Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Centralni sesalec!
Janez M.
30. dec. 2004 1:46

Centralni sesalec!

Obnavljam staro hišo in kolega v službi me nagovarja k vgraditvi centralnega sesalca. Je to vredu zadeva? Zanimajo me izkušnje uporabnikov.

Hvala


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
David Geršak
03. feb. 2009 13:48

Re: Centralni sesalec!

Centralni sesalni sistem je absolutno investicija v zdravje, uporabnost in učinkovitost sesanja. V tujini je tak sistem sestavni del takorekoč vsakega objekta, saj jih poznajo že preko 30 let. Kanadski DRAINVAC centralni sesalni sistemi (ki ga v Sloveniji zastopa VACSI d.o.o.) se glede na tehnologijo v grobem ločijo na tri različne sisteme:

1. suh sistem
2. kombiniran suh/vodni sistem brez odtoka (potrebno praznenje zbiralne posode)
3. kombiniran suh/vodni sistem z avtomatskim odtokom

Seveda ni potrebno posebej izpostavljati, da je centralni sesalni sistem z avtomatskim odtokom, ki omogoča tudi mokro sesanje, daleč najbolj uporaben sistem, ki od uporabnika ne zahteva nobenega vzdrževanja v smislu čiščenja ali praznenja zbiralne posode. Obenem ima tak sistem najbolj širok spekter uporabe tako v domačem kot tudi v poslovnem ali industrijskem okolju.

Centralni sesalni sistem v objektu je sestavljen iz štirih sklopov:

* cevni instalacijski sistem (razpeljava po objektu)
* vtičnice
* sesalni komplet (kit)
* sesalna enota (sesalec)
gregor
03. jan. 2005 17:29

RE: Centralni sesalec!

V steno jih montiraš skupaj s pripadajočimi vtičnicami na višini cca 20-40 cm, potem pa vlečeš po tleh. Ta izvedba je možna pred estrihi. Sicer pa lahko po steni, po zunanji strani stene (pred izolacijo in fasado), skozi zračnike...
Marko
03. jan. 2005 11:28

RE: Centralni sesalec!

a gredo cevi v tla ali v steno

Hvala
Gregor
02. jan. 2005 11:16

RE: Centralni sesalec!

Jaz sem sesalec kupil v firmi Ptea d.o.o. v Ljubljani (css@pitea.si) Imajo belgijske sesalce s 5 letno garancijo. Drugače sem vgradil cevi že pred 7 leti in mi je žal samo to da nisem mašine kupil že prej.
lp
G.
Tomaž
31. dec. 2004 17:43

RE: Centralni sesalec!

Če ste iz konca 02 me lahko kontaktirate, pa drugače tudi, sicer pa v tem območju 02 so 3 podjetja, ki se mi zdijo dovolj korektna. Omega iz G. Radgone, Arhitekta iz Celja in Misja Rajko Korak s.p.. 1 in 3 ponujata kanadsko in belgijsko robo, drugi Italijansko. Predračun za 8 vtičnic z največ oddaljenosti 3o m, material ter montaža grobe faze je bila cca 100 sit( sama montaža 35000( v 1-2 dneh konec)). Potem pa ko se vselite pa še mašina, super močna in dobra cca 250, kvalitetna ter zame po moje optimalna 200, se pa dobi če ni preveč oddaljenosti od vtičnic za cca 120- 150.
Jaz se bom vsekor odločil za.
Lep pozdrav
Brane P.
30. dec. 2004 17:45

RE: Centralni sesalec!

Vsekakor ti priporočam vgradnjo cevi v steno. Predstavljajo minimalen strošek , mašino pa lahko kupiš kadarkoli. Če se ne moreš odločiti kateri proizvajalec je v redu in soliden .... vsi prodajajo iste oz podobne cevi in vtičnice z istim premerom. Tako je vseeno od koga kupiš cevi. Vgradiš jih lahko sam. Jaz imam kar cevi za kanalizacijo, je pa problem ker niso antistatične in me včasih malce strese v roko (kot pri avtu). Najbolj pomembno je da kupiš solidno mašinco za ustrezen denar. V glavnem prodajajo italijansko robo z enoletno garancijo in omejitvijo sesanja na pol ure zaradi pregretja. Kolega mi je predlagal sesalno enoto belgijskega porekla z Ametecovim asinhronskim motorjem s 5letno garancijo. Imam tudi mail kontaktne osebe ki prodaja te monstrume pri nas: css@pitea.si. Iz svoje izkušnje ti povem da zadeva res vleče kot nora brez časovnih omejitev in to za ceno 150 jurčkov.
Skratka, če si v fazi renoviranja ali zidave pred estrihi toplo priporočam.

lp
Brane