Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: Klet da ali ne
Tadej
05. avg. 2005 4:14

Klet da ali ne

Sem pred dilemo; Ali naj podkletim hišo ali ne? Za potrebe shranjevanja pripomočkov za vrt in ostale krame je predvidena ločena lopa, zato me zanima predvsem to koliko bi me podkletitev stala oz. kolikšna bi bila razlika med podkleteno in nepodkleteno hišo. Tloris je cca 100m2. Kaj pa delna podkletitev hiše? Ali se sploh splača.
Za odgovore in mnenja že vnaprej hvala.

Tadej


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Boštjan
23. avg. 2005 10:28

RE: Klet da ali ne

Pozdravljeni

Trenutno, sem v fazi prekrivanja strehe, torej je dilema klet, da ali ne, že za mano...odločil sem se za celotno podkletitev.

Zakaj?

Saj klet ni samo za shranjevanje "pripomočkov za vrt in ostale krame " ali "kakšno orodje oz. kosilnico".

Če je klet dobro narejena (hidro in termo izolacija) jo brez problema lahko uporabljaš za bivalne namene.

Sicer pa kam boš dal sezonske stvari, ki jih rabiš sam del leta.

A imaš v pritličju dovolj prostora za kakšen kabinet? Midva z partnerico imava pač vsak svoj hobi, za katerega rabiva prostor in že iz tega vidika nama bo klet priša prav.

V kleti še imava prostor za ozimnico (nekam jo moraš dat), pralnico (v pritličju je nočem imet) in prostor kjer bo toplotna črpalka, hidrofor in podobne stvari.

Sicer pa ne veš kako se bodo stvari v prihodnje odvijale okoli kurjave, npr. če se bo čez 5 let pokazalo da bo kurjava na biomaso najcenejša kam boš dal kotel in vsaj tedenski zalogovnik?


Kar se pa cene tiče je pa logično, da ti podraži celotno investicijo. Ampak spet ne toliko da bi naredil celo zgornje nadstropje na račun kleti, npr. v mojem primeru je bila cena betonskega zidaka letos pomladi 140sit/kos, cena opečnega zidaka pa 249 sit/kos.

Je pa res da se pojavijo dodatni stroški, ki pa jih nimaš v primeru da ne delaš kleti, npr. od zahtevnejše hidroizolacije, dodatne kvadrature pri ometih, tlakovanju, ogrevanju, inštalacije so še najmanjši strošek.

Kolko te bo pa stala lopa? in kaj če bo lopa čez čas premajhna, kaj takrat? ter kako bo lopa zgledala ob lepi novogradnji?

To so moja razmišljanja na to temo, s katerimi se marsikdo ne bo strinjal, ampak sem pred kratkim dobil potrditev vsega zgoraj napisanega.

Sorodniki so naredili prelepo stanovanjsko hišo, ravno preve velikosti, ampak brez kleti (češ saj je ne bomo nikoli rabili), sedaj pa ne morejo nikamor niti smučk shranit.

Lep pozdrav

Tadej
16. avg. 2005 22:33

RE: Klet da ali ne

Hvala za tako izčrpno argumentiran odgovor. Moram priznati, da sem v tem času tudi sam s pomočjo projektanta prišel do podobnega zaključka.

Lep pozdrav,
Tadej
Katja
05. avg. 2005 11:50

Enak problem - rešitev...

Pozdravljen!

Jaz in moj partner sva imela isti problem. Do še pred kratkim sva razmišljala, da jo bova zgradila...No sedaj pa sva prišla do dogovora, da ne - NE BOVA JE GRADILA!!!

Zakaj? Preprosto!

Če začneva že samo z izračunom. Najina kvadratura je prav takšna, kot tvoja; če se odločiva, da kleti ne delava, lahko z tistim denarjem zgradiva že skoraj prvo nadstropje- pritličje.

Imava tipski načrt, ki sva ga dala malo predelati, tako da sva na zunaji strani obstoječih gabaritov pridobila prostor 1,3m x 3,2m, kar nama zadošča za kakšno orodje oz. kosilnico. Če ti le-to ne zadošča, lahko že samo z lokacijsko informacijo zgradiš preprost-enostavni objekt v veličini 30 kvadratnih metrov ( v najinem primeru - bo to zunanja garaža, ki pa jo bova hkrati izkoristila za teraso pokrito z ploščicami!!

No tu pa je še seveda tisti nezaželen prispevek za kvadraturo, kar ti avtomatsko prinese dodatni strošek, če se za klet odločiš, da ne govorimo o svetlobnih jaških, kletnih oknih, hidroizolaciji, elektro in vodnih inštalacijah, urejanju sten in tal, ploščic,....

Po lastnih izkušnjah ti priporočam, da se odločiš za pritlično gradnjo ; PRITLIČJe (kuhinja, dnevna, jedilnica, spalnica, otroška, kopalnica, stopnišče), ter
NEIZKORIŠČENO PODSTREŠJE, ki ga ob potrebi naknadno urediš, prišparaš pa pri prispevkih.(prostora pa več kot dosti).

Torej, če imaš okoli dovolj prostora, ti od srca priporočam, da se odločiš za za ODLOČEN NE!

Sicer pa veliko uspeha pri odločanju!

LEP POZDRAV
Katja