Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Špirovec
suzana
09. dec. 2004 16:28

Špirovec

Med špirovce bi želeli vstaviti najprej 20 cm izolacije (tervol) ter nato še prečno 6 cm. Zanima me kakšna je standardna mera za špirovec. Običajno se dajejo špirovci 12/16. Ali je 14/20 dovolj. Streha bo pokrita z Bramac kritino, imela bo prezračevalni kanal kot sekundarno kritino bomo uporabili lesne vlaknenke.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
b.k.
15. dec. 2004 7:12

RE: Špirovec

Dimenzija seveda zavisi predvsem od tega na kakšni medsebojni razdalji se nahajajo podpore. Za tako sestavo kot ste navedli imam trenutno na objektu, ki se gradi špirovec dim. 12/16 cm, vendar še enkrat odvisno od razdalje med podporami!!!
Rajko
09. dec. 2004 9:20

RE: Špirovec

Vztrajnostni moment (ki v tem primeru predstavlja nosilnost) se povečuje s tretjo potenco višine špirovca, kar računsko pomeni tisto, kar že vsi vemo – nosi itak višina špirovca in ne širina. Vsi vemo, koliko nosi npr. 16 mm debela in npr. 3 metre dolga deska, če jo med dve podpori položimo po širši strani – skoraj nič. Če pa jo obrnemo za 90 °, po boste lahko nanjo postavili marsikaj (če se le ne bo prevrnila). Enako velja pri špirovcih; nosi itak višina, širina pa naj bo taka, da bo ostrešje stabilno in mislim, da bo za ta namen tudi 12 cm dovolj. Predlagam torej dimenzijo 12/20.