Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: montaža klime
andrej
05. avg. 2005 17:52

montaža klime

Zanima me če se lahko montira klima na fasado demit, oziroma kako se zaključi ko končaš preboje skozo steno na katerije demit fasada? Zanimam se tudi kakšna je razlika med fasado z stiroporjem in tervolom? Rad bi izvedel tudi za dobrega izvajalca fasad. Sem iz Radeč. Lep pozdrav.


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
05. avg. 2005 14:57

RE: montaža klime

Zunanja enota klimatske naprave se lahko montira na steno, na kateri je tudi izolacijska fasada. Sama (izolacijska) obloga oz. tankoslojna fasada pa ne bo (z)držala take obremenitve, kot je zunanja enota klime, zato jo je torej treba fiksirati (privijačiti) v masiven zid pod fasado oz. na nosilno konstrukcijo, ki je pritrjena nanj.
Bistvena razlika med fasado s stiroporjem (ekspandiranim polistirenom) in tervolom (kameno volno) je v paroprepustnosti, saj je volna občutno (cca. 30 krat!) bolj prepustna za vlago kot ekspandiran polistiren. V praksi to pomeni, da taka stena bolje 'diha'. V izolacijskem smislu razlik med njima praktično ni, se pa razlikujeta še po gorljivosti (volna je popolnoma negorljiva), zvočni izolativnosti itd… Večinoma so prednosti na strani volne – razen cene, kjer se seveda vse te prednosti plača…