Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Estrihi na balkonu - nujno
graga
23. maj. 2005 20:22

Estrihi na balkonu - nujno

Pozdravljeni,

zanima me, kakšna je prava izvedba estrihov na balkonu (na strani, kjer je balkon pogosto izpostavljen dežju). Je potrebno premazati z ibitolom ter na to pritrditi izotekt? Ali je zadosti da se na betonsko ploščo položi stirudur, prekrije z povinilom ter zalije z betonim, na to pa potem položijo ploščice?

LP


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
24. maj. 2005 14:15

RE: Estrihi na balkonu - nujno

Ne.
Grega
24. maj. 2005 11:24

RE: Estrihi na balkonu - nujno

Zelotno balkonsko ploščo (tudi čelno) bom izoliral z stirodurom.

Še to. Je smiselno dodatno estrih na balkonu obložiti z siporexom?

lp/Grega
Rajko
24. maj. 2005 11:13

RE: Estrihi na balkonu - nujno

Če bo balkon (z vseh strani in ne le od vrha) res izoliran s 5 cm izolacije, se vam ni treba bati kondenza v bivalnih prostorih, ki mejijo nanj.
Grega
24. maj. 2005 9:22

RE: Estrihi na balkonu - nujno

Zahvaljujem se za vaš odgovor.

Me pa zanima sledeče. Izvajalci Estrihov so ob naši odsotnosti na balkonu (spodaj bivalni prostor) položili 5 cm stirodura na to pa 5 cm estriha. Je to dosti izolacije?

Slišal sem, da naj bi bilo 5 cm premalo izolacije (min. 10 cm), kar naj bi v bivalnem prostoru povzročalo kondenz.

Sedaj ne vem, naj betonsko ploščo razbijem in dodam izolacijo max 8 cm (dopustna višina 13cm + ploščica) ali na j na fertik estrih nalimam 3 cm siporexom ter premažem z Hidrostop Elastik AB (Kema) - preprečuje pronicanje vode skozi ploščo 8nasveti keramičarja).

Zahvaljujem se za vaš odgovor, Grega

PeG
24. maj. 2005 8:18

RE: Estrihi na balkonu - nujno

Klasična rešitev je betonska plošča (v naklonu), premaz (ibitol), hidroizolacija (izotekt), naklonski beton (estrih), keramika.
Vendar nove tehnologije ponujajo še boljše kombinacije z novimi tesnilnimi materiali, ki zagotavljajo kvalitetnejše rešitve tega, za objekt dokaj delikatnega elementa. Pozanimajte se pri ponudnikih kot so npr. Cinkarna, Mapei (izdelek Mapelastic), Chemo in posredovali vam bodo tehnične reštve z njihovimi materiali ter s skicami detajlov.