Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Popravilo vecjih in manjsih lukenj v zidu ter ometu
Seba
08. dec. 2004 5:16

Popravilo vecjih in manjsih lukenj v zidu ter ometu

No, zacelo se je tako, da ko smo menjali okna, so monterji pustili vecje luknje v zidu. Tam kjer je bila vzidana v steno leseni nosilec karnis, je nastala globoka luknja (cca 10cm). Pri vgradnji okenske police so tudi ostale luknje pri steni ter pod samo okensko polico.
Zdaj pa me zanima, kako sam to popravit.
1. kako naj zazidam/popravim globoko luknjo (s/d 10*10, globina 10cm)?
- Ali naj najprej omecem z betonsko malto (npr. Hobi beton) ter nato se konca fino izravnam z mavcem (Hobi kit) ter Jubolinom (fini omet)?
- Ali pa naj raje uporabim resitev z knauf plosco, jo narezem v velikost luknje in nekako zapolnem? Pozna kdo natancen postopek s to resitvijo?
2. Kako naj popravim/zapolnim luknje v ometu pri in pod okensko polico? Namrec nova okeska polica (Werzalit) ni vec vgrajena v stranski omet, zato je sedaj ostal luknja ob strani, ki jo je treba zapolnit? Kateri material naj uporabim?
3. Pod okensko polico so naredili suhimontazni postopek ter jo pricvrstili z poliuretansko peno. Ali bi mavec (Hobi kit) prijel z poliuretansko peno? Fora je v tem, da je pri straneh med ometom in okensko polico malce pene prislo izpod police.

Hvala za odgovor


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
08. dec. 2004 11:15

RE: Popravilo vecjih in manjsih lukenj v zidu ter ometu

Najbrž si posameznih delov obstoječih lukenj najbrž ne predstavljam 100% pravilno, ampak bom vseeno poskusil odgovoriti; 10 cm luknjo bi sam zapolnil s cementno malto in na fino zgladil z mivko ali gladilnim kitom (pač odvisno, kako groba je sosednja površina – da se čim manj vidi razlika v gladkosti). Z mavčno kartonsko ploščo se sam ne bi lotil takega 'flikanja', kajti stik med masivnim zidom in bandažirano gips ploščo bo rad pokal. Podobno vam svetujem tudi z zapolnitvijo lukenj pri okenski polici; če ne morete/nameravate pokriti cele površine naenkrat (v enem kosu), gips ploščo odsvetujem. Poliuretansko peno pod polico pa odrežite in morda celo naredite nekaj mm luknjo (kanal), katero boste lahko zapolnili z neko maso. Lahko je to npr. akrilni kit lahko pa tudi mavec.