Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: FASADA
Bojan
30. dec. 2004 12:20

FASADA

Na stanovanjski novogradnji nameravamo izvesti tankoslojno fasado BAUMIT OPEN KLIMA PLUS, pri kateri je izolacija s 6cm perforiranimi (za boljšo paroprepustnost) ploščami iz stiropora. Moti nas, da imajo razni ponudniki različna mnenja, eden celo meni, da zaradi klime v našem okolju (Primorska), perforirane EPS plošče niso primerne (?!). Ali mi lahko posredujete neodvisno mnenje za naveden tip fasade in ali ima morda kdo izkušnje s to fasado na lastni hiši, ki mi jih lahko predstavi ?
Naj povem še, da smo pri izbiri fasade izločili izolacijo iz kamene volne idr.materialov (zaradi zanesljivosti izvedbe...). Zidovi so grajeni s termobloki goriških opekarn, notranji omet pa je apneno cementni (Baumit).

Za vse odgovore hvala in lep pozdrav.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
dejank
04. jan. 2005 8:18

RE: FASADA

kakšno faasdo bi mi priporočali na kletno etažo, ki je s treh strani nezasuta, zgrajena pa je iz betonskih zidakov. na fasado bi rad nekoč položil kamniti cokel, do takrat pa bi imel samo ometano in pobarvano?
kletna etaža bi lahko bila tudi bivalna, zato je pomembno, da naredim dobro fasado, kjer bo hiša kar se da dihala. kakšen omet naj dam znotraj? tam kjer je zasuta z zemljo bom dal sušilni omet, ker gre za starejši objekt, kjer bom moral na novo narediti hidroizolacijo z zunanje strani.
Rajko
03. jan. 2005 12:01

RE: FASADA

Nekaj o fasadnem sistemu iz perforiranega stiropora si lahko preberete na naslednji povezavi:
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT119.htm

Edini razlog, ki ga vidim in zaradi katerega je morda vgradnja paroprepustnega stiropora v vašem primeru lahko sporna je, da je lahko termoblok preveč paroprepusten in bo zato pozimi prišlo do kondenzacije vodne pare - (najbrž) v plasti izolacije. Za natančnejšo oceno pa bi bilo treba poznati podrobnejše podatke o termobloku (na spletni strani Goriških opekarn jih ni), zato vam svetujem, da se o tem posvetujete s tehnično službo izdelovalca, kjer naj vam tudi predstavijo in razložijo pravilno izvedbo.