Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Podstrešno stanovanje!
sam
18. okt. 2004 17:10

Podstrešno stanovanje!

Imam nekaj vprašanj v povezavi z izdelavo podstrešnega stanovanja in sicer : (vsa vprašanja so vezana na adaptacijo podstrehe v hiši star 35 let)
-streho sem prekril z tegolo (HISOFLEX) pod katero je lesen pod (deske cola 15cm max. širine),pod njim je zračni kanal višine 4cm nato pa sekundarna kritina (strešna folija Bramac) ki je nameščena na deskah ki so pribite direktno na špirovce med katerami sem puščal približno 3 do 4 cm široke fuge.Na kratko streha je dvakrat deskana in ima paropropustno sek. kritino.Streha je prekrita že dve leti in se super obnese kar se tiče zračnosti in odpornosti proti pregrevanju od sonca.
-VPRAŠANJE nameravam vgraditi do 25cm termo izolacije pa me zanima če je prav da uporabim kar pvc folijo pod gips ploščami.Ali lahko izolacijo potisnem kar do prvega poda?
Nameravam obložiti tudi stene (z gipsom) pod katere bi dodal 3 do 5 cm izolacije.Ali moram tudi po stenah namestiti folijo?Prostore hočem tudi prezračevati po kanalih pa me zanima kje je možno dobiti rešetke (pvc) za dovajanje in odvajanje zraka podolgovate kvadratne oblike?

Lep pozdrav -sam svoj mojster !


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
20. okt. 2004 12:08

RE: Podstrešno stanovanje!

Če je zračni kanal med prvo in drugo plastjo desk (zgoraj pri slemenu) dobro prezračevan, potem lahko računate na to, da bo del vlage, ki ga boste spustili iz stanovanja, lahko šel ven brez zadrževanja in povzročanja škode. Uporabite lahko torej PVC folijo ali pa tudi kakšno drugo parno oviro (Sd cca. 2 m). Špranje (fuge) med spodnjo plastjo desk bodo namreč zadoščale, da bo del vlage lahko 'potoval' skozi izolacijo in sekundarno kritino do zračnega kanala, kjer se bo potem odvedla ven. Izolacijo lahko torej res potisnete vse do desk.
Če boste zunanje stene znotraj obložili z mavčno kartonskimi ploščami in pod njih namestili še izolacijo, potem morate tudi tu namestiti parno oviro. Spet bo zadoščala taka, ki ima Sd cca. 2 m (PVC ima praviloma več in torej 'diha' slabše).