Gradbeni informacijski sistem, namenjen projektantom in investitorjem.
Vprašanje: centralno ogrevanje na kurilno olje
zeljko
19. avg. 2005 14:28

centralno ogrevanje na kurilno olje

Koliko mocan kotl za kurjavo na kurilno olje zadostuje za enodruzinsko hiso kubature 661 m3 in povrsine 198 m2? Kako se hitro da izracunati zadostna moc radiatorjev za dolocen prostor? Kaksne profile cevi potrebujem, ce instalacija poteka od kotla v kleti do pet radiatorjev v prvem nadstropju in potem do pet radiatorjev v drugem nadstropju? Hisa je klasicno grajena, okna so dvojna vezana brez termo stekl, stene so opecne 30 cm brez dodatne izolacije. Podatke potrebujem za aproksimativni predracun izdelave centralnega ogrevanja. Hvala


Odgovori (prikazani od najnovejšega navzdol)
Rajko
22. avg. 2005 11:52

RE: centralno ogrevanje na kurilno olje

Za korekten izračun potrebne moči kotla za centralno ogrevanje in ogreval po posameznih prostorih je potrebno poznati precej več podatkov, kot ste jih navedli vi. Z navedenimi podatki vam bo moči 'določil' 'lokalni mojster', ki se 'na take reči spozna'. Ampak rezultat bo verjetno približno enak, kot če kar stopite do svojega soseda, ki ima vsaj približno podobno hišo in pogledate, kakšen ogrevalni sistem ima on.
Če pa bi radi konkreten in natančen izračun se z vsemi podatki oglasite pri projektantu strojnih instalacij, ki mora v izračunu upoštevati precej več: npr. lokacijo in lego objekta, kakšne so dejanske površine ogrevanih prostorov, kjer bo prihajalo do toplotnih izgub, kakšne so njihove konkretne toplotne prehodnosti (sestava konstrukcije), kakšna je oblika stavbe, kako je (ne)izoliran strop, klet, kakšno bo prezračevanje, kako bo z ogrevanjem tople sanitarne vode, itd…
Verjemite, da če bi se ogrevalni sistemi dali izračunavati kar takole na hitro, kot ste si vi zamislili, projektantov sploh ne bi bilo in bi počeli kaj drugega. Tako pa, kot vemo, temu ni tako in slab projekt ali neupoštevanje projekta pri izvedbi del vodi k visokim obratovalnim in vzdrževalnim stroškom.
In nenazadnje; pri današnjem trendu gibanja cen kurilnega olja je razmišljanje o dolgoročnem bivanju v neizoliranem objektu (na kar kaže načrtovana izgradnja novega ogrevalnega sistema za neizolirano hišo) izredno drago in kratkoročno, saj boste za kolikor toliko normalno življenje v njej oz. za njeno ogrevanje v času kurilne sezone v nekaj letih porabili toliko denarja, kolikor bi vas stalo izoliranje hiše. Slednje pa je precej bolj trajno od le nekaj let in poleg nekajkrat nižjih stroškov ogrevanja pomeni tudi višje bivalno udobje in pogoje bivanja.