj in hidroizolacija

Hidro izolacijo morate položiti na podložni beton, ki bo pod ab temeljno ploščo. In jo pred vgrajevanjem armature ab temeljne plošče zaščititi s cca 3-4 cm pustim betonom. Ab temeljna plošča je deb. min. 30 cm, drugače ne dosežemo togosti konstrukcije. Marka betona ab temeljne plošče MB 30, po možnosti z dodatkom za vodotesnost.
PeG
21. sep. 2004 14:32

RE: "Plavajoči" temelj in hidroizolacija

Plavajoči temelji ali široko temeljenje je oblika temeljenja v slabo nosilnih tleh. Z večjo širino dosežemo manjše pritiske na m2 v tleh. Gre za zadnjo stopnjo pred izdelavo temeljne plošče ali pilotiranjem objekta, ki še dodatno zmanjšate pritiske na temeljna tla. Cenovna razlika je v količini vgrajene armature in betona. Drugih posebnosti ni.
Hidroizolacija naj bo taka kot pri klasičnem temeljenju. Ključna je dobra izvedba drenaže okrog objekta, predvsem v smeri, od koder se pričakuje vdor vode. Dobra drenaža bo preprečila nevšečnostjo s preveliko količino vode v obdobjih povečanih padavin.