Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Prekrivanje strehe
Matej
14. apr. 2005 5:18

Prekrivanje strehe

Pozdravljeni,
v hiši smo naredili na podstrešju stanovanje in zato bomo tudi zamenjali strešno kritino. Odločili smo se za kritino Tondach (model Norma). Moje vprašanje je: ali je potrebno streho podeskati, ali je dovolj samo paroprepustna folija kot sekundarna kritina. Izolacija sega do vrha tramov. Obračam se na vas, saj mi je do sedaj nekaj mojstrov različno svetovalo.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
M.
14. apr. 2005 13:46

RE: Prekrivanje strehe

Kar se tiče lesnih vlaknenk – folija res ni potrebna. Naša streha, prekrita le z lesnimi vlaknenkami, je bila eno celo noč na močnem jesenskem dežju in ni nikjer nič prišlo noter. Res da so se zaradi vlage plošče malo napele, to pa je tudi vse. Mislim, da je ena noč dežja zadosten test, da se lahko smatra, da tudi kakšna kapljica, ki bo našla pot skozi strešnike na vlaknenke, ne bo 'naredila nepopravljive škode'. Kdor torej trdi, da je treba čeznje napeti še folijo, govori na pamet in brez izkušenj. Da ne rečem, da mu ne bi zaupal svoje strehe. 'Strokovnjakom', ki bi kar na pamet predimenzionirali vse, kar je sploh mogoče in s tem brez potrebe komplicirali in dražili izvedbo, je končno enkrat treba reči NE!
suzana
14. apr. 2005 9:11

RE: Prekrivanje strehe

Če boste imeli podstrešno stanovanje se boste poleti srečevali z vročino - mislim, da je to ključni problem. Res je, da lahko kupite klimo ampak tudi to je povezano z večjimi stroški el. energije,... Sama folija vam bo premalo pri vročini. Pri deskah pa se pojavljajo zanimive variante: ene so, da se morajo polagati čimbolj tesno skupaj (če boste dali na ostrešje sveže, vam jih bo zaradi sušenja in nihanja zvilo in po letu dni ne bodo več tesno skupaj), drugi zagovarjajo reže v višini 1-2 cm (zato je potrebno kupiti najslabši klas lesa), da zrak kroži. Problem desk je namreč, da so paronepropustne in v bistvu imate npr. Tyvek folijo, ki je paroprepustna na drugi strani pa deske, ki so neprepustne. Kaj ste s tem naredili? V bistvu nič pametnega: ko bo enkrat vročina prišla v mansardo bo tam tudi bolj ali manj "ostala", ker bodo v bistvu deske onemogočale njen prehod skozi strešno konstrukcijo.
Osebno smo iskali na trgu nekaj takega, kar bi združilo oboje deske in folijo. Trenutno smo prišli do dveh možnosti: prva so lesne vlaknenke, ki bi naj bile paroprepustne, toplotno izolativne,.. in so neke vrste tudi ekološki izdelek. Vendar smo ugotovili, da so tudi tukaj problem stiki (po zagotovilih krovcev brez folije ne bo šlo) ter toplotno izolativne plošče, ki jih trži Slovenijales (komercialnega imena se trenutno ne spomnim) in so bojda (ta boljda je pri vseh trgovcih zelo zanimiv) zelo dobre, ker imajo večji in boljši utor ali pero in ne potrebujejo še dodatno folije.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala, pri nas raziskovanje poteka še naprej. Kdove kakšno presenečenje nas še čaka! Mogoče dober nasvet: če je le možno, si vzemite čas, ker boste ugotovili marsikaj zanimivega . Ni vedno vse dobro kar se sveti.
MISELd.o.o.
13. apr. 2005 22:58

RE: Prekrivanje strehe


Podeskanje je v glavnem odvisno od geografske cone lokacije objekta. če je to na primorskem se, zaradi burje, obvezno podeska.