Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Sanacija lesenih stropov
Andrej
03. nov. 2004 22:36

Sanacija lesenih stropov

Pozdravljeni, pripravljam se na adaptacijo starejše hiše (70let), ki ima lesene strope. Statik mi je svetoval estrih debeline 6 cm vpet v zidove ter povezan s stropniki (sovprežna konstrukcija). Izvajalci, ki priravljajo ponudbo, se s tem ne strinjajo zaradi slabe zvočne izolacije in premajhne nosilnosti estriha. Zanima me vaš nasvet za izvedbo trajnega, trdnega tlaka.
Druga varianta pa je betonska plošča iz lahkega betona (preobremenitev temeljev). Prosim za vaše mnenje glede izbire sistema adaptacije ter približno ceno izvedbe na m2.
Lep pozdrav,
Andrej


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Janez
12. feb. 2010 4:34

Re: Sanacija lesenih stropov

Nasuti pesek med stropniki je lahko več kot 5 x težji od lahkega betona POLITERM. Ob odstranitvi oz. delni zamenjavi peska z lahkim betonom (teža le tega 200 - 300kg/m3) in z vgradnjo armaturne mreže, lahko konstrukcijo znatno razbremenimo ter jo dodatno utrdimo in dosežemo, da se le ta ob dinamični obremenitvi ne bo več upogibala in majala.

Nad lahkim betonom lahko vgradimo stiroporno ploščo za dušenje udarnega zvoka, sledi PE folija ter 4 cm mikroarmiranega estriha.
V primeru da želimo keramiko polagati neposredno na lahki beton, površino obdelamo z izravnalno malto ter šele nato vgradimo keramiko.

Na tej strani pa sem našel koristne nasvete za vgradnjo lahkega betona:
http://www.fragmat.si/slo/nasveti05.htm

Andrej
10. nov. 2004 17:05

RE: Sanacija lesenih stropov

Zahvaljujem se za odgovore.
LP,
Andrej
PeG podatkovniki
05. nov. 2004 8:05

RE: Sanacija lesenih stropov

Pri betonskem estrihu vpetem v stene, je gotovo problem zvočne izolacije. Po našem mnenju je ustrezna rešitev suhi etsrih, ki vam dopušča variranje z višino, je lahek in tudi primerno »trden«. Cene vam bodo posredovali izvajalci ali ponudniki kot Knauf, Rigips, Perlite .....
suzana
03. nov. 2004 8:39

RE: Sanacija lesenih stropov

Imamo enak problem, odločili smo se za suhi estrih.