Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Kondenz na strešnih oknih
klara
23. nov. 2004 1:06

Kondenz na strešnih oknih

Imamo prenovljeno streho, parno zaporo, dobro izolacijo, skratka izvedeno kot mora biti, ravno tako so strešna okan pravilno nameščena, upoštevaje kroženja zraka...Problem pa je, da se je pojavil močan kondenz na oknih, ki kaplja in se potem tudi razliva po steni. Prej smo imeli ista okna, le izolacja na strehi ni bila tako debela, ni bilo parne zapore, pa tudi stropi so bili leseni, zdaj so Knauf - izvedba, prej je bilo zanemarljivo kondenza oz. ga skoraj ni bilo. Kaj predlagate pioleg dobrega zračenja prostorov?
Tudi na stropu v kotih so se pojavili mokri madeži - pike, kar sem ugotovili, da tam, kjer so Knauf plošče privijačene - verjetno zaradi temperaturnih razlik, tam kjer je vijak.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
23. nov. 2004 13:30

RE: Kondenz na strešnih oknih

Vlaga v vašem stanovanju je prevelika. Zdaj poleg rednega zračenja, s katerim znižujete notranjo vlago, žal ne morete več storiti kaj dosti. Lahko npr. kupite higrometer in na ta način kontrolirate prezračevanje oz. nadzirate relativno vlago - glavnega povzročitelja kondenza.
Dejstvo je, da je okno oz. rob stekla najhladnejše mesto v prostoru in ker je vlaga v prostoru visoka, je to hitro dovolj, da se tam začne nabirati kondenz. Včasih do tega ni prihajalo, ker prostor za paro ni bil tako močno zaprt in je nekaj vodne pare vseeno lahko ušlo skozi zid/strop ali pa jo je absorbiral les. Natanko to je glavni razlog, da tudi tule na forumu redno opozarjamo pred vgradnjo 'premočnih' parnih zapor. Prostor potem namreč nič več ne diha, kar pa je velik minus, če upoštevamo, da človek pravzaprav neprestano odvaja vlago. Položite roko k hladnemu steklu ali jo dajte za nekaj sekund v prozorno PVC vrečko, pa boste videli...