Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: izolacija kletne obodne stene
mateja
20. nov. 2004 4:14

izolacija kletne obodne stene

Pozdravljeni!

V kletnem prostoru bomo uredili kuhinjo za manjše stanovanje. Del kuhinje bo ob zunanjem zidu, ki ni hidro, ne toplotno izoliran. Kletni zid je zidan z betonskimi votlaki in obojestransko ometan in zasut.
Ta del zidu bomo z notranje strani finalno obdelali s knauf ploščami.
Poraja se vprašanje, ali izpod knauf plošč montirati toplotno izolacijo, ali pa prostor pod knauf ploščami zračiti med distančnimi letvami in tako odvajati vlago, preko preazračevalne rešetke, ki bodo montirane zgoraj in spodaj v knauf stenski oblogi.
Izkop in hidroizolacija stene z zunanje strani ni mogoča. Hvala za odgovor.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
23. nov. 2004 13:26

RE: izolacija kletne obodne stene

Možno je oboje.
Vsekakor vam priporočam uporabo impregniranih (zelenih) mavčnokartonskih plošč, ki so bolj obstojne v vlažnih prostorih. V vsakem primeru računajte na to, da bo prostor (kuhinja) nadpovprečno vlažen in zato predvidite zanesljivo prezračevanje (lahko je to tudi učinkovita napa). Če se boste odločili za izolacijo med podkonstrukcijo, potem morate na notranjo stran toplotne izolacije namestiti še parno oviro, ki bo preprečevala kondenzacijo vodne pare v izolaciji. Glede na to, da je zid iz betonskih votlakov in neizoliran in da bo šlo za kuhinjo, se boste plesni v kotih le stežka izognili. Zdravilo proti plesni je jasno – čim manj hladen zid in čim manj vlažen zrak. Kaj vam je lažje doseči pa boste morali presoditi sami. Smola je, da se ob namestitvi notranje izolacije s parno oviro ti dve zahtevi izključujeta in je zato recept spet znan – zračenje...