Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: izračun moči radiatorja
sašo
11. okt. 2004 21:26

izračun moči radiatorja

Prosim če mi lahko kdo svetuje kako lahko sam preračunam moč radiatorja.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
grega
27. mar. 2005 20:17

RE: izračun moči radiatorja

vogel&noot dobis na spletni strani www.termotehnika.si

za izracun potrebne moci radiatorja pa je postopek kr dolg. od velikosti prostora, smeri neba kamor mejijo zunanje stene, od tega kako je sestavljena posamezna stena(omet, lesen oboj,...),stevilo oken in vrat v posameznem prostoru, ...
Rajko
16. feb. 2005 13:01

RE: izračun moči radiatorja

Na tej spletni strani (www.peg-online.net) izberite na levi pregled podjetij in pod črko 'V' Vogel & Noot in boste našli pooblaščene prodajalce. Vsak od njih ima zagotovo njihov prodajni katalog, kjer boste lahko našli željeni radiator.

Nekaj podatkov pa je sicer na voljo že kar na naslednji povezavi: http://www.peg-online.net/katalog/pdf/vog001xx.pdf
grega
16. feb. 2005 11:01

RE: izračun moči radiatorja

Mogoče poznate kakšen naslov, kjer bi si lahko ogledal Vogel&Noot-ove kopalniške radijatorje in dobil ostale podatke( moč, višina, širina....). Remih ima na svoji spletni stani samo moči za panelne jeklene radijatorje.

Potrebujem kopalniški cevni radijator max. širine 500 mm, višine do 2000mm in moči ca 2000 Wattov.

Hvala.
Grega
Rajko
11. okt. 2004 13:21

RE: izračun moči radiatorja

Moč radiatorja je v osnovi dobljena kot vsota dveh vrst toplotnih izgub, ki jih je pozimi treba pokriti, da v prostoru vzdržujemo konstantno temperaturo. Prva se nanaša na transmisijski del (kar vam uide skozi stene, strop, okna, vrata) druga pa na prezračevalni del (zamenjava zraka). Transmisijski del določimo kot vsoto produktov površin, toplotnih prehodnosti in temperaturnih razlik za posamezne stene oz. gradbene elemente, drugega pa glede na spontano in namerno prezračevanje. Zraven se upoštevajo še korekturni faktorji glede na lego prostora, ki mu računate toplotne izgube, glede na lego objekta (vetrovna, zaščitena,…). Seveda se pri upoštavanju temperatur upošteva tudi lokacija objekta (zunanja projektna temperatura).
Kot vidite je za določitev potrebnih kar nekaj podatkov, bistveni pa se predvsem nanašajo na sestavo zidu (vrsta in debelina zidakov in izolacije) ter temperature (želena v prostoru in zunanja projektna), kakovosti vgrajenih oken ter izolacija stropa/strehe.

Transmisijski del si tako precej lahko izračunate sami; površine, kjer izgubljate toploto, izmerite, toplotne prehodnosti si npr. izračunate s pomočjo programa, ki ga dobite na spletni strani www.ursa.si (tudi ročen izračun sicer ni prav kompliciran – če poznate fizikalne lastnosti vgrajenih materialov), zunanjo projektno temperaturo za vašo lokacijo pa si poiščite na naslovu: http://193.2.110.244/mop_pp/mop.exe

Ventilacijski del najlažje določite kot (želeno) število menjav zraka na uro. Za orientacijo si lahko vzamete podatek, da za menjavo 1 m3 zraka na uro in njegovo segretje za 1 st. C rabite cca. 0,34 W (oziroma 300 W za prostor 4x5x2,5 in 35 st. C). Torej cca. 300 W je potrebnih, da pozimi, ko je zunaj -15 st. C v povprečno veliki dnevni sobi enkrat v uri zamenjate zrak (povprečje naj bi bilo vsaj 0,7 menjave/h – higienski minimum).

Dobljene izgube pomenijo moč, ki jo mora radiator oddato sobi, da bo ta držala notranjo želeno temperaturo, ko bo zunaj zunanja projektna (npr. – 16 st. C). Če boste radiatorje ogrevali s temperaturo nižjo od 90 stopinj, morate radiator še ustrezno povečati (tabele proizvajalcev), kajti moči radiatorjev so podane za navedeno temperaturo (oz. sistem 90/70).