Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: estrihi
matjaž
05. okt. 2004 18:06

estrihi

Zanima me kakšna je cena strojnih estrihov za m2 in koliko časa se stvar suši. Pa še: kakšne so izkušnje s suhomontažnimi estrihi in kakšna je cena le-teh.
lp in hvala matjaž


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
08. okt. 2004 14:12

RE: estrihi

Strojni estrihi stanejo od cca. 2 do 4 tisoč sit za kvadratni meter. Pač odvisno od debeline posameznih plasti (betona in izolacije) in tudi vrste izolacije. Tudi vsi izvajalci se ne cenijo enako... Estrihi se sušijo več mesecev, je pa to sicer odvisno tudi od tega, zakaj vas stvar zanima (vpliva pa seveda tudi prezračevanje, letni čas, itd...) Če bi radi pohiteli s polaganjem končne talne obloge, se pri nekaterih da malo 'pogoljufati', pri drugih pa se to praviloma hudo kaznuje. Keramiko se npr. polaga že po cca. 4 tednih sušenja (nekateri jo celo že prej, a strokovnjaki to odsvetujejo), med tem ko je parket precej bolj občutljiv na preostalo vlago v betonu in naj bi se le-ta sušil vsaj 3 mesece.
Suhomontažni estrihi so praviloma dražji od klasičnih (mokrih), jih je pa tudi nehvaležno primerjati med sabo, ker tudi debeline niso povsem primerljive.