Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Impregniranje ostrešja
suzana
15. nov. 2004 14:54

Impregniranje ostrešja

Ker smo doma praktično v neposredni bližini tovarne, ki impregnira les smo razmišljali, da bi ostrešje tudi ustrezno impregnirali. Zanima nas pa naslednje:
- glede na izkušnje, ki jih imamo, bi to morali storiti vsaj eno leto prej, ker se les tako napije zaščite, da še vsaj pol leta teče od njega, hkrati pa je obremenilna tudi teža. Vsi krovci dosedaj, so nam predlagali, da naj ostrešja ne pustimo eno leto odležati, ker ga preveč zvija. Kaj menite?
- kaj pa menite o zdravstvenem vidiku uporabe te zaščite. Zadeva kar lepo smrdi.

Hvala vsem!


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
suzana
18. nov. 2004 9:58

RE: Impregniranje ostrešja

Hvala za izčrpen odgovor, ki je samo potrdil moje dvome o tem, da je pač danes potrebno čim hitreje in na najlažji način potrošniku nekaj prodati, o tem kaj pa potem sledi, ko je zadeva narejena in ne funkcionira tako kot bi morala, pa ni nič govora. Pač potem služijo ostali trgovci.
Časa za gradnjo imamo še dosti, ker smo si ga namensko vzeli. Verjemite, da se je začetna ideja o tem kako bomo zgradili mansardo in katere materiale bomo uporabili do danes močno, močno spremenila predvsem pa nam je odprla oči, da če je sosed streho podeskal, ker pač ima doma les, vendarle ni najboljša. Prav je, da obstajajo taki forumi, ki ti dajo malo misliti ali je tvoja odločitev prava.
Rajko
17. nov. 2004 12:50

RE: Impregniranje ostrešja

Kak kmet, ki ima precej izkušenj z lesom vam bo gotovo svetoval, da je za les za ostrešje bolj od vaših predlaganih rešitev pomembno, kdaj je sekan ter način in čas sušenja. Če je to tako, kot mora biti (prava luna, pravi mesec,...), naj z njim ne bi bilo težav in ga tudi zaščititi ni treba. In verjemite, da to ni daleč od resnice.
V nasprotnem primeru pa je seveda pomembno tudi oz. predvsem o kakšni zaščiti je govora. Vi bi očitno les prav namakali v impregnacijsko raztopino.
Sam npr. poznam zaščito od Belinke (Belbor), ki je denimo namenjena za suh les. Ampak dandanes krovci radi na strehe dajejo svež les (v naglici potrošniške družbe in hitre gradnje ni časa za sušenje) in tak se seveda tudi bolj krivi in poka. In tudi impregnacija takega lesa je sporna.
Mislim pa, da vam z impregnacijo ni treba pretiravati – če imate namreč toliko časa, da bi vam lahko še pol leta 'teklo' iz lesa, ga imate tudi toliko, da boste les kakovostno posušili. Tudi včasih ga niso nič posebej impregnirali s kemičnimi pripravki, ampak so le upoštevali naravne zakone – pa ima marsikatera 100 let stara hiše še vedno zdravo ostrešje.
Kakšno informacijo več o pravilni pripravi lesa za ostrešje oz. naravni zaščiti morda lahko dobite na info@pmd-golob.si