Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Kakšne vrste lak priporočate za parket
Matic
27. sep. 2004 19:20

Kakšne vrste lak priporočate za parket

Problem je, ker mi je en izvajalec priporočil kislinski polmat lak, drugi pa ga je čisto skritiziral in priporoča sijajni nitro. Katerega naj uporabim? Potrebujem še kakšno mnenje!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
28. sep. 2004 11:15

RE: Kakšne vrste lak priporočate za parket

Sam končni izgled parketa (mat, polmat, sijaj) je stvar okusa in je zato nemogoče svetovati, kaj izberite – kar vam je pač všeč. Vzorce si pa le oglejte v kakem salonu/prodajalni parketa ali pa vam naj jih pokaže vaš izvajalec oziroma vam pokaže svoje reference.
Kar pa se tiče same vrste laka (kislinski, poliuretanski, vodni) pa je med njimi nekaj bistvenih razlik, glede na katere se boste morali odločiti. Naj vam jih kar našteje in razloži vaš izvajalec (če jih ne pozna, potem gre za nestrokovnjaka, ki mu ne kaže zaupati izvedbe del), v osnovi pa so naslednja: kislinski je najbolj preprost za izvedbo, a je najbolj strupen in se ga zato vse manj uporablja. Poliuretanski je najbolj obstojen (odporen na obrabo – trd), a precej zahteven za izvedbo (zahteva visoko vlažnost prostorov) in še vedno ne najbolj zdrav – vsaj nekaj dni po lakiranju se ni pametno dlje časa zadrževati v prostorih. Vodni lak pa je najbolj zdravju prijazen, a žal najmanj odporen na obrabo, kemikalije, udarce...