Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Izolacija mansardne streha
klemen
26. jan. 2005 20:26

Izolacija mansardne streha

Po izdelavi mansardnega stanovanja sem prišel do izolacije strehe. Kritina na sterhi ki jo imam je tegola canadese, strop pa bo narejen iz plošč Knauf. Predvidena izolacija naj bi bila narejena v debelini 20 cm, poleg zračnega mostu (4-5 cm). Zanima me sledeče:
- izolacijo imam namen delati v dveh plasteh. Ali je primerna za eno vrsto izolacije tudi izolacijska plošča TERMOTOP, katero reklamirajo ali je bolje da se držim kar izolacije URSA ? Ima kdo že kake izkušnje?


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Grega
01. feb. 2005 22:26

RE: Izolacija mansardne streha - napaka

Toplotna prehodnost DP3-0,040 W/mk, DP5 pa 0,035 W/mk. Za nastalo napako se opravičujem.

Lep pozdrav.
Grega
01. feb. 2005 22:23

RE: Izolacija mansardne streha

Sem pri izvedbi izolacije mansarde - novogradnja. Glede na to, da je za na naše klimatske razmere priporočljiva izolacija debeline 20 cm ali več se odločam o dvoslojni izvedbi z kameno volno tervol. Višino med šperovci bi zapolnil z debelino 14 ali 16 cm, prečno pa z 6 ali 8 cm tervolom. Zanima pa me sledeče. Kakšna je razlika med kameno volno DP3 ali DP5 , če vemo da prednosti predvsem v boljši zvočni izolaciji i da je toplotna prehodnost 0,035 W/mk, medtem ko je pri DP3 0,035 W/mk .... ter če njene prednosti odtehtajo 20% višjo ceno?

Hvala
dejank
26. jan. 2005 11:37

RE: Izolacija mansardne streha

se pa v vsakem primeru dela v dveh plasteh, recimo dve plasti tervola po 10 cm. termotop nihče ne daje med špirovce, pa še mislim, da je precej dražji.
Rajko
26. jan. 2005 10:56

RE: Izolacija mansardne streha

Termotop je izolacija, ki se praviloma namešča na zgornjo stran špirovcev. Kakor vas razumem pa vi strehe ne boste odkrivali/spreminjali. Torej ste omejeni le na notranjo izolacijo (oz. prostor med in pod špirovci). Ta je sicer res lahko iz steklene volne (npr. Ursa), ni pa to nujno. Lahko uporabite tudi kameno volno (ta je recimo 'v sorodu' s termotop ploščami, saj gre za istega izdelovalca – Termo Škofja Loka), obstajajo pa tudi še druge alternative, ki so v nekaterih pogledih še bolj primerne za izolacijo mansard in o katerih smo v preteklosti tule že precej govorili...