Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Hidroizolacija "plavajočega" temelja
Boštjan
07. okt. 2004 5:38

Hidroizolacija "plavajočega" temelja

zanima me kako "plavajoči" temelj o katerem sem spraševal zadnjič zaščitiš pred vlago - vodo. prebral in svetovano mi je bilo da pod temelj debeline 30 cm in marke mb30 dam podložni beton na katerega pride horizontalna izolacija. Zdaj se porajata dve vprašanji :
1. kako je narejen podložni beto? ali mora bit ojačan z železom?
2. kako naredit horizotalno izolacijo? ali je to klasični postopek hladni bitumenski premaz + zvarjeni bitumenski trakovi?

glede prebranega sem si ustvaril svojo razlago in me zanima kaj si mislite o naslednji ideji: izkop bi bil globji (gledano od zgornjega roba temelja) za cca 50 cm. na dnojame bi položil gradbeni tekstil - filc, ki bi preprečeval da bi se nanj nasipani gramoz mešal z zemljo. Tako bi omogočil pospešeno odtekanje talne vode. Gramoz bi bil seveda ustrezno utrdil. Nanj bi naredil podložni beton (kako še ne vem), na slednjega hidroizolacijo, ki bi se kasneje na robovih nadaljevala v vertikalo. Na samo izolacijo pa bi kasneje s pomočjo opaža naredil sam temelj debeline 30 cm. Tako si jaz predstavljam celo zadevo. zdaj pa prosim strokovnjake da to komentirajo in me ustrezno popravijo, in mi razjasnijo "neznanje" okoli podložnega betona in samega načina hidroizolacije.

lepa hvala vsem, ki boste kakorkoli odgovorili na to temo.



Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Misel d.o.o.
11. okt. 2004 15:45

RE: Hidroizolacija "plavajočega" temelja

V prvem primeru napravite podložni beton neramiran, deb. 8-10 cm, saj služi kot izravnava podlage in podloga za varjenje hidroizolacije, če izberete npr. izotekt.
V drugem primeru, kot navajata vi, bi izvedli tamponsko blazino s spodnjim filcem, kar je pravilno in se ponavadi uporablja, da povečamo nosilnost tal. Kolikšna pam je nosilnost tal in, ali je ta zadostna, pa v vašem primeru niste navedli.
V končni fazi pa lahko izdelate tako imenovani keson, kjer so tla in obodne stene vse iz armiranega betona in hidroizolirane, ab talna plošča po podložnem betonu,kot v našem prvem primeru, ab obodne stene pa od zunaj. Tako se nparavi tudi stik med vertikalno in horizontalno hidroizolacijo kot navajate. Pred betoniranjem ab stene na ab talno ploščo se izdela hidro izolacijsi nabrekajoči trak npr. SikaSwell, ki vam prepreči dostop vlage na delovnem stiku ab talne plošče in ab stene.