Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Toplotna izolacija Trendisol
Marko
21. sep. 2004 3:04

Toplotna izolacija Trendisol

Pozdravljeni! V bližnji prihodnosti bom izdeloval mansardo. Zanima me vaše mnenje o toplotni izolaciji Trendisol. Kaj je boljše tervol ali trendisol. Sekundarna kritina je Bramaflex.

Hvala!



Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
23. dec. 2005 9:22

RE: Toplotna izolacija Trendisol

Trendisol se v predelne stene pri čim večji želeni zvočni izolativnosti vpihuje skupaj s pršečo vodo (megla). Ob zares kakovostni izvedbi se da zaradi boljše zapolnitve vseh netesnih mest in prebojev doseči boljšo zvočno izolativnost kot pri izolaciji, ki se polaga v ploščah. Seveda pa pri strogih zahtevah po zvočni izolativnosti ne smete pozabiti tudi na take osnove kot so preprečitev zvočnih mostov pri montaži U profilov, fugiranje mavčno kartonskih plošč že spodnjega sloja, prenos zvoka skozi strop, tla, vrata, itd… - sicer bo ves nadaljnji trud zaman oz. bo denar za nadpovprečno zvočno izolativnost vržen proč.
Zvočna izolacija med dvema prostoroma je pač tako močna, kot najšibkejši člen v verigi vseh stikov med njima.
gregor
22. dec. 2005 7:53

RE: Toplotna izolacija Trendisol

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če bi kdo morda vedel za podatek o zvočni izolativnosti Trendisola, vgradil bi ga v knauf predelno steno in sicer 2x dvojni knauf na profilih širine 10cm, ker bi rad zagotovil maksimalno zvočno izolativnost take stene. Ali je v primerjavi z drugimi izolativnimi materiali Trendisol bolj, manj ali enako zvočno izolativen?
Marko
22. sep. 2004 11:38

RE: Toplotna izolacija Trendisol

Pozdravljeni!
Najprej g. Rajko hvala lepa za tako izčrpen odgovor. Seveda imamo pod sekundarno kritino deske debeline 2 cm.

Hvala
Rajko
21. sep. 2004 8:32

RE: Toplotna izolacija Trendisol

Za mansardo je Trendisol praviloma boljša izbira, kajti ta del stanovanja je najbolj izpostavljen vročini, Trendisol pa je celulozna izolacija izdelana na bazi lesa (zmlet star časopisni papir z dodatki) in se zato najbolje od vseh vrst izolacije obnese pri preprečevanju vročinskega udara poleti. Pri tem mu noben Tervol ali kakšna druga vrsta volne ne more konkurirati. To je njegova glavna prednost, ki še bolj pride do izraza, če jo kombinirate z uporabo lesnih vlaknenk kot sekundarne kritine. Del možnosti ste vi torej že zapravili (razen če nimate poleg folije položenih tudi še lesenih desk). Dodatna prednost celuloze je tudi odlično sprejemanje in oddajanje vlage (saj najbrž veste, kako hitro se navlaži in posuši časopisni papir). Ima pa celuloza tudi nekaj slabosti; največja je zagotovo cena, saj je marsikomu težko upravičiti cca. 3 krat višjo ceno ob enaki toplotni prevodnosti. Druga je (ne)gorljivost. Trendisol sicer ima dodatke proti gorljivosti, ampak s kameno volno se v tem vseeno ne more primerjati. Tretja je praktično onemogočena samogradnja, saj volno lahko vgrajujete sami, puhala za vpih celuloze pa najbrž nimate...
Če se boste odločili za Trendisol, potem je priporočljivo zalepiti stike folije (sekundarne kritine), kajti ta izolacija se vgrajuje (vpihuje s puhalom) v razsutem stanju in obstaja nevarnost, da vam bo med vpihovanjem 'ušla' skozi netesna mesta.
Moj nasvet bi bil – če imate možnost mansardo izolirati z vsaj 25 cm Tervola, izberite to varianto (glede na to, da ste nekaj že zamudili s sekundarno kritino), če pa vam prostora za izolacijo primanjkuje, pa izberite Trendisol. Ta bo nalogo poleti kljub npr. debelini le 18 cm opravil vsaj tako dobro kot 25 cm volne.
Pozimi sta obe izolaciji enakovredni in je odločilna le debelina. In ne pozabite na pravilno izbiro parne ovire, ki bo ustrezala celotni strešni konstrukciji. Ne vgradite 'prehude' parne zapore (npr. alu folije) brez potrebe!