Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Finiš na gipsu !
sam
10. jan. 2005 0:44

Finiš na gipsu !

Imam vprašanje glede končnega sloja oziroma izravnave sten in stropa narejenih iz gips plošč.Ali je Jubolin kit zadosti prepusten za gips plošče (ali diha)?Svetujejo mi več načinov :da cele plošče premažem z Jubolinom ali ,da razredčim gips za fugiranje do te mere da ga je možno nanesti z gladilko in nazadnje ,da ne premažem nič samo beljenje!
Kakšne so vaše izkušnje in nasveti.Uporabil sem Rigips sistem .


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
10. jan. 2005 13:57

RE: Finiš na gipsu !

Jubolin je narejen na akrilni osnovi in ni tako paroprepusten kot fina masa za obdelavo plošč, ki je izdelana na mavčni osnovi. Če gre za vprašanje paroprepustnosti, potem se akrilne materiale praviloma odsvetuje. Plošč načeloma sploh ni treba celih premazati s fino maso. To se v praksi praviloma počne le z enim ciljem – izdelati čim bolj natančno oziroma ravno površino, ki ob stranski svetlobi ne bo kazala majhnih neravnin – običajno stikov plošč. Mavčno kartonske plošče so namreč izredno ravne in se zato ob neugodnem vpadu svetlobe (od strani) vsaka neravnina hitro opazi. Stike med ploščami pa je brez premaza celotne površine težko izdelati tako lepo (ravno), da se ti stiki ne bi opazili. To k sreči lahko pravočasno preverite sami – neposredno k površini (steni, stropu) postavite močno luč (reflektor) in si od strani poglejte, kako padajo sence. Če neravnin ni, potem je površina dovolj kakovostno pripravljena in je ni potrebno gladiti s fino maso, ampak jo lahko le premažete s paroprepustnim temeljnim premazom in (vsaj dvakrat) pobelite z barvo. Če pa opazite neravnine, pa se jih pač 'popravlja' s fino maso in brusi. Lahko tudi celotno površino. V tem primeru potem temeljni premaz ni potreben. Za fino izravnavanje vam priporočam uporabo Rigipsove fine mase Pro-Fin mix, ki je izdelana na mavčni osnovi in je tudi lažja za uporabo kot Jubolin kit.
Nekateri pleskarji pa v primeru, da s fino maso ne boste premazali celotne površine plošč namesto osnovnega paroprepustnega premaza površine kar takoj belijo (npr. z Jupolom). V tem primeru je potrebno trikratno beljenje, od tega se prvič dela z bolj razredčeno barvo.