Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: ogrevanje
Grega
22. apr. 2005 13:02

ogrevanje

Zdravo,

v novem stanovanjsekm objektu smo pred izvedbo centralnega ogrevanja (večji del pritličja je pokrit z talnim in dodatnin radijatorskim ogrevanjem). Zanima me pa sledeče.
Glede na ceno derivatov razmišljam, da bi v naslednjih letih dogradil sončni sistem. Ali je možno z njim ogrevati posebaj talno gretje, radijatorsko gretje in sanitarno vodo, ali samo sanitarna+talno gretje, ter za koliko takšna zadeva podraži samo investicijo?

LP/grega


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
22. apr. 2005 19:08

RE: ogrevanje

Odvisno od izvedbe in projekta. Ogrevalni sistem seveda ni sam sebi namen, ampak mora ustrezati potrebam objekta po ogrevanju. Te pa so v največji meri odvisne od izoliranosti stavbe. Če je ta nova, potem bi bila res škoda, če ni oz. ne bo zgrajena tako, da bo njena potreba po toploti majhna. In če bo majhna, potem se načeloma da že le s talnim ogrevanjem pokriti vse toplotne izgube. Talno ogrevanje je nizkotemperaturni sistem ogrevanja, saj se z njim lahko grejemo že s temperaturo vode pod 35 C. In to je temperatura, ki se jo večji del ogrevalne sezone in v nekaterih delih Slovenije res da doseči že le z energijo sonca. Ne pa vedno in v celoti (za pokritje vseh izgub). Sanitarna voda in radiatorsko ogrevanje zahtevata višje temperature (npr. 55 C) in samo s soncem zagotovo ne bo šlo. Lahko pa sončni sprejemniki predgrejejo vodo kotlu, ki jo bo potem dodatno leše dogrel do želene temperature. Zavedati pa se morate, da mora biti tak sistem pravilno sprojektiran in izveden. Od izolacije, ogrevalnega sistema in hranilnika toplote do kakovostnih sprejemnikov sončne energije, ki bodo za ogrevanje pozimi morali imeti dober izkoristek tudi v tem najmanj prijaznem delu leta (vakuumski).