Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: kako zaribati in zgladiti fini omet
Seba
28. jan. 2005 1:32

kako zaribati in zgladiti fini omet

Rad bi nanesel fino izravnalno maso (Jubolin) na ze obarvane stene z Jupolom. Vendar bi rad, da mi nekdo natancno opise postopek zaribanja in finega gljajenja ometa.
Vem, da moram najprej nanesti osnovni del finega ometa, ter nato po postopku mokro-na-mokro nanesti se en nanos finega ometa. Koncni fini omet bi rad cimbolj zgladil, tako da ne bi bilo potrebno brusiti sten.

Tole pise na strani podjetja, ki izdeluje fini omet: "Fino apneno malto se nanaša na zid v debelini 1 – 4 mm in zgladi z gladilko. Po določenem času, ko omet še malo veže, se omet zariba in zgladi."

1. Kaj misli s tem, da zaribas in zgladis? Katero orodje se za to uporablja?
2. Kaksni gibi se uporabljajo pri zaribanju? Ali mogoce uporabis plasticno gladilko ali nerjaveco zelezno?
3. kako lahko sploh zgladis koncni fini omet v koncnem vezanju, ce pa se potem omet kar trga pri glajenju? To sem enkrat ze delal in mi ni jasno, kako to delajo izuceni zidarji?

lp.Sebastian


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Mariborcan
10. feb. 2005 20:37

RE: kako zaribati in zgladiti fini omet

Glede tega pa tako... Preden prekitaš stene moraš odstraniti staro barvo iz zidov. Praviš da bi rad stene zgladil z jubolin kitom. Jubolin kit nanašaš z jekleno gladilko, ko je suh ga zbrusiš.
Kar pa se tiče apnene malte pa jo naneseš z gladilko ki je lahko plastična ali kovinska. Preden se čisto posuši pa rabiš čopiš, vodo in stiropor. S čopišem pošpricaš malto in s stiroporjem s krožnimi gibi narahlo zagladiš. Seveda bo lepše če stiropor na strani s katero boš zaribaval ni poškodovan. Prej ga zgladi na gladki površini, kot je na primer gladka miza. Upam, da sem ti kaj pomagal s tem.