Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: kakšen tlak?
Aleš
15. sep. 2004 4:26

kakšen tlak?

Obnavljam stanovanje. Situacija: Stanovanje je dvosobno, vsega skupaj malo pod 60 m2. Blok je star ca 50 let. Stropovi (tla) so leseni, med nadstropji so vzdolžni tramovi, nanje so nabiti ca 7 cm prečni tramiči in na vse to 3 cm deske. Med tramovi, tramiči... je pesek. Tramovi nimajo zunanjega zračenja, verjetno se zračijo skozi dvojno zunanjo steno ali skozi tla (kjerkoli sem odprl, so bili videti zdravi).

V enem prostoru (bivša kuhinja, zdaj splanica/otroška soba) je po tleh nabit linolej direktno na deske, ki škripajo, v drugem prostoru (dnevna soba) je star škripajoč parket.

V obeh prostorih bi rad za ca 3 cm (lahko tudi samo 2 cm) dvignil nivo tal, da bo enako po celem stanovanju. Prav tako bi se rad znebil škripanja in se izognil morebitnemu odmevanju, ki bi verjetno nastalo po montaži suhomontažnega poda.

Zdaj pa vprašanje, s čim to narediti, da bo čim manj dela in čim manj denarja. Površina, ki bo nastala, mora biti primerna za polaganje gotovega parketa in na enem mestu keramičnih ploščic. Statik pravi, da je za estrih edina varianta, da zmečem pesek ven in nalijem noter armiran estrih debeline minimalno 10 cm.

Tukaj berem nekaj o samorazlivnih estrihih, ki imajo neko mikroarmaturo vgrajeno... Kaj je to, kako se obnese, kako težko je vse skupaj...?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Matej
29. okt. 2004 19:42

RE: kakšen tlak?

imel sem podoben primer - tramovi in med tramovi pesek - vse pesek smo zmetali ven, nadomestili z termo izolacijo (veliko lazje in ne obremenjuje tramov), namestili precne letve (8x5cm), na njih pa OSB plosce (lahko tudi iverne plosce), ki so osnova za polaganje parketa.

mozen je tudi suhomontazni estrih - izdelan in mavcnih plosc, ni treba cakati na susenje (kot pri klasicnem), malo drazji, vendar sigurno ne skripa!
PeG
21. sep. 2004 14:38

RE: kakšen tlak?

Možna dodatna rešitev (če upoštevamo navodila statika) je lahki estrih, ko v zmes betona za estrih vmešamo še kroglice iz stripora. Na ta način zmanjšamo težo estriha, ki pri debelini 10 cm ni zanemarljiva. Zgornji sloj estriha nad stropniki pa se izvede brez dodatka stiropora vendra ojača z armaturo.